Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

U-19: Hrvati favoriti meðu buduæim NBA igraèima

Ovih dana se u Latviji odvija svjetsko prvenstvo za 19-godišnjake gdje Hrvatska brani bronèanu medalju koju je prije dvije godine na Novom Zelandu osvojila generacija predvoðeni Mariom Delašom, Leonom Radoševiæem, Tomislavom Zubèiæem, Tonijem Prostranom, Ivanom Baturom i drugima.

Svjetsko prvenstvo do 19. godina na Novom Zelandu, 2009. godine.

Ovog ljeta je naš novi izbornik Dražen Brajkoviæ (zamijenio Borisa Kurtoviæa) na turnir poveo iznimno mladu momèad. Mlaði od nas su samo igraèi Poljske koji imaju ukupno gledajuæi samo godinu dana mlaðu momèad. Na turniru gdje su nositelji košarkaši roðeni 1992. godine, nama su meðu glavnim košarkašima Marko Ramljak (93′ godište), ponajbolji igraè turnira Dario Šariæ (94′) i Mislav Brzoja (94′) te Mario Hezonja (95′) najbolji kadet u Hrvatskoj, i aktualni prvak kadetskog prvenstva sa Zagrebom.

Moramo spomenuti još i (po)najboljeg Cedevitinog kadeta, Martina Junakoviæa koji je dvije godine mlaði od veæine konkurenata, te Cibonaša Stipu Krstanoviæa roðenog 1993. godine. Kao važni nositelji roðeni 1992. godine u našom sastavu su samo Toni Katiæ, prvi razigravaè KK Split, i mlaði brat Stanka Baraæa, Boris, ujedno i statistièki naš najbolji košarkaš nakon prvog kruga natjecanja.

Svladali favoriziranu Litvu

U prvom krugu su naši deèki naletjeli na (po)najbolju momèad turnira, aktualne europske prvake Litvu koju predvodi nedavni 5. izbor NBA drafta, Jonas Valanciunas. U vrloj teškoj utakmici su naši igraèi odlièno zaustavili prvu zvijezdu turnira, a trojac Katiæ-Baraæ-Šariæ su sasvim zasjenili buduæeg NBA igraèa. Spomenuti trojac je kombinirano postigao 67 poena.

Nakon te utakmice naše deèke je èekao još jedan vrlo težak ispit protiv Kanade. Utakmica koja je morala potvrditi pobjedu protiv Litve i samim time kandidaturu naše momèadi za najbolja mjesta na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu. I uspjeli su, u zadnjoj èetvrtini su na krilima Maria Hezonje koji je postigao 10 poena za redom slomili Kanaðane i upisali i drugu pobjedu.

Nepoznavanje pravila!?

Treæu utakmicu su naši deèki odigrali protiv jedne od najslabijih ekipa na turniru, Južne Koreje. Struèni kadar na èelu sa našim izbornikom je napravio nedozvoljeni propust. Nažalost na vrijeme nisu primijetili da se u sljedeæi krug prenose sve utakmice iz skupine.

Naime, tri najbolje momèadi iz skupine odlaze u drugi krug natjecanja gdje se kasnije tvore dvije skupine po 6 momèadi. I praksa tog koncepta natjecanja na sportskim dogaðanjima je najèešæe odnosno uvijek bila ta da se prenose bodovi samo protiv ekipa koje odlaze u drugi krug, a veæ prije same utakmice protiv Južne Koreje je bilo poznato kako Azijci i usprkos pobjedi neæe moæi se probiti na treæe mjesto pa se naš trener odluèio za taktièki potez i odmorio trojicu igraèa naše standardne petorke. Darija Šariæa, Tonija Katiæa i Marka Ramljaka. Naši deèki su u veoma èudnoj utakmici nažalost izgubili protiv autsajdera turnira i tako izgubili važan bod u prenošenju u drugi krug.

No usprkos toj podosta nepotrebnoj greški treba naglasiti kako su naši momci i dalje glavni favoriti novonastale grupe u kojoj su se prikljuèili igraèi iz Srbije, Egipata i SAD-a. Egipat je ovdje ponovno taj jedan autsajder, momèad sa kojom æemo odmjeriti snage sutra dopodne i momèad koja bi nam morala donijeti tu toliko priželjkivanu treæu pobjedu koja bi nama praktièki osigurala èetvrtfinale.

No veoma važne æe biti i preostale dvije utakmice, ona druga u novoj grupi protiv Srbije æe indirektno odluèiti sa kojeg æemo mjesta (u najslabijom primjeru – èitaj porazu protiv Amerike) krenuti u èetvrtfinalu. Ali moramo isto tako dodati kako su naši igraèi nekoliko tjedana prije turnira odigrali prijateljsku utakmicu protiv iste te momèadi Srbije i dobili sa uvjerljivom dvoznamenkastom prednošæu.

Ukoliko neæe više biti propusta, iznenaðenja, naši bi deèki u treæoj utakmici nove grupe protiv SAD-a mogli i morali odluèivati da li æe u knock-out sustav krenuti kao prva ili kao druga momèad.

Na turniru i buduæe NBA zvijezde

I kada smo veæ kod SAD-a moramo naglasiti kako njihova momèad zasigurno nije došla u najjaèem moguæem sastavu. Usprkos tome u momèadi ima nekolicina odliènih sveuèilišnih igraèa, u prvom redu treba spomenuti Joea Jacksona (sveuèilište Memphis) i Jeremyja Lamba (Connecticut).

Uz spomenute Amerikance i Litavca Jonasa Valanciunasa na turniru ima još jedan zanimljiv košarkaš koji je ovog ljeta kroz drafta bio izabran, odnosno na kraju mijenjan u San Antonio Spurse. Rijeè je o košarkašu ljubljanske Olimpije, Davisu Bertransu, ponajboljem mladom igraèu koji æe najvjerojatnije dogodine (i dalje) nastupati u regionalnoj ligi NLB. Bertans je voða domaæe momèad, Latvije koja uz Rusiju i Poljsku predvodi drugu grupu natjecanja.

Drugi krug natjecanja:

Grupa F:
1. SAD 3-0
2. Litva 2-1
3. Srbija 2-1
4. Hrvatska 2-1
5. Kanada 1-2
6. Egipat 1-2

Utakmice naše reprezentancije:
Hrvatska – Egipat, 4.7.2011, u 9h po našem vremenu.
Hrvatska – Srbija, 5.7.2011, u 11.15h po našem vremenu.
Hrvatska – SAD, 6.7.2011, u 13.30h po našem vremenu.

Grupa E:
Brazil 2-1
Australija 2-1
Poljska 2-1
Rusija 2-1
Latvija 2-1
Argentina  2-1

Više o samom natjecanju možete pogledati ovdje, dok æete o samom turniru na našem portalu moæi proèitati prije poèetka èetvrtfinalnih utakmica.

Naši predstavnici na SP u Latviji do 19 godina:
4 – Martin Junakovic, 1994. godište
5 – Stefan Zadravec, 1992. godište
6  – Toni Katic, 1992. godište
7  – Stipe Krstanovic, 1993. godište
8  – Mislav Brzoja, 1994. godište
9  –  Marino Kucan, 1992. godište
10  – Boris Barac, 1992. godište
11 – Marko Ramljak, 1993. godište
12 – Dino Repesa, 1992. godište
13 – Mario Hezonja, 1995. godište
14  – Filip Bundovic, 1994. godište
15 – Dario Saric, 1994. godište

Latest Posts

NE PROPUSTITE