Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 6

14/11/1995 – Orlando Magic-Chicago Bulls

Tek šesta utakmica regularne sezone Bullsima je donijela pravi test, ekipu Orlando Magica koja je godinu prije bila finalist i izbacila ih iz doigravanja u polufinalu Istoka. Samim time motiv za ovu pobjedu je bio jako velik i očekivala se osveta Jordana i društva.

Za momčad s Floride nije igrao njihov najvažniji igrač, tada mladi Superman Shaquille O’Neal. Baš zbog toga su Bullsi bili veliki favoriti za konačnu pobjedu, nastavak savršene sezone i nepobjedivog niza. Međutim, mlada zvijezda Magica imala je druge planove. Ovaj susret se pokazao kao večer Pennyja Hardawaya koji je u sezoni 95./96. bio na samom vrhuncu svoje ozljedom osakaćene karijere. Bez Shaqa u postavi (zbog ozljede nožnog palca) Penny je doslovno sam odveo svoju ekipu do 13-2 rekorda u studenome, zbog toga je zaslužio i nagradu za igrača mjeseca.  Još jedna jako bitna stvar za uvod je ta da su Bullsi u ovom susretu po prvi put obukli svoje crne ”road trip” dresove. Pravo umjetničko djelo i debi za jedan od najljepših dresova NBA lige.

Uz Granta Hilla, još jedna tragedija iz 90-ih. Penny Hardaway je prije ozljede koljena bio jedan do boljih igrača lige, genije na parketu. Momčad Orlando Magica iz sredine 90-ih je bila čudo. 

Ljepota igre Chicago Bullsa bila je u tome što su bili jednostavni, a učinkoviti. I u prošlom članku sam napomenuo da su na početku gotovo svakog susreta igrali akciju s Longleyjem na visokom postu koji je čekao pickove i cutove prema košu. Na isti način su Bikovi započeli i ovaj susret, Longley bi primio loptu oko linije slobodnih bacanja i samo bi čekao. Ako lopta ne bi došla Longleyju, išlo se na poznati ”reverse” i tako bi se Jordanu omogućila igra jedan na jedan protiv usamljenog obrambenog igrača što su sigurna dva poena. Takva ofenziva bi u većini utakmica donijela rano vodstvo Bullsima koje su nekada znali sačuvati do kraja, a ponekad i nisu. Takav scenarij dogodio se i u ovom okršaju; Bullsi su nakon prve četvrtine vodili 29-19 i samo je luđak mogao pomisliti da će se domaći tim vratiti u utakmicu. Penny je bio izuzetno raspoložen, bez O’Neala u postavi na njega je padala većina ofenzive mlade momčadi, a on je to perfektno iskoristio zabivši 14 poena već u prvih 12 minuta. Jordan mu je uzvratio s 10.

Početkom druge dionice, domaća ekipa je uvelike podigla razinu u obrambenom dijelu; Horace Grant, bivši igrač Chicaga, pokazao se kao sila u reketu i zaustavio je svaki prodor prema košu. Zbog toga su se Bullsi počeli oslanjati na vanjski šut koji bi nerijetko bio isforsiran i promašen. Na drugoj strani Orlando je iskoristio pad u igri svog ljutog rivala i uz pomoć još uvijek raspoloženog Pennyja i današnjeg pomoćnog trenera Indiana Pacersa Briana Shawa su se vratili u utakmicu. Gosti su i u drugom dijelu dionice igrali bezidejnu košarku bez glave i repa. Nijedna ekipa nije savršena, tako nisu bili ni 95./96. Bullsi; bez Harpera i Longleyja na parketu nekada su se znale dogoditi crne rupe u igri bez dovoljnog protoka lopte, a takve akcije bi većinom završile nepotrebnim forsiranjem ili Jordana ili Pippena. Zbog vrlo loše napadačke egzekucije Bullsi su u drugoj četvrtini zabili samo 19 poena i dopustili su nabrijanim domaćinima da se približe na samo 3 poena zaostatka na kraju poluvremena.

Pennyjevo uništavanje Bullsa; 36 poena, 5 skokova, 4 ukradene lopte, 12/18 ukupan šut, 4/7 trica, 8/9 slobodna bacanja.

Najveće iznenađenje je bio početak drugog poluvremena. Bullsi su u ovoj sezoni bili poznati po jednoj ne baš toliko razvikanoj činjenici; u drugo poluvrijeme su ulazili još agresivnije i bolje nego u sam početak utakmice. Ovoga puta desilo se baš suprotno; u drugo poluvrijeme su ušli igrajući ležerno i nezainteresirano. Prve poene su zabili tek nakon punih pet minuta treće dionice i to tricom Pippena s osam metara na isteku još jednog bezidejnog napada. Kada je Longley niti minutu nakon toga dobio svoju petu osobnu, bilo je jasno da su Bullsi u velikim problemima. Da katastrofa bude još veća, i Jordan je dobio četvrtu osobnu te je morao na prisilan odmor. Pennyjeva trica na kraju treće četvrtine odvela je Orlando do vodstva 68-62 i potpunog preokreta; Bullsi su zabili samo 14 poena u 12 minuta.

U zadnjoj četvrtini Bullsi su uspostavili dobru napadačku igru, iako se još uvijek većina akcija svela na isforsiranu igru jedan na jedan. Orlandu je stao šut, ali Pennyjeva agresivna i energetična predstava osigurala im je konačnu pobjedu. Kada je Jud Buechler dvije minute prije kraja tricom iz kuta izjednačio rezultat, čak se činilo da Bullsi imaju dobre šanse za pobjedu.  Međutim, Penny je s druge strane uzvratio tricom i nanio jedan od povijesnih deset poraza rekordnoj momčadi Chicaga.

http://www.dailymotion.com/video/xq71ew_toni-kukoc-highlights-vs-orlando-magic-15-11-1995_sport

Naš dragulj Toni Kukoč je nakon samo 16 minuta u predstavi protiv Blazersa, dobio 33 minute u ovom susretu. Zabio je 16 poena i uhvatio 8 skokova, što mu je, u to vrijeme, bila najbolja utakmica sezone.

Veliki razlog konačnog poraza bila je i vrlo loša igra centra Luca Longleyja; nakon vrlo dobre prve četvrtine stao je igrati, a kada je upao u probleme s osobnim greškama priča je bila završena.

Igrač utakmice je bio Penny Hardaway; njegovih 36 poena i 4 ukradene lopte odveli su Orlando do teške pobjede i mjesta među devet ekipa koje su uspješno pobijedili Bullse u sezoni 72-10.

STATISTIKA:

VIDEO:

http://www.dailymotion.com/video/x3e8yeh

Latest Posts

NE PROPUSTITE