Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

U Rio kada pođem ja! (drugi dio)

U Rio kada pođem ja! (prvi dio)

Nešto manje od mjesec dana ostalo je do početka košarkaškog turnira na XXXI Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Rio de Janeiru. Skupina A je skupina gdje su sudbine reprezentacija manje vise predvidive dok skupina B donosi mnogo vise uzbuđenja.

Skupina gdje 50% čine zemlje gdje se habla jezik sa Pirinejskog poluostrva (Španjolska, Brazil, Argentina) dok ostatak čine brdoviti Europljani (Litvanija, Hrvatska ) i Nigerijci koji zastupaju afrički kontinent.

Braća Latinosi su preko kontinentalnih turnira obezbijedili nastup, Argentina je šokantnim porazom od Venezuele u finalu zadovoljila se plasmanom u Rio dok su Španjolci osvajanjem Eurobasketa po treći puta u posljednjih pet turnira pokazali dominaciju i savladali Litvance u finalu koji su samim plasmanom izvadili vizu za put ka Brazilu. Naravno Brazilci su tu jer moraju biti, domaći su pa ono nije fer da ih nema. Hrvati na krilima Bojana Bogdanovića šokirala Talijane koji su platili skupu cijenu igrajući obranu krvavih koljena, trademark Ettore Messine. MVP turnira u Italiji bio je novi član 76ersa Dario Šarić. Nigerija obezbijedila mjesto u skupini zlatom na Afrobasketu.

Argentina 

Devedesetdevet posto fanova argentinske košarkaške reprezentacije nakon što je saznao da igraju s Venezuelom u finalu prvenstva Amerike već počelo slaviti novu zlatnu medalju. No, šipak zadovoljili se srebrom i hajmo ća, ako ništa barem igramo Olimpijske.  Na tom rosteru nisu imali Manu Ginobilija, Carlosa Delfina, te Pabla Prigionija koji je donio odluku da neće nastupati u Riu.  Ovoga puta i Manu i Delfino spremni su za nove pohode što selektoru Sergio Santosu ulijeva dosta povjerenja. Kada tu još dodate novopečenog člana Brooklyn Netsa Luisa Scolu i bivšeg NBA radoholičara Andreasa Nocionija imate jedan respektabilan sastav. Između ostalog Scola, Nochioni, Ginobili i Delfino nosili su Argentince do srebra na Svjetskom prvenstvu 2002., zlata u Ateni 2004. , i bronce 2008. u Pekingu. Naravno sada nema role playera iz toga razdoblja ali na raspolaganju su igrači poput Facunda Campazza koji nastupa u ACB ligi za Murciju, Nicolas Laprovittola, Leo Mainoldi, Selem Safar koji imaju nešto iskustva skupljenih na velikim takmičenjima.

Ova mladež popravlja prosjek godina na ovom maturalnom reunionu, iskustva i znanja imaju previše za ovakvu vrstu turnira, očekivati previše možda ne treba jer znamo tko visoko leti nisko pada, tako da s obzirom na kilometražu koju su prešli motori ove repke ako se sruše njihove karijere u nacionalnom dresu su stvar prošlosti.

Španjolska

Viva la España predstavlja najveću prijetnju Amerima koji znaju svoje ciljeve ali su mač s dvije oštrice. Finalni roster kao i kod mnogih ekipa nije objavljen ali prema pisanju ekipu će činiti starosjedioci. Braća Marc i Pau Gasol, Ricky Rubio, Jose Calderon,, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Sergio Llull Juan Carlos Navarro. Na spisku od 24 imena nalaze se još Victor Clever, Alex Abrines, Fernando San Emeterio, Serge Ibaka kao i novi klinci Ilimane Diop, Daniel Diez i drugi.

Dugo godina su zajedno i odlični se poznaju. Sergio Scariolo na klupi, pohod na medalju je realan i ostvariv cilj, no vidjeli smo da nogometna repka Španjolske lagano raspala na Euru da li košarkaši osvijetle obraz Kraljevine ostaje da vidimo.

Brazil

Nakon domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu 2014 Brazilci će ugostiti Olimpijske igre i time direktno se plasirati na igre. Na posljednjem prvenstvu američkog kontinenta nisu čak ni prošli skupinu u kojoj su od pet ekipa čak četiri otišle u drugi krug. Završili su na posljednjem mjestu u skupini sa svega jednom pobjedom i to protiv Dominikanske Republike.

Tadašnju momčad činili su pretežno igrači iz domaćeg prvenstva dok su igrači s internacionalnim iskustvom jedino bili Victor Benite, dugogodišnji član repke Marquinhos.

Novi član Phoenix Sunsa Leandro Barbosa najavio je učešće na ovogodišnjem turniru. NBA igrači Nene i Raul Neto su izjavili da Brazil može osvojiti medalju i da će ići na to. NBA šampion prije finala Anderson Varejao također će se naći na rosteru. Tu je naravno i Marcelo „skrivam se iza leđa Spoelstre“ Huertas. Zbog ozljeda neće biti centarskog dvojca Tiaga Splittera i Victora Faveranija. Tu su još Larry Taylor, pomenuti Marquinhos, Benite. Od Europljana tu su nekadašnji član Reala iz Madrida Rafael Hettsheimeir, kao i sadašnji centar Augusto Lima. Na posljednja dva velika takmičenja, OI u Londonu i SP u Španjolskoj, Brazilci su završili blizu medalje, u Londonu peto mjesto, a na prvenstvu svijeta šesta pozicija.

Nema sumnje da su pod palicom Rubena Magnana postali dosta respektabilan protivnik i da pred svojim navijačima žele otići što dalje, mogu li? Što da ne!

Hrvatska

U trećem mandatu na klupi Hrvatske Aleksandar Petrović unio je ratnički mentalitet momcima koji  dugo godina nisu izgledali onako spremni učiniti sve za pobjedu. Na kvalifikacionom turniru u Italiji u prvoj utakmici ostali su kratkih rukava.           Usprkos raspoloženju Bogdanovića, Talijani su na krilima Marca Belinellija i društva oteli pobjedu. Nakon toga pobjede nad Tunisom, Grčkom osigurale su Hrvatima revanš susret s Talijanima u kojem je pobjednik dobio put u Rio. Teška utakmica koja je završena poslije produžetaka otišla je u korist Hrvata koji se vraćaju na Olimpijadu nakon Pekinga 2008. godine.

Roster predvođen Babom, Šarićem, Mario Hezonjom, Rokom „najboljegodinesuizamene“ Ukićem, Krunom Simonom koji je rafalnom paljbom u finalu dokazao kakav je šuter. Tu su bili još Miro Bilan, Darko Planinić, Marko Arapović, Željko Šakić, Rok Stipčević, Luka Babić i Filip Kruslin.

Aco u Rio vodi igrače koji su izborili nastup i izjavio kako ne planira narušavati timski duh koji se izgradio u Torinu. Aco i njegovi apostoli turnir otvaraju protiv Španjolaca 7. kolovoza i ostaje nam da vidimo koliko mogu ovi hrabri momci.

Litvanija

Zemlja u kojoj sport broj jedan jeste upravo košarka. Posljednje veliko takmičenje koje su propustili bilo je Svjetsko prvenstvu 2002 u Indianapolisu. Nakon toga sedam Eurobasketa, tri Svjetska šampionata, dok će im ovogodišnji nastup na OI biti sedmi. Na posljednjem Eurobasketu iako u dosta oslabljenom sastavu stigli su do finala gdje su poraženi od Španjolske no srebro i plasman na Olimpijadu za njih je odličan uspjeh.

Za razliku od rostera koji je igrao na Eurobasketu 2015 na pripremama nalazi se Donatas Motiejunas neće igrati. Zasigurno nećemo gledati braću Lavrinović, upitan je i Linas Kleiza koji je bliže neigranju nego tome da ga gledamo na parketu.

Okosnicu momčadi činit će NBA centar Jonas Valančiunas iza kojeg je najbolja NBA sezona u njegovoj karijeri, zatim Jonas Mačiulis krilo Real Madrida, pouzdani Paulius Jankunas te bekovi Renaldas Seibutis i Mantas Kalnietis. Osim te prve postave tu su i Mindaugas Kuzminskas koji je nedavno potpisao za New York Knickse, veteran Robert Javtokas i sin legendarnog Arvydasa, Domantas Sabonis 11. izbor ovogodišnjeg drafta koji je završio u Oklahoma City Thunderu.

Selektor Jonas Kazlauskas sam je izjavio kako je timska igra zaštitno lice Litvanaca te da nije toliko bitno tko od individualnih imena se nalazi na rosteru jer se poznaje uloga svakog pojedinca.

Kao i na svakom turniru Litvanci znaju biti nezgodni jer imaju ogromno iskustvo igranja istih. Prolazak skupine se podrazumijeva, no moguće je da su Litvanci posljednji trzaj imali na posljednjem Eurobasketu.

Nigerija

Braća Angolci i Senegalci nisu mogli dalje od kvalifikacionog turnira, ali zato Nigerijci brane čast afričkog kontinenta u Brazilu. Od bitnijih igrača iz rostera koji su iznijeli teret na Afrobasketu 2015 i osigurao mjesto u skupini na OI bit će član Trail Blazersa Al-Farouq Aminu, Ike Diogu, Alde Aminu brat Farouqa, Andy Ogide, Stan Okoye, Shane Lawal, Michael Gbinije.

Tu su još NBA šampion Festus Ezeli, od naredne sezone suigrač Aminu u Blazersima, zatim nekada playmaker Partizana Josh Akognon i Ekpe Udoh nekada 6. pick na NBA draftu.

Spominjao se i brat Giannisa Antetokounmpoa, Thanasis koji je ipak odlučio igrati za Grčku. Također neće biti ni Victora Oladipa koji se nije odlučio za koju selekciju će nastupati tako da su ga Nigerijci odmah otpisali sa spiska za Rio.

Solidan sastav igrača nema što na čelu s Ezelijem koji je željan dokazivanja, no upitno je koliko mogu u skupini s mnoštvo Latinosa koji znaju igrati košarku plus Litvanaca koji dišu za košarku, tu su naravno i nezgodni Hrvati koji će svoju priliku upravo tražiti protiv Nigerije.

Napomena: Tekst je pisan prije objave zvaničih rostera za nastup u Rio de Janeiru.

Skupinu mogu proći četiri momčadi. Posljednji u skupini će vjerojatno ići na Sjedinjene Države te će biti mnogo kalkulacija kako bi se izbjegli Ameri. Za Španjolce nema sumnje da prolaze grupu, tu su još Litvanci i domaćini Brazilci dok s druge strane Argentinci, Hrvati ovise o raspoloženju pojedinaca. Nigerija će malo obići Brazil odigrati pet utakmica možda i dobije koju, ali drugu fazu će gledati iz gledališta.

Mnogo teža skupina od one prethode i gledat ćemo dosta zanimljivije duele. Pojedini termini utakmica se po srednje europskom vremenu igraju iza ponoći što će nam biti idealan ugođaj da tempiramo formu do naredne NBA sezone.

Idemo ludo, idemo jako !

Latest Posts

NE PROPUSTITE