Saturday, May 11, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 24

22/12/1995 – Chicago Bulls-Toronto Raptors

Nakon trening utakmice protiv Dallas Mavericksa i lagane pobjede, Bullsima su u goste stigli Toronto Raptorsi, ekspanzijska ekipa koja je, kao i svaka ekspanzijska momčad, u svojoj prvoj NBA sezoni bila očajna (rekord 21-61). Bullsi su Kanađane već pobijedili u trećoj utakmici sezone, a ovaj susret im je bio drugi, od ukupno četiri sraza protiv Raptorsa u regularnoj sezoni.

U trećem dijelu ”Unstop-A-Bullsa” već sam objavio ovu sliku, ali nije se loše prisjetiti prve sezone Toronta. Na ekspanzijskom draftu su ugrabili solidne igrače, dok su na pravom NBA draftu dobili Damona Stoudemirea i Jimmyja Kinga (Fab Five). Sve skupa simpatična ekipa, nama dosta simpatičnija jer je za tadašnje Raptorse igrao naš Žan Tabak, još jedan Hrvat koji je imao koliko-toliko solidnu NBA karijeru.

Zanimljivo da je baš Tabak, 213 centimetara visoki Splićanin, protiv Bullsa odigrao utakmicu karijere, barem što se tiče NBA parketa.

Prvu četvrtinu obilježio je Scottie Pippen koji je zabio 19 poena, najviše u četvrtini te sezone. Briljirali su Bullsi i u defenzivnom dijelu; Rodman i Pippen su se istaknuli s nekoliko blokada i ukradenih lopti, a Raptorsi su bili nemoćni, jer se nakon dobre obrane, barem kod Bullsa, uvijek stvarala lagana tranzicijska igra. Domaćini su nakon prve dionice stekli lijepu prednost od 9 razlike, a Raptorse će kroz prvo poluvrijeme, točnije drugu četvrtinu, u igri držati već spomenuti Žan Tabak.

Bivši član legendarne Jugoplastike uništio je Luca Longleyja u postu te je samo u drugoj četvrtini zabio 10 poena, a na poluvremenu je stao na 14. Komentatori Bullsa nisu mogli vjerovati što Tabak radi Longleyju u reketu, a do kraja poluvremena sve akcije Raptorsa išle su kroz zamjenskog centra Raptorsa (prvi je bio Oliver Miller koji je u ovoj utakmici odigrao samo 12 minuta,, a u prosjeku je igrao 33 minute, Tabak je u ovom okršaju izgledao nevjerojatno).

U jednom trenutku druge dionice Tabak je sam imao samo jedan poen manje od klupe Bullsa zajedno (Kukoč, Kerr, Wennington). Treba naglasiti da je klupa Chicaga u ovoj utakmici odigrala veliku ulogu te je bila glavni pokretač domaće ekipe. Tabak je susret završio s 24 poena, 8 skokova i 3 dodavanja uz šut 12/16.

Iako su Raptorsi u trećoj četvrtini došli u egal zabivši čak 30 poena protiv prve obrane lige, ipak dalje od toga nisu mogli. Zadnja četvrtina, posebno protiv slabijih ekipa, bila je idealan scenarij za Bullse, najviše zbog Jordana i njegovih majstorija, čovjek je obožavao uništavati protivnike zadnjih 12 minuta, praktički je živio za takve trenutke. Bullsi su u zadnjoj dionici zabili 36 poena te su pobijedili 113:104, 12 pobjeda zaredom za ukupan rekord 22-2.

Klupa Bullsa, u ovom slučaju Kukoč, Wennington i Kerr, zabila je čak 43 poena. Kada su se priključili Jordan i Pippen s rutinerskih 20+, onda je stvarno teško doći do pobjede. 

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE