Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 5

11/11/1995 – Chicago Bulls-Portland Trail Blazers

Chicago Bullsi su se nakon prve gostujuće utakmice u sezoni ponovno vratili u svoju utvrdu, United Centar, gdje su odigrali prvi susret protiv ekipe sa Zapada. U goste su im došli Portland Trail Blazersi, momčad koja je te godine uhvatila doigravanje, ali je ispala već u prvoj rundi protiv Utah Jazza. Dickey Simpkins je ponovno dobio startno mjesto na poziciji visokog krila zbog ozljede Dennisa Rodmana. Phil mu je nakon vrlo dobre predstave protiv Cavsa ukazao povjerenje i dopustio mu da se ispod koša potuče s potencijalnim all-starom Cliffom Robinsonom. Nažalost, u ovom susretu nije igrao centar Blazersa, legendarni Arvydas Sabonis kojemu je sezona 95/96 bila prva u NBA ligi, iako je draftan 10 godina prije.

Zbog ”željezne zavjese” u NBA je stigao tek 1996. godine, da je Sabonis stigao na vrhuncu karijere kada je i draftiran (1986.), NBA liga bi krajem 80-ih i početkom 90-ih izgledala bitno drugačije.

Domaćini su, kao i u 99% utakmica te sezone, ušli igrajući ”triangle offense” s Longleyjem na visokom postu kao dodavačem koji bi samo čekao rotaciju i pickove za ostatak momčadi. Unatoč forsiranju trokuta, najbolji duo svih vremena uzeo je stvar u svoje ruke te je dominirao tijekom cijele prve četvrtine. Pippen je već nakon nekoliko minuta igre zabio 9 poena (tri trice) i podijelio je par lijepih dodavanja u kontri. Jordan je zabijao svoje fadeaway bombe (tip je doslovno mogao zabiti 30 poena samo šutirajući u padu) i iznuđivao je osobne s ponekad agresivnim ulascima pod koš. Prvih 12 minuta ove utakmice su najbolji prikaz igre Bullsa koja se vukla kroz gotovo cijelu regularnu sezonu (playoff je bio druga priča) – dominacija dvojice igrača uz pokoji bljesak ostatka ekipe, ali sve to uz odličnu timsku igru gdje je kombinatorika uistinu dolazila do izražaja. ”Zen Master” bi pri kraju svake dionice u igru uveo Kerra ili Buechlera te bi tim potezom unio još više napadačke energije koja bi osigurala kompletni nokaut protivničke ekipe. Tako je bilo i u prvoj dionici – Bikovi su vodili 31-21.

Start druge dionice donio je povratak Blazersa u igru, all-star visoko krilo Clifford Robinson zabijao je kao stroj (trice, šuteve s perimetra i lagane poene u postu) te je tako podigao napadački momentum svojoj ekipi; već na poluvremenu je zabio 21 poen. Kada mu se priključio neugodni brzi play Rod Strickland (igrao je svih 48 minuta susreta) povratak je bio potpun, Bullsi su na poluvrijeme otišli s vodstvom 54-52. Blazersi su se pokazali kao izvrsna tranzicijska ekipa, a imali su i vrlo dobar half-court napad na postavljenu obranu koji se većinom bazirao na pick igri Stricklanda i Robinsona, dueta koji je te godine bio jezgra ekipe iz Oregona. Najveći razlog njihova povratka bila je agresivnija igra u drugoj četvrtini; uvelike im je pripomogao i centar Chris Dudley koji je uhvatio 10 skokova (nedostatak Rodmana u punom svjetlu).

Ponovno je najbolji duo svih vremena bio glavni na parketu.

Treća četvrtina se igrala koš na koš, a u zadnjih 12 minuta raspižđeni Jordan je probudio ostatak momčadi. Počela se igrati obrana krvavih koljena i Blazersi su se ni krivi ni dužni našli u velikom problemu. Strickland i Robinson su nastavili zabijati, ali dva dobro raspoložena igrača nisu bila dovoljna da se zaustavi nezaustavljive. Samo minutu prije kraja kod vodstva 102-101 Jordan je zabio svoj poznati fadeaway i riješio je utakmicu. Blazersi nisu imali snage za povratak, umorni Robinson i Strickland su bili bezuspješni iako su obojica odigrali nevjerojatne utakmice. Robinson je zabio 39 poena (6-7 trice), dok je Strickland uknjižio 29 poena i podijelio 12 dodavanja.

Luc Longley je u ovoj utakmici pokazao svoju najbolju igru; odlična obrana i postavljanje pickova, mekana ruka s poludistance i veliki poguranac u trećoj dionici kada je doslovno sam održao Bullse na životu. Jordan je odigrao ”another day in the office” utakmicu; zabio je 36 poena uz solidan šut iz polja 11-23 i nakon pomoći svoga startnog centra je dovršio Blazerse na kraju. Pippen je ponovno razvalio s 21 poenom, 9 skokova i 6 asistencija. Naš Toni Kukoč je dobio mizernu minutažu, igrao je samo 16 minuta i u ovoj utakmici nije napravio ništa vrijedno spomena. Nedostatak Rodmanovih skokova, pomaganja u obrani i energije je bio vidljiv više nego ikada; bez njega u postavi Bullsi su gubili najviše. Unatoč svemu, ekipa Chicaga je uspjela pobijediti 110-106 u prvom pravom testu nove sezone.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE