Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tyrone Bogues

Tyrone “Muggsy” Bogues je rođen 9. siječnja 1965. u Baltimoreu. Košarkom se rastom nizak, ali atletski građen, počeo baviti jako kasno, tek pred kraj osnovne škole. Pohađao je Dunbar srednju školu u Baltimoreu.

Sjajni Boguesovi nastupi u majici Dunbar Higha nisu mogli proći nezapaženo, pogotovo što su se u istoj generaciji našla četvorica iznimno talentirana igrača, za kojima je u potragu krenula velika skupina skauta najpoznatijih sveučilišta. Od silnih ponuda, Bogues je prihvatio onu Wake Foresta. Tamo je proveo četiri godine, odigravši ukupno 119 utakmica, te je u prosjeku ostvarivao 8,3 poena, 6,6 asistencija i 2,4 skoka. Izvrsno je odigrao posljednju godinu kada je ostvarivao 14,8 poena, imao 9,5 asistencija i 3,8 skokova, te je ujedno bio i najbolji skakač među playmakerima Atlantic konferencije.

Wake Forest napustio je kao najbolji asistent i najbolji kradljivac lopti u povijesti sveučilišta, a Deaconsi su mu se odužili umirovljenjem njegovog dresa s brojem 14. Sjajni nastupi nezamislivo brzog i učinkovitog Boguesa nisu ostali nezamijećeni. Brojni NBA skauti su se zanimali za njega, ali iza svake rasprave o njemu stajao je veliki upitnik. Koliko je dobar i hoće li njegov prenizak rast biti ograničavajući faktor?

Unatoč činjenici da je do tada u NBA krugovima bilo nezamislivo u momčadi imati igrača visokog svega 159 centimetara, Bogues je uspio proći na draftu – i to u prvom krugu. Izabrali su ga Washington Bulletsi kao 12. pick prebogatoga drafta 1987. godine.

Početak NBA karijere u Washingtonu

Navijači Bulletsa nisu s prevelikim oduševljenjem prihvatili dolazak omalenog Boguesa. Zamjerili su upravi kluba što nisu izabrali Marka Jacksona (bio je rookie godine s 13,6 poena, 10,6 asistencija i 4,8 skokova) i tražili objašnjenje za cirkus koji rade od momčadi. Nakon najvišeg NBA igrača Manutea Bola angažirali su i najnižeg igrača u povijesti NBA lige, i to u istoj sezoni.

bol-bogues

S vremenom se buka ipak pomalo stišavala, a kada su započeli prvi susreti, navijači su zavoljeli obojicu. Kalkulacije kako Bogues nije dovoljno atraktivan da bi bio izabran u ekspanzijskom draftu 1988. godine, kada su u NBA primljeni Charlotte i Miami, skupo su koštale Bulletse. Boguesa nisu označili kao zaštićenog igrača i to im se osvetilo, tako da je od iduće sezone Bogues pa skoro do kraja karijere nosio dres Charlotte Hornetsa. U dresu Bulletsa Bogues je odigrao 79 utakmica, na terenu je u prosjeku provodio 20,6 minuta i pri tom je ostvarivao 5 poena, uz 5,1 asistencija i 1,7 skokova.

Nova sredina u stvaranju bila je upravo ono što je trebalo mladom i neafirmiranom igraču poput Boguesa koji je vapio za dokazivanjem. U prvoj sezoni za svoj novi klub, Bogues je predvodio momčad po broju asistencija i ukradenih lopti, a i dobio je toliko željenu priliku, 22,2 minute po susretu. Minutažu je dijelio s Michaelom Holtonom, no kako je sezona odmicala, Bogues je dobivao sve više povjerenja, nije to bila samo odluka trenera već i navijača koji su ga naprosto obožavali.

Početno uhodavanje momčadi, praćeno lošim rezultatima, iz sezone u sezonu visokim pickovima na draftu, u klub su počele pristizati sveučilišne a kasnije i NBA košarkaške zvijezde, poput Larryja Johnsona, Kendala Gilla i Alonza Mourninga. Bogues se nametnuo kao lider potencijalno dobre momčadi, nisu ga omele ni smjene trenera niti promjene u rosterima. No, mlada i perspektivna momčad nije mogla napraviti više u doigravanjima.

Najbolji rezultat postigli su u sezoni 1992/93, kada su ušli u drugi krug doigravanja, gdje su ih pobijedili kasniji finalisti konferencije New York Knicksi. Bogues je vrhunac karijere dosegao u sezoni 1993/94 u kojoj su Hornetsi angažirali Herseya Hawkinsa i Eddieja Johnsa. Bogues je konačno dobio suigrače koji su njegove asistencije uredno pospremali u koš. Te godine je u prosjeku ubacivao 10,8 poena, imao 10,1 asistenciju i čak 4,1 skoka. Uz to šestu sezonu predvodio je Hornetse u asistencijama i ukradenim loptama. Kako je vrijeme odmicalo, a klub se nikako nije uspijevao izvući s ruba prosječnosti, počele su smjene na klupi i tradeovi, igrači su redom odlazili, a vrlo ubrzo došao je red i na Boguesa.

Klub ga je nakon sezone oporavka od ozljede (1997.), zajedno s Tonyjem Delkom mijenjao u Golden State za nekad legendarnog beka Bullsa B.J. Armstronga. Načet čestim ozljedama, nikad se nije vratio u staru formu. Uslijedilo je nekoliko sezona u kojima nije imao bitnijeg učinka. Nakon Warriorsa slijedio je trade u Toronto, gdje je odigrao svoju posljednju pravu sezonu jer su ga nakon toga ozljede natjerale u raniji odlazak u mirovinu.

Kraj NBA karijere

Nakon odigranih 14 sezona u NBA ligi, zbog učestalih ozljeda bio je natjeran u raniji odlazak u mirovinu. Ukupno je odigrao 889 utakmica, te je u prosjeku ostvarivao 7,7 poena, imao 7,5 asistencija i 2,6 skokova. Bogatu i zanimljivu NBA karijeru okončao je kao najbolji asistent (5.557) i najbolji kradljivac lopti (1.067) u povijesti Charlotte Hornetsa. Bez obzira na nizak rast potvrdio je staru poslovicu: “Sve se može kad se hoće”.

Osobni karton

Ime: Tyrone Curtis
Prezime: Bogues
Pozicija: bek
Datum rođenja: 8. siječnja 1965.
Mjesto rođenja: Baltimore, Maryland
Visina: 159 cm
Težina: 64 kg
Sveučilište: Wake Forest
Draft: 12. izbor prve runde 1987. (Washington Bulletsi, današnji Wizardsi)

Kompletna statistika

Latest Posts

NE PROPUSTITE