Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utah Jazz

Zadnja sezona za momčad Utah Jazza je prošla u nekakvoj borbi između prošlosti (Al Jefferson, Paul Milsap, Mo Williams) i budućnosti (Enes Kanter, Derrick Favors). Prva trojka je dobila većinu minuta i vodili su momčad iz Salt Lake Cityja do 9. mjesta Zapada, a doigravanje im je izmaklo na kraju regularne sezone u tijesnoj borbi s Los Angeles Lakersima.

Neki bi rekli da je to najgora pozicija za NBA klub, nema uspjeha u doigravanju, nema dobrih izbora na draftu, ali klubu kao što je Utah svaka utakmica znači puno zbog razvijanja mlade jezgre koja u ovom trenutku ima ogroman potencijal.

Utah je odlučila prošlost ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti. Klub su napustili Jefferson i Milsap, dva najbolja strijelca ekipe, dok su otišli i Mo Williams te Randy Foye. Od mlade jezgre se sljedeće sezone ne očekuje puno, ali Utah, ako se bude dobro radilo, ima nadu za svijetlu budućnost.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Andris Biedrins, Trey Burke, Alec Burks, Ian Clark, Jeremy Evans, Derrick Favors, Rudy Gobert, Mike Harris, Gordon Hayward, Richard Jefferson, Enes Kanter, John Lucas III, Scott Machado, Dominic McGuire, Brandon Rush, Marvin Williams

Došli:

Trey Burke, Richard Jefferson, Andris Biedrins, Brandon Rush, John Lucas III, Rudy Gobert, Jerel McNeal, Ian Clark

Otišli:

Paul Millsap, Al Jefferson, Mo Williams, Randy Foye, Jamaal Tinsley, Kevin Murphy, Earl Watson, DeMarre Carroll

Utah će u novoj sezoni izgubiti priličan broj utakmica, ali na duge staze ova momčad ima priliku postati nešto posebno. Zadnje dvije sezone Utah je igrala borbenu košarku tražeći svaku prednost za ulazak u doigravanje s dna playoff slike. Sada kada su ekipu napustili iskusni Jefferson i Milsap, unutarnji dvojac sastavljen od dvojice ekstra talenata Favorsa i Kentera bi trebao dobiti veću minutažu.

Osim dvojca ispod koša, rubna All-Star godina će se tražiti od Gordona Haywarda, 23-godišnjeg igrača koji kombinaciju beka i niskog krila treba pretvoriti u napadačku efikasnost. U svakoj novoj NBA sezoni je pokazao napredak, odličan je šuter za tri poena i pokazao je da u clutch završnicama nema straha.

Alec Burks se pokazao kao izuzetan atleta, čudo od igrača ako pričamo o tranziciji i igri na otvorenom terenu. Tek su mu 22 godine, ako popravi vanjski šut i dobije na samopouzdanju, može za nekoliko godina biti među 10 najboljih bekova lige.

Mlada prva petorka sastavljena od rookie razigravača Treya Burkea (21 godina), eksplozivnog Aleca Burksa (22 godine), Gordona Haywarda (23 godine), Enesa Kantera (21 godina) i Derricka Favorsa (22 godine) izgleda, u ovom trenutku, kao ekipa s najviše potencijala ako ćemo gledati mladost. Najstariji igrač ove petorke ima 23 godine, što dovoljno govori o potencijalu.

trey-burke

9. izborom drafta Utah je izabrala Treya Burkea, odličnog NCAA razigravača koji je Ljetnu ligu odigrao vrlo loše. Šutirao je samo 24 posto, dok mu je trica bila na 1/19. Burke je jedan od kandidata za rookieja godine; obzirom da će mu u klub povremeno svratiti jedan od najboljih playmakera u povijesti John Stockton, razvijanje bi trebalo ići u pravom smjeru.

Klub je kao pojačanja doveo Richarda Jeffersona, Andrisa Biedrinsa, Brandona Rusha i Johna Lucasa III. Ova imena ne pružaju utjehu ako ćemo gledati realno, ali svaki od navedene četvorke ima svoju specijalnost i može doprinijeti s klupe.

Najviše se u ovom pogledu očekuje od Brandona Rusha koji je prije ozljede koljena bio izuzetno koristan igrač, napadački i obrambeno. Pitanje je kakav će se vratiti nakon teške ozljede, ali ako bude onaj pravi, onda će biti vrijedan dovođenja. Andris Biedrins se možda pokaže kao koristan back-up centar, ali on će zapravo služiti da odmori Favorsa i uzme njegovih 10-ak minuta. Jefferson i Lucas su u ovom stadiju instant offense igrači, ništa više i ništa manje.

Marvin Williams, drugi izbor drafta 2005. godine koji je većinu slabašne karijere proveo u dresu Atlanta Hawksa, prošlu je sezonu u klubu odigrao očajno, samo 7 poena po utakmici i najgora sezona karijere. Istina, nije dobio veliku minutažu, ali nije je ni zaslužio. Trener Jazzera mu ne bi, pored zdravog Haywarda, trebao prepustiti mjesto u petorci.

Najveća prednost ove momčadi je mladost, skok u napadu i mlada unutarnja linija koja može postati jedna od boljih u cijelog ligi. Ako ijedan mladi igrač u ligi može s lakoćom imati double-double prosjek, onda je to Favors, za Kentera još nismo sigurni.

Neiskustvo, loša klupa, nedostatak lidera na parketu i vanjski šut će biti veliki problem, ali od ove ekipe se ne očekuje doigravanje. Odigrati regularnu sezonu što bolje (ili gore zbog drafta, tankiranje je ipak NBA realnost) moguće, razviti mlade talente, na draftu 2014. godine ugrabiti još jednog vanserijskog igrača i onda krenuti u borbu.

Pozitivna stvar za ovu ekipu je povratak Jerryja Sloana u klub koji će raditi na mladim igračima i njihovom razvijanju. Osim već navedenog Johna Stocktona, u klub će doći još jedna igračka legenda kluba, Karl Malone. Favors i Kanter će naučiti podosta od Mailmana, po mnogima najboljeg visokog krila svih vremena.

Prognoza: Donja trećina Zapadne konferencije

Od glavnog trenera Tyrona Corbina, koji neće imati pritisak velikog rezultata, se očekuje pravilan razvitak mladih igrača i pravilan raspored minutaže na parketu. Corbin se nije pokazao kao klasni trener u svojoj Utah Jazz kampanji, ali su mu odlučili dati još par šansi. Ako se bude radilo kako treba, samo je nebo granica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE