Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uskoro kreæe March Madness ludilo

March Madness, najpopularnije košarkaško natjecanje veæ kuca na vrata. Rijeè je o završnoj fazi takmièenja u sveuèilišnoj košarci.

U ligi NCAA poèetkom nove kalendarske godine kreæu konferencijske utakmice koje kasnije vode prema konferencijskim turnirima. Turniri nam kasnije daju sudionike March Madnessa. Igra se po sistemu na ispadanje gdje nosioce odreðuje njihov poredak u konferenciji. Prvaci konferencijskih turnira se automatsko plasiraju na March Madness, bez obzira na njihove igre u konferenciji. U prijevodu to znaèi da i 12. na tablici, posljednja ekipa, s pobjedom protiv 5. ekipe ide na konferencijski turnir i tada u sluèaju osvajanja turnira ide na March Madness.

Znaèi u NCAA imamo:
– Predsezonske utakmice, prijateljske utakmice, koje nemaju nikakav utjecaj na sami rasplet rezultata u toj sezoni.
– Uvodne utakmice, utakmice koje se ubrajaju u konaèni omjer ekipe zajedno s konferencijskim utakmicama.
– Nakon toga slijede konferencijske utakmice, susreti iskljuèivo protiv škola iz iste konferencije. Svaka utakmica u konferenciji se ubraja u ukupni omjer ali ujedno se stvara još jedan omjer – konferencijski omjer. U konferenciji se nalazi, kao što smo veæ spomenuli, najèešæe 12 ekipa.
-Nakon toga slijedi najvažniji turnir prije March Madnessa, odnosno turnir putem kojeg se ekipe mogu plasirati na March Madness. Knock-out sustav je po slijedeæem rasporedu:

1. ekipa igra protiv pobjednika 8. i 9. plasirane
2. ide na pobjednika 7. i 10.
3 – 6/11
4 – 5/12

Najvažnije kod konferencijskih utakmica je zadržavanje dobrog omjera pobjeda i poraza jer na konferencijskom turniru (igra se sve na jednu pobjedu) imaš u prvom susretu prednost domaæeg terena. Polufinalni i finalni susreti se najèešæe igraju na jednom mjestu, to u veæini sluèajeva bude kamp nekih od tih ekipa (prednost kao organizatori imaju favorizirane ekipe). Samo da spomenemo još da razigravanje primjerice 8. plasirane i 9. plasirane ekipe se ne smatra konferencijskim turnirom.

U NCAA imamo 33 konferencije. 6 od njih se tretiraju kao TOP konferencije (u Americi poznate kao BCS). To su: Big 10, 12, ACC, Sec, PAC-10 i Big East. Ove godine je najjaèa konferencija Big Ten koju predvodi Ohio State, a slijedi ih Purdue gdje igra naš Sandi Maricus te Wisconsin Duje Dukana. Obojica igraèa æe zasigurno sudjelovati na završnom turniru.

Te konferencije (BSC) na March Madnessu imaju više predstavnika dok ostalih 27 imaju obièajno samo jednog predstavnika – prvaka konferencijskog turnira. U prosjeku BCS konferencije imaju po 6 predstavnika, 36 ekipa, odnosno ekipe iz tih konferencija popune polovicu mjesta na March Madnessu.

Dolazi i do neoèekivanih rezultata na konferencijskom turniru gdje niže rangirane ekipe znaju pobijediti favorite, nositelje grupa u konferenciji. To se primjerice prošle godine dogodilo Gonzagi (koja je bila 1. u konferenciji i na konferencijskom turniru se smatrala kao apsolutni favorit) koja je kasnije izgubila od St. Marya ali zbog odliène sezone su zasluženu dobili pozivnicu od strane Lige i sudjelovali na March Madnessu. Gonzaga je u konferenciji West Coast, koja daje iskljuèivo jednog predstavnika i to samo prvaka konferencijskog turnira, ali kao što smo rekli može doæi do iznimki kada favorizirane ekipe izgube na turniru i tako se mogu na March Madness probiti još samo s pozivnicom.

Gonzaga je tako zahvaljujuæi upravo dobrom ukupnom omjeru, znaèi i dobrim igrama prije konferencijskih susreta i nakon toga, dobila pozivnicu. U ovom sluèaju se može vidjeti da konferencijski turnir nije odluèujuæi veæ i da utakmice prije njega, koji u konaènici ne bi trebale biti toliko važne, imaju svoju težinu. Wild card se zaslužuje najèešæe odliènim igrama tijekom cijele sezone.

Najbolje konferencije æe završiti 13.3. Neke konferencije su veæ završile sa konferencijskim susretima i samim tim su veæ poznati neki sudionici March Madnessa. O rezultatima konferencijskih turnira proèitajte više ovdje.

Za kraj dodajmo kako æemo u narednih nekoliko dana pripremiti detaljnu analizu naših košarkaša u ligi NCAA. Ove sezone je u prvoj diviziji bilo èak 14 naših predstavnika, dva koja æe biti sudionici ovogodišnjeg March Madnessa smo veæ spomenuli dok æete o ostalima moæi proèitati uskoro na našem portalu.

Sve informacije o nadolazeæem March Madnessu moæi æete naravno naæi i na našem portalu www.nbacro.com.

Latest Posts

NE PROPUSTITE