Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

U Rio kada pođem ja! (prvi dio)

Nakon što je jučer okončan posljednji od tri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre dobili smo preostala tri putnika koji će se naći na košarkaškom turniru u Rio de Janeiru koji će se igrati od 6. do 21. kolovoza.  Kvalifikacijski turniri igrani su u Srbiji, Italiji i na Filipinima gdje su reprezentacije bile podijeljene u dvije skupine po tri momčadi i gdje su najbolji rezervirali vizu za Brazil.

Srbija je kao domaćin u finalu deklasirala Portoriko, Hrvatska je ratničkom igrom razočarala i najoptimističnije domaćine Talijane dok su Francuzi dan kasnije pobjedom nad Kanadom ovjerili nastup na Olimpijadi. Prethodno svoje učešće osigurali su prvaci svijeta Sjedinjene Američke Države, zatim kontinentalni šampioni, Australija, Nigerija, Kina, zatim finalisti s Američkog kontinenta, Venezuela i Argentina i Starog kontinenta Španjolska i Litvanija i na kraju domaćin turnira Brazil.

Reprezentacije su podijeljene u dvije skupine s po šest ekipa gdje po običaju dalje idu prve četiri gdje se križaju u knock-out fazi.

SKUPINA A SKUPINA B
Francuska Argentina
SAD Španjolska
Venezuela Brazil
Srbija Litvanija
Kina Hrvatska
Australija Nigerija

 

SKUPINA A

Francuska

Francuzi su se u Rio plasirali preko kvalifikacijskog turnira na Filipinima. U grupi s domaćinima Filipincima i Novim Zelandom Francuzi su prošli dalje kao prvo plasirani iako su imali dosta problema u utakmici protiv Novog Zelanda koji je vodio sve do posljednjeg perioda. Zatim u polufinalu su eliminirali Tursku da bi u savladali Kanađane u finalu turnira. MVP turnira bio je Nando de Colo sa 17 poena u prosjeku.

U dresu Francuske ponovo nećemo gledati novog igrača Knicksa Joakima Noahu, zatim na kvalifikacijskom turniru nije bilo Evana Fourniera kao i Rudyja Goberta koji su još uvijek upitni za nastup na glavnom turniru. Što se ostatka rostera tiče tu je prva violina Tony Parker, Boris Diaw, koji nikada nije odbio poziv reprezentacije (WORD!), MVP turnira i najbolji strijelac Eurolige pomenuti de Colo, zatim stariji brat Pietrus, Florent, Jeffrey Lauvergne, Thomas Heurtel, Nikola Batum te Mickael Gelabale, Toni Diot, Charles Kahudi.

Dosta respektabilan roster s provjerenim igračima na svim pozicijama. Ako se centarska pozicija još pojača Gobertom, Alexom Ajincom mogli daleko dok ovako zavise od poena DeColoa, Parkera i Batuma.

Očekuje se lagan prolaz kroz skupinu i pobjede nad Australijom, Kinom i Venezuelom koja je naravno najveće iznenađenje turnira.

Sjedinjene Američke Države

Naravno Amerima Olimpijada predstavlja svetinju. Usprkos otkazima LeBrona Jamesa, Steph Curryja, Chris Paula i ostale klape, Ameri su složili respektabilan roster.

Naravno alfa i omega ekipe je Kevin Durant tu su još DeMarcus Cousins, DeMar DeRozan, Paul George, Kyrie Irving te Klay Thompson i naravno veteran u momčadi SAD-a Carmelo Anthony.  Sve osim zlata za odabranike Mike Krzyzewskog je neuspjeh, no vidjet ćemo koliko mogu pomoći igrači poput Harrisona Barnesa, Jimmy Butlera, Kyle Lowryja, DeAndre Jordana koji nisu do sada nastupali za SAD na velikim natjecanjima.

Venezuela

Osvajači kontinentalnog prvenstva Amerike gdje su u polufinalu bili bolji od Kanade za pola koša da bi u finalu na iznenađenje svih fanova igre Jamesa Naismitha savladali Argentinu i tako oborili svijet kladionice.

Svi igrači u rosteru Južnoamerikanaca nastupaju u domaćem prvenstvu izuzev Anthonyja Pereza koji nastupao četiri godine na sveučilištu Mississippi te se prijavio na ovogodišnji NBA draft na kojem ga niti jedna NBA momčad nije izabrala. Najbolji igrači ekipe su Vargasi, Gregory Vargas i kapetan Jose.

Što može ova momčad anonimusa na Olimpijadi ostaje nam da vidimo, ali nema sumnje da je barem jedna pobjeda u skupini historijski uspjeh ove države koja se drugi puta nalazi na završnom turniru. Nažalost, Brazil im je blizu pa i nije neko turističko putovanje.

Srbija

Mašinerija Aleksandra Đorđevića prošetala se kvalifikacijskim turnirom u Beogradu i time pokazala da će biti veoma bitan faktor na smotri najboljih. Predvođeni kapetanom Milošom Teodosićem na jedinici, Bogdanom Bogdanovićem, Nikolom Jokićem, imenjakom Kalinićem kao i Miroslavom (B)Raduljicom u početnoj postavi zaista mogu dosta napraviti. Tu su još Stefani, Jović, Marković i Birčević, Vladimir ŠtimacNemanje, Nedović i Dangubić, te Marko Simonović.

Nedostaje im još NBA iskustva u duhu Nemanje Bjelice i novog člana Pistonsa Bobana Marjanovića koji su izjavili kako će se priključiti ekipi Srbije na završnom turniru.

Košarkaški Srbije već godinama pokazuju Europi kako se prave košarkaši od malih nogu i kako iz godinu u godinu ekipu predvode „djeca“ koja su upravo produkt kvalitetnog rada u srpskoj školi košarke. Đorđević je odličan trener koji je dobro rasporedio ovu skupinu talentiranih momaka. Prosjek godina im je svega 26 što dovoljno govori kakva budućnost u košarci čeka naše Istočne susjede.

Baš kao i od Francuza Srbiji se previđa lagan prolaz skupine pa u knock-out fazi što Bog da.

Kina

Prošlo je vrijeme Yao Minga kada nas je tjerao da ga mrzimo zbog igre NBA Live 2007 kada je bio nezaustavljiv. Nastup u Riu osigurali su osvajanjem prvog mjesta na Azijskom kontinentalnom prvenstvu gdje su se prošetali bez većih problema.

Roster im čine igrači iz domaćeg šampionata predvođeni kapetanom Zhou Pengom. Od poznatiji imena tu su nekada NBA igrač Yi  Jianlian kao i nedavno izabrani Zhou Qi od strane Houston Rocketsa na ovogodišnjem draftu kao 43. izbor.

Teško da mogu do drugog kruga ali znamo u kojem smjeru mogu otići turniri i sve zavisi od tempiranja forme, ali s ovim rosterom Kinezi svoj maksimum su dosegli samim plasmanom u Brazil, ako ništa obići će malo svijeta, turizam ovo ono.

Australija

Kada čitate imena pojedinaca pomislite da ova ekipa može mnogo, ali često su znali pokleknuti pred izazovima. Na svjetskom prvenstvu prije dvije godine nesretno su ispali od Turske, no pokazali su karakter u grupnoj fazi. Kao i Kinezi prošetali se na svom kontinentalnom prvenstvu te sebi izvadili vizu za Rio. Bek Utah Jazza Dante Exum otpao je iz rostera, Andrew Bogut se oporavlja od povrede koljena te ostaje da vidimo hoće li biti spreman za nastup. Ostala NBA ekspedicija Australijanaca uključujući Patty Millsa, Matthewa Dellavedovu, Joe Inglesa, Aaron Baynesa, Cameron Bairstrowa očekuje da dobije svoje mjesto među putnicima u Rio dok se još spominju veteran David Andersen, Nathan Jahwi, Ryan Broekhoff, Adam Gibson kao i Brad Newley. Osim Amera i Francuza, Australijanci na rosteru posjeduju najviše NBA igrača.

U skupini s Amerima, Francuzima, Srbima, Kinezima te Venezuelom Kengurima su dovoljne dvije pobjede da se nađu u drugoj fazi takmičenja što im ne bi trebalo predstavljati probleme pored Kine i Venezuele.

Skupinu prolaze naravno Sjedinjene Države, zatim Srbija, Francuska, Australija ima više šansi u odnosu na kosooke i skupinu narko boseva iz Venezuele, no ponavljam sistem natjecanja kao na Olimpijadi je takav da ako uhvatite dobar ritam i par pobjeda možete napraviti odličan rezultat.

Skupina B ili skupina Latinosa sa mješavinom crnaca, Balkanaca i Litvanaca ide uskoro.

Latest Posts

NE PROPUSTITE