Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 13

27/11/1995 – Portland Trail Blazers-Chicago Bulls

Nastavljamo put po zapadnoj obali s Chicago Bullsima, ovoga puta sletjeli su u Portland gdje su ih čekali Trail Blazersi.

Nakon odlaska legendarnog Clyde Drexlera i trenera Ricka Adelmana lice franšize se uveliko promijenilo; Blazersi su nastavljali ulaziti u doigravanje većinom zbog vrlo dobrog trenerskog posla P.J. Carlesima, ali bi redovno bili mušterije jačim ekipama te bi svake godine ispadali u prvoj rundi (šest sezona zaredom, od 93. do 98.). Kampanja 95./96. donijela im je pojačanje u vidu 220 centimetara visokog centra Arvydasa Sabonisa koji je unatoč starosti i staklenim koljenima donio Blazersima toliko željeno pojačanje u reketu, a preko njega su mogli vući podosta napadačkih akcija jer je Sabonis bio vrhunski dodavač iz posta. Tu je još bio krilo Clifford Robinson, brzi i snalažljivi play Rod Strickland i solidan šuter Aaron McKie. Te godine su ih u prvoj rundi izbacili Stockton i Malone tek u odlučujućoj petoj utakmici. Bullsima se nakon poraza protiv Sonicsa smiješio još jedan težak test.

Bikovi su protiv Blazersa već odigrali jednu utakmicu kod kuće, 11. studenoga, te su upisali tešku pobjedu, a uništio ih je Clifford Robinson s 39 poena. Najveći razlog tome je miss match u kojem je Dickey Simpkins morao gotovo cijelu utakmicu čuvati Robinsona zbog odsustva Dennisa Rodmana. Nakon očajne prve četvrtine na obje strane, u drugoj Carlesimo uvodi Sabonisa, a Phil umjesto Simpkinsa stavlja Kukoča te igra s malom petorkom što je uvelike pridonijelo tranzicijskoj igri i lakim poenima.

Domaćinima je u ofenzivi pomogao ulazak Sabonisa koji je zabio 11 poena u drugoj dionici. Phil se kockao vađenjem Longleya i ostavljanjem Wenningtona na klupi te je platio danak igrajući veći dio četvrtine bez pravog centra na parketu. Blazersi su na poluvremenu vodili 48-46.

Novi klasik od strane Michaela Jordana; 33 poena, fadeaway ljepotice i četiri vezana poena u zadnjoj minuti pri rezultatu 104:103 za Blazerse.

Početak drugog poluvremena vratio je Bullse u igru, ali samo iz jednog razloga. Sabonis je bio na klupi, umjesto njega je ušao Chris Dudley (inače odličan skakač, ali u drugim segmentima igre je nula), a Phil je uveo Longleya i Simpkinsa. Jordanu se izlaskom Sabonisa otvorio reket i prostor za manevar, dok je Longley uništavao Dudleya u postu. Nakon umora Longleya, Phil je po prvi puta uveo svog drugog centra, Billa Wenningtona. Ovaj mu se odužio pogodivši tri vanjska šuta zaredom nakon pick igre s Jordanom i Harperom, a Carlesima je prisilio na vraćanje Sabonisa.

No, pokazalo se da je taj potez došao prekasno; Bullsi su se razbudili i vratili su onu napadačku energiju koja ih je krasila u većini utakmica te sezone. Pippen je počeo igrati obranu, Jordan je razigravao, Longley i Wennington su vladali reketom, a serijom 12-3 pri kraju treće četvrtine otišli su na 81-68. Phil u nijednom trenutku treće dionice nije igrao bez centra, očito je shvatio da s malom petorkom nema uspjeha te se vratio na kombinaciju trokuta i tranzicije nakon obrane vanjske linije Jordan-Pippen-Harper.

Zadnja četvrtina je ujedno bila i najbolji dio susreta; obje momčadi nisu mogle promašiti, Sabonis je stavljao trice, Jordan je uzvraćao, a Blazersi su se serijom 10-0 vratili u susret i čak poveli 104-103 minutu prije kraja. Tada na scenu stupa heroj Bullsa; Jordan prvo zabija fadeaway preko McKieja, a nakon toga, krade loptu Sabonisu i zakucava za 107-104 i konačnu pobjedu.

Ovo je bila nova odlična utakmica dueta Jordan-Pippen; Michael je zabio 33 poena, uz 8 dodavanja i 4 ukradene lopte, dok je Scottie zabio 21 poen, uz 5 skokova i 10 dodavanja.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE