Tuesday, February 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Udonis Haslem: Ja sam uvijek bio vođa i mentor

Nedraftiran, nedovoljno visok, iznimno podcijenjen, ali kada se povuče crta Udonis Haslem će se umiroviti kao legenda Miami Heata. Pred njim je bilo mnogo teških i zahtjevnih trenutaka, a sada se nalazi u situaciji kada treba voditi i učiti jedan potpuno drugačiji Heat. O svemu tome progovorio je Haslem u intervjuu za The Ringer, a mi vam donosimo najzanimljivije dijelove.

Udonis Haslem je uz Dwyane Wadea jedini igrač Miamija koji je sudjelovao u osvajanju sva tri naslova, a sada je pred njim možda i najteži zadatak u karijeri. Zbog odlaska dugogodišnjeg suigrača i “lica franšize” te zdravstvenih problema Chrisa Bosha, Miami se nalazi u kompliciranoj situaciji s mladom momčadi koju predvode Goran Dragić i Hassan Whiteside. Unatoč nekolicini ponuda ovog ljeta, Haslem je produžio s Heatom i tako ostao mentor mladoj jezgri.

Upitan za mišljenje o odlasku Wadea, bio je jasan: “Ja sam uvijek bio vođa i mentor. Jedina razlika je što Dwyane više nije tu.”

Haslem je tijekom karijere često bio suočen sa sumnjama, kako o sebi tako i o svojoj momčadi, ali vjeruje i u današnju momčad Heata: “Ovo je mjesto u kojem možeš pronaći dom. Često pričam dečkima kako sam došao ovdje prije 14 godina i imao osjećaj da nitko nije obraćao pažnju na mene. NBA me nije prihvatila. Smatrao sam kako sam trebao biti draftiran. Mnogo toga sam osjećao tijekom ovih 14 godina, a nakon svega ja sam trostruki prvak i vodim organizaciju. Ovdje možete imati dom. Ovdje možete započeti stvarati svoju ostavštinu.”

Haslem je u 14 godina koje je proveo u Miamiju, uz tri naslova, ostvario i niz brojki koje će nedraftiranim igračima vjerojatno ostati nedostižne. Haslem je drugi u povijesti Miamija po broju odigranih utakmica i najbolji skakač u povijesti kluba. Upravo taj segment igre obilježio je karijeru Udonisa Haslema, a čak je i veliki Alonzo Mourning istaknuo Haslemove vrijednosti kada je u pitanju skok igra. “Ako želite biti dio ove igre, morate se prilagoditi. Ili se prilagodiš ili umreš…” Slikovito Haslem objašnjava svoj uspjeh kada su u pitanju skokovi.

Nakon niza sezona u kojima je sa svojom momčadi igrao važnu ulogu kada je riječ o naslovima, sada je situacija u Miamiju znatno drugačija. “Trudimo se gurati jedni druge do različitih limita i pokušavao shvatiti koliko jako možemo ići. Svi se međusobno podržavamo. Na tom zajedništvu moramo nastaviti graditi ovu priču, jer svi su tu jedni za druge.

Glavni mentorski cilj Udonisa Haslema je mladi centar Heata, Hassan Whiteside, za kojeg se često govori da ima problema s ponašanjem i pristupom. Haslem je stalno “na uhu” Whiteside, tako je nakon jednog isključenja protiv Bostona odmah otišao u svlačionicu za svojim učenikom. Na svakom treningu Haslem, iako gotovo 10 godina stariji, gura Whitesidea do krajnjih granica. Kako čvrstom igrom, tako i “prljavom pričom”, a nerijetko se njihovi dvoboji produže i u “1 na 1” haklu nakon treninga.

Svojom pričom, pristupom i znanjem Haslem je od neprocjenjive važnosti za mladu jezgru Heata i njegov pravi utjecaj ćemo vidjeti tek kada Hassan Whiteside postane ono što sigurno može.

Latest Posts

NE PROPUSTITE