Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Usporedba: Klay Thompson vs. Monta Ellis

Od ovog tjedna imamo novu rubriku na portalu zvanu “Usporedba” gdje ćemo uspoređivati dvojicu (sličnih) igrača. Započinjemo s usporedbom trenutnog i bivšeg beka šutera Golden State Warriorsa.

Klay Thompson je sjajno ušao u sezonu te je trenutno najbolji strijelac ekipe iz Oaklanda. Sin bivšeg NBA igrača Mychala Thompsona trenutno igra najbolju košarku u karijeri te iz sezone u sezonu igra sve veću ulogu u igri Golden Statea.

Monta Ellis, nekadašnji miljenik navijača Warriorsa, nakon ne baš uspješne dvije sezone u Bucksima ove sezone pravi društvo Dirku Nowitzkom u Dallasu. Iako su zbog njegovog odlaska mnogi previđali pad Warriorsa dogodilo se upravo suprotno. Ekipa iz Kalifornije odavno nije izgledala bolje, a njegova bivša zamjena, Klay Thompson, igra ogromnu ulogu u tome.

Statistika ove sezone

Klay Thompson – 20,5 poena, 2,9 skokova, 1,6 asistencija, 50,3% šut iz igre

Monta Ellis – 23,5 poena, 3,2 skokova, 5,7 asistencija, 48,9% šut iz igre

Napad:

Obojica igrača su vrlo talentirani napadači ali i dosta različiti u tom pogledu. Thompson je najopasniji u catch and shoot situacijama dok Ellis voli imati loptu u svojim rukama te kreirati sam za sebe. Klay trenutno predvodi ligu u pogođenim tricama. Zabio ih je 44 u 13 utakmica ove sezone, što znači da u prosjeku zabija nešto više od tri trice po utakmici i to sa 47,8% uspješnosti.

Njegovo najjače oružje ujedno je i najslabije oružje beka Dallasa koji kroz karijeru šutira samo 31,8% za tri poena. Iako nije dobar šuter za tri poena, Ellis ima vrlo raznovrstan napadački arsenal. Šut s poludistance mu je jako dobar, bez problema može ući pod koš te čak i razigrati suigrače. Štoviše, ove sezone na najbolji način koristi svoju atletsku sposobnost te čak 8,1 poena zabije ulaskom pod koš čime zauzima prvo mjesto u ligi, dok je Thompson s 1,2 poena više vanjski orijentiran.

Unatoč prosjeku od 5,7 asistencija po utakmici, Ellis je uvijek bio prozivan crnom rupom, ponajviše zbog velikog broja šuteva po utakmici od kojih su mnogi nekvalitetni, teški i iz neizrađenih pozicija. Slobodna bacanja ne stvaraju problem nijednom od dvojice, Klay šutira 84,1% u karijeri dok je Monta nešto slabiji s 77,5%. Thompson se ove sezone najviše istakao na otvaranju protiv Lakersa ubacivši 38 poena, te u pobjedama nad Timberwolvesima i Thunderom s po 6 ubačenih trica. Ellis je tri puta ove sezone ubacivao 30 ili više poena, najviše od toga Rocketsima kojima je utrpao 37.

Obrana:

Najveća mana obojice igrača. O Ellisu se nikad nije govorilo kao o dobrom obrambenom igraču, ponajviše zbog manjka truda i zalaganja. Iako je poprilično atletičan to nikada nije pretvorio u svoju prednost u defenzivi što ga čini jednim od mnogih igrača koji ima sve predispozicije da bude dobar obrambeni igrač ali nije, bilo to zbog manjka želje ili manjka košarkaške inteligencije. Sa svojih 191 centimetar Ellis ne spada među više igrače na svojoj poziciji te mu to nekad stvara probleme protiv viših protivnika.

Thompson je ove sezone znatno popravio svoju obranu te je postao solidan, ako ne i vrlo dobar obrambeni igrač. Nerijetko se dogodi i da preuzme Curryjevog igrača u obrani, što zbog svoje visine i obrambenih sposobnosti, ali i da zvijezdu Warriorsa sačuva od potencijalnih problema s osobnim pogreškama. Defenzivni rating (broj protivnikovih poena po 100 posjeda) pokazuje Klayevu premoć u ovoj kategoriji, 104 naprema Ellisovih 109. Što se tiče skokova, može se reći kako su podjednaki u toj kategoriji, obojica hvataju oko tri skoka po utakmici iako Thompson ima popriličnu prednost u visini.

Zaključak:

Mala prednost u ovom duelu ide na stranu Klaya Thompsona. Iako Monta Ellis ima raznovrsniji napadački arsenal, Thompson je jedan od najboljih tricaša u ligi te ne treba stalno imati loptu u svojim rukama kako bi bio efikasan. Uzima kvalitetnije šuteve, bolji je obrambeni igrač te se lakše prilagođava ekipi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE