Wednesday, July 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ukiæ: Kako izgleda jedan dan u NBA ligi?

Sigurno se pitate što je tako glamurozno i spektakularno u danu jednog NBA igraèa, najjaèe i najspektakularnije košarkaške lige na planetu. Ja æu vam reæi. NIŠTA.

Radni dan kao svaki drugi, kad uðeš u rutinu svoga posla nakon 15 dana ti prijeðe u naviku i jednostavno više ne primjeæuješ razlike u odnosu na ono što si imao prije. Velike svlaèionice s vlastitim ormariæima, jacuzzi, sauna, 6 trenera na raspolaganju, 3 masera itd., sve ti to nakon 2 tjedna postane normalno jer poznata je stvar da se èovjek lako navikne na dobre stvari.

Svaki dan nije isti, razlikuje se u startu èinjenicom da li si na gostovanju ili kuæi, je li dan utakmice ili je obièan trening na programu. Kad smo kuæi, buðenje je oko 8 i pol, jedino ako moja kæerka Sara, koja ima godinu dana, ne odluèi drugaèije, meðutim imam sreæu da Tamara, moja žena, to vrlo brzo sve prepozna i uvijek mi ostavi maksimalan period za spavanje.

Nakon toga je brzinski doruèak, tek toliko da ne idem praznog trbuha na trening i oko 9 kreæem na trening. Trening za ekipu je svaki dan u 11, meðutim moj program je nešto drugaèiji.

10-15 minuta vožnje do dvorane ACC centra gdje treniramo i igramo domaæe utakmice, a tamo me oko 9 i 30 èeka Keith D’Amelio, kondicijski trener s kojim imam svakodnevni workout od otprilike sat vremena. Keith je mlaði momak, ima 29 godina i ne uklapa se u stereotipnu sliku kondicijskog trenera, nije nabildan i ne diže 150 na bench, ali je vrhunski struènjak i odlièno zna svoj posao. Radimo najviše na jaèanju trupa i preponskog pojasa, stabilnosti i eksplozivnosti.

Oko 10 i pol sam gotov u teretani i slijedi pola sata šuterskog treninga, najèešæe s pomoænim trenerom Gordonom Herbertom ili Jayom Trianom. Radi se najviše na tehnici šuta i to mahom iz manje udaljenosti, na osnovama, a šuterske serije slijede ili za vrijeme ili poslije treninga. Najviše radim na šutu jer su svi uvjereni da imam potencijal postati odlièan šuter, dok sam sad, budimo pošteni, prosjeèan. To je po opæem mišljenju element igre u kojem mogu najviše napredovati, a razlog zašto se dosada nisam profilirao u sjajnog šutera je, svi kažu, to što nisam šutirao na pravi naèin, nego sam šut mijenjao iz treninga u trening pa nikad nisam uhvatio konstantu.

To traje oko pola sata i tada, oko 11, se uglavnom svi veæ pojave i imamo zajednièki trening. On traje sat i 15 do sat i 45, ovisno o rasporedu utakmica, ali ako smo u ritmu igranja 3 ili 4 puta tjedno, što najèešæe jesmo, ne bude preintezivan. Oko 12 i 45 sam gotov, najèešæe nakon toga ubacim 100 do 200 lopti, ovisno o fizièkom stanju, istezanje i gotovo.

Moja rutina poslije treninga se dosta razlikuje od rutine drugih igraèa, jer ja puno manje od njih koristim terapije, masaže i jacuzzije, Tako da sam najèešæe zadnji u svlaèionici, a prvi iz svlaèionice poslije treninga. Ovdje svi imaju obièaj i jesti u klupskoj kuhinji jer nitko ne kuha doma, ali meni je ipak draže jesti Tamarinu hranu pa uvijek jedem kuæi.

Oko 2 sam uglavnom kuæi, ruèan i tada ja i Tamara uživamo u miru jer Sara najèešæe spava od 2 do 4. Opæenito sam uvijek bio kuæni tip, tako da u grad poslije treninga vrlo rijetko izlazim. Svako poslijepodne uglavnom provodim s obitelji, ako je lijepo vrijeme idemo u šetnju na jezero Ontario, možda nekad na veèeru. Naveèer je na rasporedu gledanje TV-a. Uglavnom to bude ili neka hrvatska serija, emisija što naðemo na internetu ili NBA, NFL utakmica ili serija u stilu Prison Break, Office, 24, Prijatelji itd. Spavanje je oko ponoæi, sutra se probudiš i sve ispoèetka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE