Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uskoro kreæe doigravanje: Miami protiv New Yorka?

Regularni dio NBA lige završava 13. travnja, a samo tri dana kasnije zapoèet æe onaj najzanimljiviji dio NBA sezone, završnica najboljih osam ekipa u svakoj konferenciji.

Prema trenutnom stanju poznato je veæ 12 od 16 putnika na završni dio natjecanja. Na Istoku je otvoreno samo još zadnje osmo mjesto, dok se na Zapadu za tri mjesta bore èetiri momèadi.

Istok

Što se tièe samog vrha, stvar je veæ odluèena. Startnu poziciju æe zauzeti igraèi Bullsa, samo je pitanje hoæe li moæi narednih šest utakmica koje imaju pred sobom iskoristiti da prestignu Spurse i završe regularni dio kao najbolja momèad lige.

Velika borba se trenutno vodi izmeðu igraèa Miamija i Bostona. Obje ekipe imaju po 23 poraza, ali Boston ima susret manje. Boston još mora otputovati vodeæoj momèadi Istoku, u Chicago, no odluka o drugoj momèadi Istoka æe vjerojatnije pasti 10. travnja, kada æe spomenute ekipe meðusobno odmjeriti snage u Miamiju.

Èetvrto mjesto æe zasigurno pripasti igraèima Orlanda koji æe u prvom krugu doigravanja igrati protiv košarkaša iz Atlante.

Gledajuæi trenutno stanje u New Yorku koji ima tri pobjede u nizu nije nemoguæe da u narednih šest utakmica nadoknade zaostatak od pobjede i pol ispred Philadelphije. No, pitanje je koliko je potrebno riskirati u taboru New Yorka za stizanjem Sixersa, ali ujedno i za poboljšanje atmosfere unutar momèadi prije poèetka playoffa. Sigurno æe se više znati za dva dana, toènije 6. travnja,  kada æe Amare Stoudemire, Carmelo Anthony i ostali gostovati u Philadelphiji.

Inaèe, moramo spomenuti kako je spomenutih sedam ekipa veæ osiguralo doigravanje na Istoku, jedina ekipa koja mora to potvrditi je Indiana. Košarkaši Pacersa imaju do kraja samo èetiri utakmice. Na svom kontu imaju i dvije pobjede više ispred devetoplasiranih Bobcatsa, odnosno tri ispred desetoplasiranih Bucksa. No, i dalje postoji velika moguænost da Indiana ostane bez playoffa, bez obzira što imaju ove sezone bolji meðusobni skor gledajuæi na Bobcatse, tri pobjede u isto toliko utakmica.

Igra brojki kaže sljedeæe. Ukoliko Indiana dobije jednu od preostale èetiri utakmice, što je i za oèekivati, Charlotte bi odluèivao sam o svojoj sudbini, naime u posljednjih šest susreta morali bi slaviti pet puta. Ukoliko se malo pustimo u prognozu, i oznaèimo potencijalne pobjede Charlottea i poraze Indiane dolazimo do sljedeæih brojki:

Indiana bi morala pobijediti Washington, a izgubiti protiv Atlante, New Yorka i Orlanda. Ukupni skor nakon regularne sezone bi iznosio 36-46.

Charlotte ukoliko želi uopæe konkurirati za osam najboljih mora pobijediti u gostima Cleveland i New Jersey, te doma Detroit. U preostale tri utakmice bi sa eventualne dvije pobjede po gore napisanoj teoriji prošao meðu osam, a ukoliko bi Indiana kiksala protiv Washingtona što i nije nemoguæe onda bi i jedna pobjeda protiv Orlanda ili Atlante doma odnosno u gostima protiv Miamija bila dovoljno da se pojave kao posljednja ekipa u doigravanju.

Naravno to je samo igra brojki i nagaðanja, kako bi kroz neki scenarij izgubili Indianu, koja je budimo realni puno više zaslužila mjesto na završnici nego Bobcatsi.

Za kraj još jednom spomenimo i Buckse koji imaju teoretske moguænosti za prolazak dalje. Momèad Andrewa Boguta ima još težu misiju nego Bobcatsi jer oni zaostaju tri pobjede za Indianom.

Zapad

Slika Zapada je do petog mjesta veoma lijepa i lagana što se tièe analize. Skoro pa su ekipe složile nekakvu vrstu aritmetièke pravilnosti sa razlikom 2,5. Odnosno u prijevodu, da svaku ekipu od petog mjesta do svog prethodnika dijele dvije i pol pobjede.

Ukoliko krenemo od vrha, prvo mjesto su najvjerojatnije osigurali igraèi Spursa. Nakon sinoænje pobjede protiv Sunsa prekinuli su crni niz i time dali potvrdu kako neæe dopustiti Lakersima da pred kraj sezone zauzmu njihovu poziciju.

Kao treæi su igraèi Dallas Mavericksa, koji su još do koji dan unazad bili ravnopravni u borbi za drugo mjesto, ali je poraz u Staples Centru odnio svu nadu da bi u potencijalnom polufinalu protiv Lakersa imali prednost domaæeg terena.

I posljednji koji æe imati prednost domaæeg terena u prvom krugu doigravanju su košarkaši Oklahome City Thunder.

Peto mjesto pripada igraèima Denvera koji su nakon glamuroznog tradea proigrali i prema odreðenim procjenama struènjaka igraju jednu od najljepših košarki u NBA ligi i sigurno neæe biti lak plijen za Kevina Duranta i društvo.

Kao šesti su trenutno Blazersi, ali imaju samo pobjedu više ispred Memphisa i New Orleansa. Prije nego se spustimo u analizu za posljednje tri mjesta u doigravanju, dodajmo kako je Houston jedina ekipa koji po nekoj ludoj teoriji može proæi meðu osam najboljih ekipa, ali bi u narednih pet utakmica morali nadoknaditi zaostatak od tri pobjede što trenutno ne izgleda pretjerano izvedivo.

Raspored za sve tri ekipe

Portland: Doma igraju protiv Golden Statea (oèekuje se pobjeda), Lakersa (poraz) i Memphisa (?), dok æe gostovati u Utahu (pobjeda) i Golden Stateu (pobjeda). Znaèi ne ukljuèujuæi utakmicu protiv Memphisa njihov bi omjer pobjeda i poraza iznosio 48-33 (-1).

Memphis: Doma igraju protiv LA Clippersa, Sacramenta i New Orleansa, dok æe gostovati još protiv Portlanda i LA Clippersa. Oèekuju se dvije pobjede protiv Clippersa i Sacramenta dok æe preostale dvije utakmice izravno utjecati na plasman u konferenciji. Omjer bez dvije spomenute utakmice bi nakon regularne sezone iznosio 47-33 (-2).

New Orleans: Realno gledajuæi oni imaju najteži raspored. Ne samo da gostuju kod izravnih konkurenata Grizzliesa, nego imaju pobjedu manje od Portlanda, a još posljednje kolo igraju u Dallasu. Doduše, vjerojatno utakmica za Maverickse neæe biti više od nekog veæeg znaèenja,  ali svakako æe se smatrati favoritom uoèi utakmice. Inaèe, preostale tri utakmice igraju doma i to protiv Houstona, Phoenixa i Utaha. Oèekuju se sve tri pobjede što u prijevodu znaèi 47-34 (-1).

Znaèi, dvije meðusobne utakmice tih triju ekipa æe najvjerojatnije odluèiti pitanje sa koje pozicije æe spomenute ekipe startati.

10. travnja: Memphis – New Orleans
12. travnja: Portland – Memphis

Ukoliko bi regularna sezona završila danas slika doigravanja bi izgledala ovako:

Latest Posts

NE PROPUSTITE