Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utah: Buduænost poèiva na mladima

Jazz je trenutno u domeni onih momèadi èiju je sezonu dosta teško predvidjeti, zbog toga što se nisu najadekvatnije pojaèali biranjem Enesa Kantera buduæi da im na poziciji centra ne nedostaje igraèa. Drugi razlog zbog èega je teško donijeti valjani zakljuèak o njihovom omjeru na kraju sezone je njeno skraæeno trajanje. U sezoni 1998/99 koja je zbog lockouta bila skraæena na 50 utakmica, Utah je završila druga u svojoj diviziji sa omjerom 37-13. Karl Malone i John Stockton, glavne zvijezde tadašnje momèadi Jazza, imali su 35, odnosno 36 godina, a najmlaði igraè na njihovom rosteru, Jacque Vaughn, razigravaè, a danas pomoæni trener Spursa, 23 godine. Ove sezone, situacija je obrnuta. Derrick Favors, C.J. Miles i Al Jefferson, mlaði su od 27 godina, a i ostatak igraèa koji æe provoditi najviše vremena na parketu, s izuzetkom Raje Bella, nema više od 30 godina. S jedne strane, mladost i energija mogla bi biti nešto pozitivno u sezoni bez puno predaha, a opet, manjak iskustva, atletiènih igraèa i Derona Williamsa mogao bi znaèiti potop.

Zaštiæeni igraèi:
/

Jazz ove sezone neæe imati zaštiæenih slobodnih igraèa.

Nezaštiæeni igraèi:
Andrei Kirilenko, Kyrylo Fesenko, Francisco Elson, Ronnie Price, Earl Watson

Kirilenko je jedini s ovog popisa kojem vrijedi produžiti, a vjerojatno i poveæati ugovor, predstavama koje pruža u moskovskom CSKA konstantno pokazuje da je uz Tonyja Parkera, Nicolasa Batuma i braæu Gasol u vrhu europskih NBA igraèa. Pitanje je hoæe li on kao nezaštiæeni slobodan igraè htjeti ostati u Jazzu, što æe zasigurno ovisiti i o tome kako æe ta momèad funkcionirati. Nakon odlaska Jerryja Sloana, a zatim i Derona Williamsa stvari su krenule nizbrdo i Kirilenko, koji je 10 sezona proveo u Jazzu, nalazi se pred dilemom. Pronaæi novi dom, atraktivniju momèad i tamo završiti karijeru ili kao pravi Rus ostati vjeran Jazzu i navijaèima te postati glavni voða i motivator ove momèadi i vlasnik umirovljenog dresa, kao i nesuðeni Deron Williams, koji je taj uspjeh ostvario u Bešiktašu.

Uz Kirilenka, vrijedan spomena je i Kyrylo Fesenko, Ukrajinac koji se istièe prvenstveno svojim visinom i stasom te rasponom ruku jednakom onome Grega Odena. Proveo je dosta vremena u razvojnoj momèadi, ima malen ugovor, no ukoliko je suditi po porukama navijaèa Jazza, za to postoji valjan razlog. Slažu se kako je u momèad došao s ogromnim potencijalom, no od tada nije ni na koji naèin unaprijedio svoju igru, èesto uðe u probleme s prekršajima, nije predan i nema hvalevrijednu radnu etiku.

Franciscu Elsonu istièe veteranski ugovor i gotovo je sigurno da karijeru neæe nastaviti u Jazzu.

Igraèi pod ugovorom:
Al Jefferson, Mehmet Okur, Devin Harris, Paul Millsap, Derrick Favors, CJ Miles, Raja Bell, Gordon Hayward, Jeremy Evans

C.J. Miles, Al Jefferson, Paul Millsap, Derrick Favors i Devin Harris vjerojatno æe biti igraèi na kojima æe Utah graditi svoju igru. U obrani reketa, glavne nade su Millsap, sjajni skakaè i Favors, odlièan bloker i radnik te Raja Bell, koji se u obrani istièe prvenstveno agresivnošæu, no pitanje je koliko dugo može održati taj tempo obzirom da je navršio 35 godina, što mu ipak ne bi trebalo smetati kod šutiranja trica po èemu je najpoznatiji.

Jefferson takoðer može skakati i blokirati, no nije kvalitetan obrambeni igraè, svoju natprosjeènu mobilnost kombinira sa dobrom low post igrom u napadu. Harris ima predispozicije za dobrog obrambenog igraèa, no prelijen je u obrani, preèesto ide za kraðom lopte, nije pokretan te ga brži razigravaèi lako prolaze. C.J. Miles je drugi bek šuter uz Raju Bella, nije produktivan u obrani, zna forsirati i uzimati nerezonske šuteve, zbog èega iz utakmice u utakmicu dosta oscilira, što mu se više neæe tolerirati jer je odlaskom Williamsa upravo on postao glavni clutch igraè.

Kandidat za otpis:
Mehmet Okur

Jazzu ove sezone neæe nedostajati visine, uz Mehmeta Okura imaju i Ala Jeffersona, Francisa Elsona, Kyryla Fesenka i novoizabranog Enesa Kantera na poziciji petice. Okur je prošlu sezonu odigrao samo 13 utakmica sa dosta smanjenom minutažom i nezavidnim uèinkom od 4,9 koša i 2,3 skoka te 35,5 % uspješnosti šuta za 2 poena što je premalo za jednog centra. Što se više približava sezona, ipak jaèaju glasine da Okur možda neæe biti otpisan, zbog gustog rasporeda, u kojem æe pružiti dubinu na klupi, te jer su centri dosta traženi na tržištu što znaèi da bi s njime mogli napraviti kvalitetnu razmjenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE