Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 12

26/11/1995 – Seattle SuperSonics-Chicago Bulls

Nakon tri pobjede na Zapadnoj turneji (Mavsi, Spursi, Jazz), Bullsi su u goste otišli nikome drugome nego Sonicsima, klubu koji će ih u lipnju dočekati u velikom NBA finalu. S trenerskim velemajstorom Georgeom Karlom na klupi i odličnim Kempom i Paytonom, u regularnoj sezoni pobijedili su čak 64 utakmice.  Osim dua Kemp-Payton, odličan posao odrađivali su Detlef Schrempf i vrlo dobar šuter Hersey Hawkins, a Sam Perkins je bio četvorka s odličnim šutom za tri, samim time noćna mora za svaku obranu. Odlično izbalansirana ekipa Sonicsa te sezone je bila napadački najbolja u ligi nakon Chicago Bullsa, a zabijali su 104 poena po susretu. Prvi dvoboj ova dva NBA giganta bio je u najmanju ruku čudan i bizaran.

Užitak gledanja ove momčadi Bullsa je bila u tome što su imali toliko načina za razbiti obranu protivnika; kod napada na postavljenu obranu trokut je radio savršeno, ako trokut ne bi radio i kretnje igrača bi bile usporene i loše, Jordan ili Pippen bi uskočili s individualnim majstorijama. Phil je kod loših ”trokut izvedbi” Bullsa često vadio centre i smanjivao petorku da dobije prednost kod tranzicije i kontri. Kukoč je tu najviše profitirao; iako je bio izvrstan igrač i kod half court napada, Toni je bio još bolji u polu kontrama kada bi uistinu do izražaja došla njegova playmakerska genijalnost.

Sonicsi su s druge strane bili potpuna druga priča, ali isto tako učinkoviti u ofenzivi. Payton je u to vrijeme bio drugi najbolji razigravač lige (iza Stocktona), a imao je i s kim igrati. Osim perfektne kemije s Kempom, igrao je vrhunsku pick’n’roll i pick’n’pop igru sa Schrempfom. Payton je obrambeno bio daleko najbolji razigravač lige u 90-ima, čovjek je mogao zaustaviti sve bekove lige bez ikakvog problema. Paytonova bolja polovica, ”Reign Man” Shawn Kemp, je u dresu Sonicsa bio mašina za skokove, posebice u napadu. Kempova napadačka igra je bila spoj bolesnog atleticizma, solidnog vanjskog šuta i vrlo dobre post-up igre. George Karl je njegov potencijal iskoristio te je pod njegovom palicom bio u najboljim godinama karijere. Vratimo se na susret.

Aley-oop kombinacija Paytona i Kempa iz ovog susreta.

Prva četvrtina Bullsima je donijela napadačku tečnost te iznenađujuće precizan vanjski šut s obzirom na to da su bili na polovici iscrpljujućeg road tripa. Pippen je stavio par trica, Jordan je pogodio sve s perimetra, a Longley se priključio sredinom dionice. Igra navedenog trojca bila je glavni razlog vodstva nakon prvih 12 minuta, a gotovo ista igra nastavila se i u drugoj četvrtini. Klupa na čelu s Kukočem i Kerrom odradila je odličan posao, a Jordan i Pippen samo su trebali razliku držati na više od deset poena do kraja poluvremena. Međutim, ono što je uslijedilo u nastavku je najgore poluvrijeme Chicago Bullsa u cijeloj 72-10 sezoni.

Konstantnim udvajanjima, pomaganjima i agresivnom obranom Sonicsi su zatvorili protok lopte Chicago Bullsa,  a nakon prisiljenih grešaka i promašenih šuteva trčali su kontre kao najbolja run’n’gun ekipa. Izgleda da ih je Karl dobro ražestio na poluvremenu. Samim time i publika se uključila u utakmicu, podigla se energija čitave momčadi, a vrhunac se dogodio sredinom treće dionice kada je Payton (nakon još jedne izvrsne obrambene utvrde Sonicsa) u kontri bacio alley-oop Kempu.

Alley-oopovi Kempa i Paytona su jedan od obilježja rajske košarke koja se igrala kroz 90-e, takozvani ”Sonic Boom” u ovoj utakmici je bio u najboljem izdanju, a Bullsima nije bilo spasa. 

Nemoć Bullsa nastavljena je i u zadnjoj četvrtini, a Sonicsi su energiju iz nevjerojatne treće dionice prenijeli i u završnicu. Iako su Bullsi imali minus od samo dva razlike u zadnjoj minuti, jednostavno nisu imali dovoljno snage protiv odmornih domaćina i njihove nabrijane publike.

Sonicsi su na kraju pobijedili 97-92, a Bullsi su u drugom poluvremenu zabili samo 28 poena! Seattle je odigrao možda i najbolje poluvrijeme te regularne sezone, a nisu bili ni svjesni da su pobijedili ekipu koja će do kraja regularne sezone izgubiti još samo osam utakmica. Gary Payton je zabio 26 poena, uz 11 dodavanja (šut 10/16), dok je Kemp zabio 25 poena, uz 14 skokova (šut 10/13).

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE