Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Unstop-A-Bulls Game 9

21/11/1995 – Dallas Mavericks-Chicago Bulls

Utakmica protiv Dallas Mavericksa bila je početak prvog pravog ”road tripa” Chicago Bullsa u sezoni 95/96; čak sedam utakmica zaredom Bikovi su igrali u gostima i to sve protiv ekipa iz Zapadne konferencije.

Teksašani su te sezone u svojim redovima imali poznati Three J’s trio; Jasona Kidda, Jamala Mashubrna i Jima Jacksona. Iako nisu ušli u doigravanje i pobijedili su u samo 28 utakmica regularne sezone, bili su pravi hit te jedan od obilježja legendarnih 90-ih.

Jako rijetka scena u toj eri Bullsa je bila loše otvaranje utakmice i napadačka aljkavost u igri, a prva četvrtina utakmice protiv Dallasa je bila upravo to. Izuzetno neuravnotežena ofenziva, kretanje bez lopte nije postojalo, a Kidd je igrao nevjerojatnu obranu i krao je lopte kao lud.

Phil Jackson je na ulazu u drugu dionicu na parketu od startera ostavio samo Pippena koji se u prvoj četvrtini pokazao kao najbolji igrač Bullsa; obrana i napad su kod Pippena, kao i uvijek, bili na visokom nivou. Longleyja je poslao na odmor očito nezadovoljan njegovom predstavom, a Wennington je kao zamjena uz odličan posao u obrani pogodio i par horoka te je uvelike pripomogao da Bikovi ostanu u igri. Kukoč, Kerr i Caffey su se kroz cijelu sezonu pokazali kao savršeni igrači s klupe (Toni je bio još bolji kao starter). Kidd je za Mavse nastavljao pokazivati polivalentnu virtuoznost; bolesna dodavanja, razbijanje obrane, odlično igranje obrane i čitanje igre na obje strane terena (sredinom druge četvrtine imao je 11 poena, 7 skokova, 3 dodavanja i 3 ukradene lopte).

Nevjerojatan igrač i jedan od najboljih playmakera ikada. Jordan je ušavši sredinom druge četvrtine držao Bullse u susretu, a serijom 12-2 su se potpuno vratili i izjednačili. Gotovo cijelo prvo poluvrijeme naglasak je bio na duelu Jordana i Kidda; najbolji igrač svih vremena je svojim fadeaway bombama i letovima u kontri uzvraćao na svako Kiddovo remek djelo (asistencije, crossoveri, vizija igre, košarka kao umjetnost u najboljem svjetlu).

Jason Kidd je protiv Bullsa pokazao svu raskoš svog talenta. Sezona 95/96 mu je bila tek druga u NBA ligi, imao je samo 22 godine, a najbolju momčad svih vremena je praktički sam razbio. Zabio je 25 poena, uz 14 skokova, 11 dodavanja i 6 ukradenih lopti.

Početkom drugog poluvremena bilo je vidljivo da su Mavericksi još uvijek bolja momčad na parketu te da su puno snažniji i raspoloženiji od favoriziranih protivnika. Kidd je nastavio ubijati, ovako nešto napraviti Harperu i Pippenu, dvojici obrambenih majstora; nestvarno. U ovoj utakmici možda je i najviše do izražaja došao nedostatak Rodmana u skok igri.Totalna rezultatska katastrofa izbjegnuta je Pippenovom tricom u zadnjoj sekundi trećeg perioda, rezultat je bio 73-64 za Mavse.

Nikad dosta Jasona Kidda. Osim što je zabilježio triple-double, pobrinuo se i za potez utakmice; duplim crossoverom je izbacio prvo Harpera, pa onda i Pippena. Doktor košarke.

Jordan i Pippen kao duo bili su poznati po jednoj stvari; kada bi ih se stjeralo u kut bili bi jači nego ikada, uzvratili bi bolesno dobro igrom i uništili bi veliko vodstvo u treptaj oka. Točno takav scenarij se dogodio na početku zadnje dionice; najbolji duo svih vremena uzeo je stvar u svoje ruke i razbio je Dallas serijom 11-1 i susret je odjednom bio u egalu. Kada je Kidd samo minutu prije kraja pogodio tricu i odveo Mavse na tri koša razlike, priča je izgledala završena. Ali ludim spletom okolnosti i promašenim slobodnim bacanjima, Pippen je na kraju ipak došao u šansu i pogodio je koš za produžetak.

U produžecima su Bullsi pokazali stabilnost i iskustvo; Jordanova klinika u napadačkom dijelu te Pippenova agresija u obrani bili su dovoljni faktori da s teškom mukom uspješno prođu najteži test u tadašnjem dijelu sezone. Pobjeda 108-102 nakon iscrpljujuće 53 minute u pregrijanoj ”Reunion Areni” pravi su pokazatelj veličine 95/96 Bullsa.

Iako je igra Bullsa bila bezidejna (samo 16 asistencija na 42 pogođena šuta), Jordan i Pippen su individualno bili predobri da bi ih to koštalo pobjede. Pippen je upisao 26 poena, 12 skokova, 7 dodavanja i 5 blokada, dok je Jordan zabio 36 poena, uz 8 skokova i 5 dodavanja.

STATISTIKA:

VIDEO:

Latest Posts

NE PROPUSTITE