Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 18

09/12/1995 – Milwaukee Bucks-Chicago Bulls

Nakon zasluženog odmora (dvije utakmice kod kuće, protiv Knicksa i Spursa, u tjedan dana) Bullsi su ponovno otišli u goste, ali ne daleko;u ”Bradley Centru” su ih dočekali Milwaukee Bucksi. ”Jeleni” su te godine bili predvođeni duom Glenn RobinsonVin Baker, ali dva dobra krilna igrača uz još barem deset loših ili očajnih nisu dovoljni za doigravanje u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Kada vam je uza sve navedeno trener Mike Dunleavy, onda ste na putu do rekorda 25-57.

Bucksi su i obrambeno i napadački bili u goroj polovici lige; jedino čemu su se navijači Bucksa veselili, osim šuteva ”Big Doga”, su bile utakmice poput ove protiv Bullsa, kada vam na gostovanje u vaš grad stiže košarkaški orkestar sačinjen od najboljeg igrača svih vremena (Jordan), najbolje vanjske obrambene linije svih vremena (Jordan-HarperPippen), jednog od najboljih skakača svih vremena (Rodman), jednog od najboljih čistih šutera svih vremena (Kerr) i europski-izbrušenog dijamanta Kukoča koji je svojim fundamentalnim pristupom došao kao savršen sastojak; kada svim navedenim stvarima nadodate ”Zen” majstora i ”triangle offense” pomiješan s tranzicijskom igrom, ne samo da dobijete jednu od najboljih košarkaških momčadi ikada, nego dobijete, što se tiče ljepote, užitak i sportsku predstavu koju nikada nećete zaboraviti. Točno takvu predstavu pružili su Bikovi te večeri u Milwaukeeju.

Prije nego krenem analizirati susret, moram još jednom naglasiti genijalnost Dennisa Rodmana i njegov veliki doprinos Bullsima; u videu ispod teksta (0:24) vidljivo je koliko je skok igra Rodmana značila Bullsima zbog jednog veoma bitnog segmenta; takozvanog ”outlet” dodavanja (Bill Russell, Bill Walton i Wes Unseld su to radili najbolje). Dosta visokih igrača u NBA cirkusu zna uhvatiti skok, ali manji postotak zna baciti dobar asist preko pola terena koji će započeti kontru, a još manji broj ekipa ima odlične krilne ili bekovske igrače koji će otrčati kontru; Rodman je to radio savršeno, uz savršene suigrače; nakon uhvaćenog skoka odmah bi podigao glavu i gledao na drugi kraj terena tražeći otvorenog Jordana, Pippena, Harpera ili Kukoča, sve izuzetne tranzicijske igrače. Na taj način Rodman bi donio pregršt brzih i laganih poena koji bi razbili suparničku ekipu, a podigli njegovu; Bullsi su dolaskom ”Worma” postali 30 posto bolja ekipa samo zbog ovakvih stvari.

Samo jedna riječ opisuje skok-šuteve ovog vanzemaljca; neobranjivo.

Prva četvrtina, obilježena napadačkom perfekcijom na obje strane, ipak je završila u korist Bullsa, najviše zbog Jordanovih 14 poena i vrhunske tranzicije Bullsa. Domaću momčad je već spomenuti duo Robinson-Baker držao na životu.

Jordan je i u drugoj četvrtini nastavio zabijati te je poluvrijeme završio s 22 poena, dok su džokeri s klupe Kukoč, Kerr i Buechler tricama, asistima i brzim poenima dali Bullsima lijepu prednost na poluvremenu, gosti su vodili 65-56. Treba nadodati i predstavu Rodmana koji je u prvom poluvremenu uhvatio 10 skokova, ali njegov trenutak slave stigao je u trećoj četvrtini i drugom poluvremenu.

Jordanova klinika u susretu protiv Bucksa, od 45 poena, čak 28 je zabio nevjerojatnim šutevima s poludistance. 

Već sam naglasio koliko je Rodman bio dobar u ”outlet” dodavanjima, ali još je bolji bio u pronalaženju otvorenih suigrača koji lome obranu i prolaze iza svojih čuvara; samo u trećoj četvrtini skupio je tri takva dodavanja, dok je svojim neumornim hvatanjem skokova doslovno izludio igrače Bucksa. Iako su Bucksi gotovo čitav susret hvatali Bullse, ipak je na kraju Jordan ponovno presudio; s 12 poena u zadnjoj dionici zapečatio je još jednu gostujuću pobjedu Bullsa te ih gurnuo do rekorda 16-2, Bikovi su pobijedili 118-106.

Napadačka klinika Bullsa dokazana je sa 118 zabijenih poena uz visoki postotak šuta od 58 posto. Jordan je s polja šutirao 16/28 i zabio 45 poena (u to vrijeme najviše te sezone), a od tih 16 pogođenih, nevjerojatnih 14 je bilo iz fadeaway šuteva s perimetra; čovjek je u drugoj polovici karijere doveo vanjski šut, posebno taj fadeaway kada bi igrao leđima prema košu, do savršenstva. Rodman je u trećoj utakmici zaredom uhvatio 20 ili više skokova (toliko o njegovoj ozljedi i 70 posto oporavka), dok su se uz Pippena istaknuli i igrači s klupe (Kukoč, Buechler).

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE