Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 11

24/11/1995 – Utah Jazz-Chicago Bulls

Nakon dvije uzastopne pobjede na Zapadnoj turneji pobjede protiv Mavsa i Spursa, Chicago Bullsi su otputovali u Salt Lake City boriti se s duom StocktonMalone koji će ih čekati u finalima 97. i 98. godine. TNT je prenosio susret, a za napomenuti je da je jedan od komentatora bio trener Hubie Brown koji danas radi za ESPN/ABC. Njegove analize i stručni komentari su užitak za slušanje, kako danas, tako i prije 16 godina.

Jazzeri su prije okršaja s Bullsima pobijedili šest utakmica u nizu te su samim time sebi osigurali status favorita zbog domaće publike u Delta Centru. Svi su očekivali da će baš ove dvije ekipe igrati NBA finale u lipnju; Utah je ispala tek u sedmoj utakmici finala Zapada protiv Sonicsa, pa je i nabrijavanje prije tip-offa bio klasičan pokušaj stvaranja rivalstva. Možda i četiri najbolja igrača lige u to vrijeme (Jordan, Pippen, Stockton, Malone) su bili na parketu, a obje momčadi su bile u najboljih pet po prosjeku poena, dodavanja, šutiranja i ono najbitnije; Bullsi i Jazzeri su svoje protivnike do ove utakmice pobjeđivali u prosjeku s čak 11 razlike.

Stockton i Malone su igrali daleko najbolje pick’n’roll, pick’n’pop i give and go kombinacije u povijesti košarke.

Na startu susreta vidjelo se da su Jordan i Pippen nabrijani i odmorni; sami su držali Bullse u vodstvu s 21 poenom u prvoj četvrtini. Pippen je forsirao tranzicijsku igru, a Jordan bi svoje majstorije pokazao u half-court akcijama. Utah se držala zbog igre svog dua Stockton-Malone, većinom se igrala njihova poznata pick’n’roll igra, a nekada bi bljesnulo i krilo Chris Morris. Bullsi su zbog dominacije u skokovima, bolje obrane i napadačkog učinka (Pippen i Jordan su potpuno nadigrali Stocktona i Malonea) vodili 25-19 nakon prve četvrtine.

Najveća prednost Bikova bila je u činjenici da je njihova vanjska linija jednostavno prejaka za domaćine; Harper i Jordan su bez ikakvog problema mogli napadački i obrambeno riješiti Hornaceka i Stocktona, a kada bi Pippen zaigrao Point Forwarda, spasa više nije bilo; jedini dobar obrambeni igrač na perimetru Byron Russell igrao je samo pet minuta zbog ozljede. Jedina stvar koja je mogla izvući Jazzere je nevjerojatna večer u napadu, a to ovog puta nije bio slučaj. Iako je Jordan u drugoj četvrtini zabio samo dva poena, Bullsi su uz pomoć Pippena ostali u vodstvu od pet razlike, na poluvremenu je bilo 47-42.

Potezi utakmice; zakucavanje Pippena u kontri lijevom rukom i zakucavanje Jordana u zadnjim minutama koje je slomilo Jazzere.

Stocktonovo uskrsnuće u napadu na ulazu u drugo poluvrijeme glavni je razlog povratka Jazzera u susret; sredinom treće četvrtine čak su i poveli nekih pola minute, ali Bullsi su imali previše oružja. Kada bi stali Jordan i Pippen, otvorilo bi se Kerru i Longleyju. Kada Kerr i Longley nisu pogađali, otvorilo bi se Toniju i Buechleru. Spoj u napadu je bio savršen<; superstar igrači (Jordan, Pippen) koji su sto posto posvećeni timskoj igri, najbolji šesti igrač koji utakmicu može riješiti i zabijanjem poena i kreiranjem napada (Toni Kukoč), instant offense majstori koji u minutu mogu zabiti 10 i više poena (Kerr, Buechler), centarska linija s odličnom mid-range igrom, što je u trokutu itekako bitno (Longley, Wennington). Protiv Bullsa se nije moglo, koliko god se trudili i pokušavali, rješenja nije bilo.

Jordan je zatvorio s 15 poena u zadnjoj četvrtini i uspio je primiriti Stocktona; clutch šutevima i zakucavanjem minutu prije kraja zapečatio je pobjedu Bullsa (90:85) u gostima kod najbolje momčadi Zapada.

Jordan s 34 poena, 8 skokova i 6 dodavanja te Pippen s 22 poena, 8 skokova, 4 dodavanja, 2 blokade i 2 ukradene lopte su bili najbolji u redovima gostiju.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE