Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ukiæev veliki problem je briljantni Jennings

Brendon Jennings, 20-godišnji košarkaš roðen u Los Angelesu, bio je još do prije nekoliko mjeseci èovjek zadužen za klupu rimske Lottomatice, a danas je NBA zvijezda.

Kao deseti izbor na ovoljetnom NBA draftu tog je 185 centimetara visokog košarkaša izabrao Milwaukee Bucks i odmah se znalo da æe time postati konkurent hrvatskom košarkašu Roku Ukiæu za igru.

No, prvotne informacije su govorile da æe Ukiæ pravu borbu za startnu momèad imati sa Lukeom Ridnourom, ali je veæ predsezona, a utakmice regularnog dijela pogotovo, pokazala da æe hrvatski reprezentativac pored Jenningsa dobivati minute na kapaljci ove sezone.

Poveznica Ukiæa i Jenningsa je ta što su u karijeri nosili isti dres, onaj rimske Lottomatice, a razlika što je Ukiæ u talijanskoj momèadi imao jednu od glavnih rola u svoje doba, dok je Jennings nakon Ukiæa, na opæe èuðenje, prošle sezone dobivao jako malo prilike da se iskaže u prosjeènoj momèadi europskih razmjera.

Naime, Jennings je u talijanskoj Lega A Basket dobivao tek 17 minuta u prosjeku, a u Euroligi tek nešto više (19 minuta), te nije bio niti blizu statusa zvijezde. No, u NBA ligi su odmah prepoznali njegov potencijal, a on je u prvom ogledu sezone bio sasvim blizu da stane uz bok legende svjetske košarke, Oscara Robertsona.

Robertson je, naime, jedini košarkaš u povijesti NBA lige koji je u NBA debiju ostvario triple-double uèinak. Jennings je bio milimetrima blizu, u porazu kod Philadelphije je ubacio 17 poena uz devet skokova i devet asistencija.

Nakon tri odigrane utakmice Jennings je na odliènom prosjeku od 22 poena, 4 skoka, 5.3 asistencija, te skoro dvije ukradene lopte. Ukupan šut mu je odliènih 48 posto, za tri poena èak 50 posto.

Jennings je takoðer, pomalo amerièki netipièno, govorio o svojim europskim košarkaškim iskustvima, ne želeæi napadati klub koji nije imao dovoljno povjerenja u njega i ne marginalizirati euro-košarku.

“Jako mi je pomoglo igranje u Europi i mnogima bih predložio to iskustvo. Tamo igra mnogo 30-godišnjaka, ali vražji su to košarkaši. Svaki od njih je lukav, košarkaški strašno inteligentan i nije jednostavno igrati protiv njih, dapaèe… Muèio sam se u dokazivanju, ali i mnogo toga nauèio” rekao je Jennings.

Nažalost, Milwaukee Journal Sentinel veæ danima bruji o talentu Brendona Jenningsa, a u niti jednom svom retku ne posveæuje pozornost hrvatskom igraèu Roku Ukiæu. Nakon Toronta izgleda da i Milwaukee postaje velika kušnja splitskog košarkaša.

Latest Posts

NE PROPUSTITE