Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

U NBA ligi suci ne griješe

Ljudski je griješiti, ali i opraštati. No, u NBA ligi izgleda da griješi samo jedna strana, dok je druga bezgrešna. U uvodu nove sezone postrožen je kriterij za prigovore sucima, igraèi nemaju više niti onih osnovnih ljudskih prava pitati zašto su kažnjeni za odreðeno djelo, pa ni tada kada su oèigledno u pravu.

Stvar se odvija u jednosmjernoj ulici. Griješimo svi, oprašta veæina, malo tko zaboravlja. No zaštiæenih poput NBA sudaca je iznimno malo (èak i bijeli medvjedi mogu biti ljubomorni na njih). Èinjenica je da nitko nije potpun, možda samo Chuck (ali ne Hayes!). Krive odluke su donosili i najveæi, èesto priznali, a i kada nisu, znali su da su mogli bolje. Suci u toj prièi možda znaju da su mogli bolje, ali priznati krivnju nikada neæe.

Sreæom, sustav je odavno veæ tako napravljen da suci vrlo malo utjeèu na konaèni rasplet sudbine u NBA ligi. Bile su veæ neke rigorozne, ekstremne situacije, ali to je druga prièa. I èinjenica je da ukoliko Orlando ove godine ne osvoji NBA titulu, za to neæe biti kriva sudaèka trojka sa utakmice protiv Bullsa koja je odsvirala ponajboljem centru današnjice 16. tehnièku pogrešku sezone. Ali sa svojim potezom sigurno ubijaju draž i emocije u ovom podosta emotivnom sportu.

Teško je zamisliti košarkašku utakmicu bez ljutnje, radosti, veselja i negativnih usklika. To je jednostavno dio tog sporta i nemoguæe je oèekivati da bi ti ‘posebni deèki’ iz Amerike mogli i uspjeli to promijeniti. Ili èak možda uvuæi toliko daleko tehnologiju da æe svi biti zadovoljni.

Zato ovom prilikom postavljam pitanje zašto suci nikada nisu kažnjeni za svoje oèigledne krive postupke? Pokušao sam pronaæi neki pregled delegacija, no bio sam neuspješan, a ruèna provjera i kontrola bi bilo poput Sizifovog djela.

Tko se brine o regularnosti natjecanja, nezadovoljstvu Lige, ekipa i igraèa do sudaca, prihvaæa primjedbe i primjereno ih kažnjava? David Stern i njegova ekipa. Kako, koga i koliko æe kazniti ovisi od momèadi do momèadi do sljedeæe utakmice, popularnosti  i važnosti. Suci se nemaju èega bojati jer veæ dugi niz godina griješe iskljuèivo igraèi, makar je izašla u javnost pismena dokumentacija koja potvrðuje zlonamjerne poteze sudaca, ali niti to nije bilo dovoljno da bi udruga igraèa i vodstvo Lige pokrenulo raspravu o poboljšanju tog djela.

Ne, ne pišem da suci nisu dobri u NBA, i dalje su oni miljama daleko od naših sudaca, i dalje je stvar puno regularnija nego kod nas, ali na obje strane Atlantika suci su bezgrešni. S obzirom da Stern veæ dugi niz godina stvar više ‘prodaje‘ nego ‘nadzire‘ sigurni smo kako æe ovo ostati ista praksa, jer sa ‘uzornim‘ sportašima stvar æe se bolje prodavati.

Na kraju možemo predložiti možda neku ‘tenisku kontrolu’ prekršaja, ali ne za igraèe, oni za razliku od nas rijetko spominju kako su pokradeni, veæ bi taj tzv. challenge ili naš ustavljeni sustav oko sokolovo mogli uvesti za NBA suce, pa da se ponekad možda i utvrdi njihova greška ili tolerira pokoji upit igraèa o njegovom prekršaju. Ali u Sternovo vrijeme izgleda da bi i to bilo previše, samo da ne proširi ligu toliko daleko da mu jedan Dožaj ili Muhviæ sude utakmicu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE