Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 14

30/11/1996 – Vancouver Grizzlies-Chicago Bulls

Predzadnju utakmicu ”road tripa” na Zapadu Bullsi su igrali u Kanadi, protiv još jedne nove momčadi, Vancouver Grizzliesa (inače prva NBA ekipa koja je imala svoju službenu internet stranicu). O ekspanzijskom draftu (draft koji se održava samo kada je neka nova franšiza dobila mjesto u ligi – princip je takav da ostatak franšiza mora odabrati jednog ili više igrača kojeg će prijaviti na draft, tj. dopustiti novim ekipama da ih biraju) i širenju lige preko granica pisao sam u trećoj utakmici sezone kada su Bullsi igrali protiv Raptorsa, druge momčadi koja je dobila svoje mjesto u NBA cirkusu te sezone. Iako su Grizzliesi imali solidnu ekipu (Greg Anthony, Byron Scott, Blue Edwards, Gerald Wilkins, Bryant Reeves), sudbina ekspanzijskih timova je uvijek bila da jedva uhvate 20 pobjeda u prvih nekoliko godina. Tako je bilo i s Vancouverom; 15 pobjeda i 67 poraza dovoljno govori o kvaliteti ekipe koja se raspala već 2001. i od tada stanuje u Memphisu. Međutim, umornim putnicima Zapadne obale su dali jedan veliki test i samo genijalnost Jordana je Bullse spasila od kolapsa i velike senzacije.

Na samom startu susreta bilo je očito da će jedan igrač raditi velike probleme obrani Bullsa; bivši back-up razigravač Knicksa Greg Anthony. Chicago je u tim godinama imao dva velika problema, zaustavljanje brzih razigravača koji imaju odličan vanjski šut te zaustavljanje centara poput O’Neala, Hakeema, Robinsona i Ewinga. Anthony se savršeno uklapa u opis prvog problema, a kada tome još pridodamo lošu obrambenu rotaciju Bullsa te općenito sporost i tromost u igri, jasno je da će doći do problema.

Jedna pozadinska priča iza ovog masakra; tadašnji bek Grizzliesa Darrick Martin je, nakon pogođenog šuta koji je dao vodstvo Grizzliesima u zadnjoj četvrtini, prošao kraj klupe Bullsa i Jordanu u lice rekao ”rekao sam ti da ćemo vas večeras pobijediti, mogu te čuvati gdje god poželiš”. Jordan se naravno odmah dignuo s klupe, ušao u igru i zabio 19 poena u zadnjih šest minuta. Na kraju utakmice je prišao 180 centimetara visokom Martinu i poručio mu uz salvu psovki ”rekao sam ti da sa mnom ne pričaš, maleni čovječe”. 

Nedostatak tranzicijske obrane, pomaganja kod penetracije brzih bekova i očajna napadačka tranzicijska igra doveli su Bullse u neugodan položaj. Gotovo svaki poen su zabijali na postavljenu obranu domaćina, a to je kod umornih izleta po Zapadnoj konferenciji najgori mogući scenarij jer se teško može ući u željeni ritam i sami susret postane mučenje. Iako su Bullsi početkom drugog poluvremena dominirali i odvojili se na +8, domaća momčad se ponovno vratila, a krajem treće dionice su čak poveli 64-62. Međutim, tada na scenu stupa ”Air” u jednoj od svojih boljih i upečatljivijih predstava uopće.

Kada je sadašnji trener Lakersa i bivši suigrač Magica Johnsona u ”Showtime” eri Byron Scott veteranski pogodio tricu i još napad nakon toga dva slobodna, Grizzliesi su poveli nevjerojatnih osam razlike . Napadački momentum je bio na strani domaćina, ali tada ”Zen Master” uvodi Jordana kojemu je bilo dosta šale i poigravanja.

Sve je započelo šest minuta prije kraja utakmice kada je Jordan probio obranu na vrhu reketa i zakucao pored iznenađene obrane protivnika; taj potez je započeo lavinu. Jordan u iduće dvije minute zabija 11 poena zaredom (fadeaway šutevi, nestvarna polaganja i zakucavanja) te vraća svoje Bullse u vodstvo. Do kraja susreta je s još dva zakucavanja i s dva pogođena šuta odveo Bullse do pobjede 94-88, a sve skupa je, samo u zadnjih šest minuta, zabio veličanstvenih 19 poena. Ova predstava je ostala poznata kao jedna od najboljih zadnjih četvrtina u karijeri velikog Michaela Jordana.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE