Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 22

18/12/1995 – Boston Celtics-Chicago Bulls

Boston Celticsi su u vrijeme dolaska Michaela Jordana u ligu (84/85) bili div Istoka, nepobjediva mašinerija koja je pala tek usponom ”Bad Boysa” iz Detroita. Jordan je, kao i cijela liga u tom razdoblju, bila žrtva uigranog sistema koji je vođen Larry Birdom gazio sve, ali apsolutno sve pred sobom. Međutim, zadnje desetljeće milenijuma, Jordanove devedesete, donijele su potpuno drugu priču; Bullsi su se podigli, Bird i McHale su otišli u mirovinu, a Jordan i Pippen su zavladali Istokom isto onako kako su samo desetak godina prije vladali Celticsi, najtrofejniji klub u povijesti NBA lige.

Baš odlaskom Birda (1992) se sve raspalo; Celticsi u idućih 9 godina samo dva puta ulaze u doigravanje, dok je u sezoni 95/96 započeo crni niz od čak šest uzastopnih sezona bez NBA playoffa, niz koji ni povijest, a niti budućnost Bostona nikada vidjeli nisu. Mijenjali su se treneri, draftirali očajni igrači, čak tankirale sezone da se dovede spasitelj Tim Duncan. Ništa nije uspjelo, tek je dolaskom i sazrijevanjem Piercea Boston bio koliko-toliko respektabilan klub.

Iako su Celticsi u ovaj okršaj ušli s rekordom 11-10 (obzirom da su sezonu završili s omjerom 33-49, ovo je bio početak iz snova), obrambeno su bili među gorim ekipama, primali su 107 poena u prosjeku (predzadnja momčad lige), a svjetla točka je bio naš Dino Rađa, klasni centar koji je bio prvi strijelac (19.7), skakač (9.8) i bloker (1.5) Celticsa. Imali su Celticsi te sezone i Ricka Foxa, Danu Barrosa, Dee Browna, ali to je daleko od playoff ekipe, nije niti blizu.

S druge strane, Bullsi su imali najbolji start u povijesti kluba (19-2), u tom trenutku su pobijedili devet zaredom, a dobili su čak i dan odmora nakon gaženja Lakersa samo dva dana prije. Niti Celticsi nisu prošli bolje, ali se mora priznati da su pružili izuzetan otpor nepobjedivim Bullsima. Ponovno je Chicago spasio duo Jordan-Pippen, možda jedna od pet najboljih utakmica što se tiče čiste predstave ovog dvojca i njihove igre.

Splitski košarkaški dragulj Dino Rađa odigrao je odličnu utakmicu za Celticse; 23 poena, 6 skokova, 2 asistencije i 2 ukradene lopte, uz šut 9/11.

Prvo poluvrijeme je bilo u najmanju ruku čudno; Bullsi su izgledali nezainteresirano, lijeno, opušteno, a Celticsi su to iskoristili, imali su ekipu koja je to znala iskoristiti najbolje. Dana Barros, Rick Fox i Todd Day su trpali trice, Rađa je proradio u reketu, klupa Celticsa je bila na visokom nivou. Bezbroj ukradenih lopti nakon očajnih, sporih dodavanja Bullsa na vanjskim pozicijama urodio je plodom. Rezultatski plus od 11 razlike za Celticse je na papiru izgledalo vrlo lijepo, ali Bullsi će već u trećoj četvrtini vratiti stvari na svoje mjesto. Jordan i Pippen su u prvom poluvremenu zajedno zabili 32 poena, oba po 16, ali drugo poluvrijeme donijelo je još bolji učinak.

Vrlo dobro prvo poluvrijeme, barem što se tiče individualnih brojki, podiglo se na razinu više u trećoj i posebno zadnjoj četvrtini. U drugom poluvremenu Jordan i Pippen ukupno su zabili 42 poena, uvelike su pridonijeli obrambenom dijelu igre, dodavanja su bila točnija, kretanja brža i preciznija. Krajem treće dionice Dickey Simpkins, igrač koji je startao umjesto ozlijeđenog Rodmana početkom sezone, pogodio je nevjerojatnu tricu s devet metara i odveo Bullse do vodstva. Sve prijetnje u posljednjoj dionici otklonili su Batman i Robin, a upisana je nova, deseta pobjeda zaredom, 123-114. Za kraj, treba naglasiti i odličnu utakmicu Dina Rađe; 37 minuta na parketu, 23 zabijena poena uz šut 9-11, ponovno vodeći strijelac ekipe.

Rijetko u košarci brojke uspiju prikazati sliku onoga što se dešava na terenu, ali ovo je jedan takav slučaj. Najbolji duo svih vremena susret je završio sa 74 poena, 15 dodavanja, 15 skokova i 6 ukradenih lopti; ovakve predstave tijekom regularne sezone, uz 6 prstenja i herojstva u doigravanjima, su razlog zašto je ovaj dvojac broj 1. Pippenu je ovo bila treća uzastopna utakmica s 30 i više poena, što mu je rekord karijere.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE