Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 16

06/12/1995 – Chicago Bulls-New York Knicks

Nakon putovanja po Zapadu koje je završilo zakucavačkom ludnicom protiv Clippersa, Chicago Bullsi su napokon došli kući, u svoju utvrdu United Centar. Nakon sedam utakmica u gostima, Bullsi su kod kuće dočekali New York Knickse, tada još uvijek silu na Istoku predvođenu dobrom obranom koju su vodili Patrick Ewing, Charles Oakley i Anthony Mason, a John Starks je još uvijek ispaljivao nerezonske trice i neuspješno pokušavao zaustaviti Jordana. U tom trenutku Knicksi su imali respektabilan rekord 13-5, a umornim Bikovima trebalo je cijelo prvo poluvrijeme da se zagriju, da bi nakon toga u svom stilu dominirali kroz cijelo drugo poluvrijeme i osigurali pobjedu.

Priča susreta bila je povratak Dennisa Rodmana nakon 12 utakmica neigranja zbog ozljede lijevog lista.

Već prvi napad Knicksa pokazao je kako će teći cijelo prvo poluvrijeme; Derek Harper je opalio tricu s dobrih osam metara i lopta nije dodirnula obruč. Nastavak je donio identičan scenarij; Knicksi šutiraju sa svih mogućih pozicija i ne promašuju, Ewing i Oakley s perimetra, Starks i Harper s trice. Iako je Rodman uhvatio sjajnih 9 skokova u prvoj četvrtini, obrana protiv vanjskih šuteva preko ruke nije mogla ništa; kada se u obzir uzme i da je Jordan od prvih sedam šuteva pogodio samo jednog, onda je jasno zašto je prva četvrtina završila 30-23 za goste. Slamku spasa donio je naš Toni Kukoč koji je krajem prve dionice dvojkom i trojkom zabio pet brzih poena i ipak održao Bullse na prihvatljivom zaostatku.

Jedna od najboljih obrambenih ekipa svih vremena, New York Knicksi iz 90-ih.

U drugoj četvrtini nastavila se sjajna igra Knicksa; u napadu su nakon šuteva iz vana počeli koristiti tranziciju te su time razbili obranu Bullsa i potpuno preuzeli momentum susreta. Veliki naklon, ali stvarno veliki naklon treba dati Johnu Starksu i Dereku Harperu koji su potpuno zaustavili Jordana koji je izgledao nemoćno. U prvom poluvremenu zabio je samo 4 poena uz šut iz igre 2-11, a pritom nijednom nije bio dupliran niti fauliran. Starks i Harper su svoje obrambene zadatke odradili savršeno, na rubu znanstvene fantastike. Sukomentator ovog susreta bio je legendarni trener Pistonsa, Draženovih Netsa i ”Dream Teama”, pokojni Chuck Daly koji je napomenuo da će Knicksima kad-tad vanjski šut stati, da će ih stići umor i da protiv elitne obrambene ekipe jednostavno ne mogu održati šut na abnormalno visokih 59 posto.

Milijun puta sam naveo kako je jedan od zaštitnih znakova Bullsa iz te sezone izvanredan ulazak u drugo poluvrijeme; tako je bilo i ovoga puta. Obrana se podigla stepenicu više, Knicksima je, po proročanstvu Dalyja, stao vanjski šut (Harper i Starks iz vana nisu pogodili ništa), a publika u United Centru je podivljala. Bullsima je ovaj susret bio prvi pravi ”playoff” okršaj u toj regularnoj sezoni. Obrane su bile veličanstvene s obje strane, fauli su bili na granici NFL-a, a suci su dopuštali čvrstu igru. Kao što sam već napomenuo, Bullsi su izuzetnom obranom i vrlo dobrim napadom vodstvo Knicksa od 13 razlike iz prvog poluvremena smanjili na samo -1 te su ih u trećoj četvrtini nadigrali 29-17.

Jordan je utakmicu na kraju završio sa šutom 8-27, ali u zadnjoj četvrtini je zabio 11 poena i nekoliko važnih šuteva. Za pohvaliti je i partiju Rodmana koji je u svom stilu hvatao skokove i lomio se po parketu. Pippen je, unatoč 22/8/7/3 brojkama bio tih, vjerojatno zbog toga što je svoje poene zabijao ravnomjerno, bio je sjajan kroz čitav susret te je uz našeg Kukoča (18 poena, 5 dodavanja i 3 ukradene lopte za 25 minuta igre) napadački bio glavni razlog pobjede koja pokazuje da Bullsi nisu bili toliko ovisni o Jordanu, jednostavno su imali previše oružja.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE