Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 3

07/11/1995 – Chicago Bulls-Toronto Raptors

Treća utakmica regularne sezone Bullsima je donijela još jednog solidnog protivnika. Nakon lagano izborenih pobjeda protiv Hornetsa i Celticsa u goste su im stigli Toronto Raptorsi, tada ”rookie” klub iz Kanade koji je uz Vancouver Grizzliese predstavljao novo širenje koje se dogodilo te sezone. Na 10. ekspanzijskom draftu (draft koji NBA liga održava kada dobiju novi klub ili klubove) Raptorsi su uzeli dosta dobrih igrača.

Da malo pojasnimo pojam ekspanzija, odnosno širenje. NBA liga je tijekom svoje 70-godišnje povijesti širenje doživjela 12 puta. 1961. su stigli Chicago Packersi (danas Washington Wizardsi), 1966. Chicago Bullsi, 1967. San Diego Rocketsi (danas Houston Rocketsi) i Seattle SuperSonicsi (danas nažalost Oklahoma City Thunder), 1968. Milwaukee Bucksi i Phoenix Sunsi, 1970. Cleveland Cavaliersi, Buffalo Bravesi (danas LA Clippersi) i Portland Trail Blazersi, 1974. New Orleans Jazz (danas Utah Jazz), 1976. su stigli ABA ligaši New Jersey Netsi (danas Brooklyn Netsi), Denver Nuggetsi, Indiana Pacersi i San Antonio Spursi,  1980. Dallas Mavericksi, 1988. Charlotte Hornetsi i Miami Heat, 1989. Minnesota Timberwolvesi i Orlando Magic, 1995. Toronto Raptorsi i Vancouver Grizzliesi (danas Memphis Grizzliesi), 2002. New Orleans Hornetsi (danas New Orleans Pelicansi).

Za svako širenje, iste godine se održavao i ekspanzijski draft, sada je valjda sve malo jasnije.

Kako su Raptorsi izgradili svog dinosaura, na ekspanzijskom draftu su doveli 6 igrača (škart kojeg su se rješile druge momčadi lige), na običnom draftu 2 igrača, iz Warriorsa su doveli dvojicu te potpisali dva free agenta.

Dinosauri su te godine u svojim redovima od poznatijih igrača imali rookie razigravača Damona Stoudemirea, odličnog beka defenzivca Douga Christieja koji je došao na polovici sezone i par solidnih veterana. John Salley i Alvin Robertson (jedan od četvorice igrača koji su u karijeri zabiježili quadruple-double učinak, Alvin je u famoznoj četvorci jedini bek, ostala trojica su centri Nate Thurmond, Hakeem Oljauwon i David Robinson) su ovoj  mladoj ekipi trebali donijeti toliko željeno iskustvo i stabilnost. Žan Tabak, još jedan Hrvat koji je tada igrao u NBA-u, ispunio je mjesto centra za klub iz Kanade. Jimmy King, jedan od članova poznate Fab Five ekipe Michigan Statea, pokazao se kao vrlo dobar igrač s klupe. Nakon dvije utakmice bili su na scoreu 1-1 i stvari nisu izgledale tako loše kao što će to biti u nastavku sezone.

Prva četvrtina, kao i uostalom cijela utakmica, bila je pravi napadački show. Jordan je nakon slabe napadačke predstave protiv Celticsa u ovu utakmicu ušao izuzetno agresivno i nakon samo 9 minuta je zabio 15 poena uz odličnu preciznost. Unatoč nabrijanom Jordanu, rezultat je nakon prvih 12 minuta bio izjednačen, točnije 30-30.

Rookie Stoudemire se pokazao kao izvanredan play, u prvoj četvrtini zabio je 9 poena i igrao je odličnu pick and roll igru s Tabakom i Sallyjem, a prodori i vanjski šutevi Willieja Andersona radili su velike probleme na perimetru. Bullsi su po prvi puta u sezoni izgledali jako loše u obrani, kao da ih nije bilo briga.

Iako su Bullsi napadački odlično otvorili drugu dionicu, očajan skok i tranzicijska obrana Bikova, Raptorse su na poluvremenu odveli do vodstva 62-59. Tracy Murray je zabio svih svojih 9 poena samo u drugoj četvrtini i uz Stoudemirea je bio glavni razlog za vodstvo na poluvremenu. Stvari nisu izgledale bajno za ekipu iz Windy Cityja. Rodman je napokon dobio i prvu tehničku u crveno-bijelom dresu, nije mu trebalo dugo.

Prva tehnička Dennisa Rodmana u dresu Bullsa, nakon toga luđački pogled s klupe uz žvakanje ručnika.

Početak drugog poluvremena podsjetio me zašto su Harper-Jordan-Pippen najbolja obrambena vanjska linija svih vremena. Harper je Stoudemirea zaustavio do te mjere da je ovaj bio nevidljiv na terenu, a Jordan i Pippen su odlično pokrivali linije dodavanja i zaustavljali su svaki mogući ”cut” prema košu. Uz savršenu obranu na vanjskoj liniji, Michael i Scottie su proradili i u napadu, brzim koševima iz tranzicije i polu-kontri odveli su Chicago u vodstvo. Kada im se još priključio i naš Pink Panther na kraju treće četvrtine, poveli su 89-87. Utakmica je još uvijek bila u egalu, ali Bikovi su igrali puno bolje i zrelije.

Jordan je još jednom bio fantastičan, savršena kombinacija atleticizma i fundamentalnosti. Čovjek je bio zvijer, a opet je sve radio kao švicarski sat, nijedan pokret nije suvišan. Nema bespotrebnih zaletavanja na koš i forsiranja, sve je odmjereno, precizno i u pravom trenutku. Zato je najbolji košarkaš ikad; imao je sve predispozicije i sav talent ovog svijeta, ali je igrao košarku na pravi način pazeći na osnove.

Raptorsi su na početku zadnje četvrtine ponovno  zaprijetili, ali dalje od toga nisu mogli. Bullsi su s 50 posto snage i truda uspjeli doći do pobjede (117:108) i 3-0 ulaska u sezonu. Michael je utakmicu završio s 38 poena uz šut 13/19, dok je Pippen zabio 26 poena i to im je bio prvi susret sezone u kojem su odigrali kao najbolji duo lige. Za svaku pohvalu je i već spomenuti trojac Harper-Jordan-Pippen i njihova nevjerojatna obrana na vanjskim pozicijama, sve skupa su imali 11 ukradenih lopti. Rodman je odigrao u to vrijeme najbolju utakmicu u dresu Bullsa. 11 poena, 13 skokova i 6 dodavanja, izvanredna all-around partija Worma. Ovo je bila i prva vrhunska utakmica jedne od najboljih trojki NBA povijesti, Jordan-Pippen-Rodman.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE