Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utah traži prekid gubitničkog, a Indiana nastavak pobjedničkog niza

Devet NBA utakmica gledat ćemo ove večeri u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Bit će zanimljivo pratiti mogu li Pacersi nastaviti niz pobjeda, te mogu li Jazzeri nastaviti niz poraza, a na rasporedu je i dvoboj Chicaga protiv Clevelanda, u kojem će po prvi puta snage izravno odmjeriti Derrick Rose i Kyrie Irving.

Philadelphia 76ers (4-3) – San Antonio Spurs (6-1)  01.00

Nakon uvodne tri pobjede, Sixersi su u sljedeća četiri susreta samo jednom slavili, a taj će se omjer nakon večeras još dodatno pogoršati. U prošloj su utakmici nakon dva produžetka poraženi od Cleveland Cavaliersa sa 127:125. Momčad su predvodili Evan Turner sa 31 košem, Thaddeus Young sa 29, te Michael Carter-Williams sa double-double učinkom od 21 koša i 13 asistencija. San Antonio Spursi su sinoć u Madison Square Gardenu ponizili domaće New York Knickse rezultatom 120:89. Od samoga početka su zagospodarili terenom, a prednost se samo povećavala. Nitko od igrača Spursa se nije previše umorio, tako da večerašnju utakmicu dočekuju spremni. U pobjedi je najefikasniji bio Danny Green sa svoja 24 koša.

Momčad Spursa bi trebala dobiti ovu utakmicu bez nekih velikih problema. Sixersima je splasnula euforija s početka sezone i sada je nivo igre slabiji.

Indiana Pacers (7-0) – Memphis Grizzlies (3-3)  01.00

Indiana Pacersi su trenutno jedina neporažena momčad u NBA ligi, te su startom od 7-0 vjerojatno iznenadili i sami sebe. U prošloj su utakmici slavili na teškom gostovanju kod Brooklyn Netsa sa 96:91. Iako su na odmor otišli sa zaostatkom od dvije razlike, u nastavku su zaigrali bolje te došli do pobjede. Paul George je opet predvodio Pacerse sa svoja 24 koša, vrlo dobar je bio i Roy Hibbert s double-double učinkom od 15 koševa i 11 skokova. Večeras im u goste dolazi momčad koja također igra čvrstu obranu, pa stoga očekujemo utakmicu na mali broj koševa. Memphis još ne igra na prošlogodišnjoj razini, no još uvijek su vrlo opasna momčad. Pokazali su to u prošloj utakmici kada su na domaćem terenu svladali Golden State Warriorse sa 108:90. Predvodio ih je Zach Randolph sa 23 koša i 11 skokova. On i Marc Gasol će večeras voditi veliku borbu s Royom Hibbertom i Davidom Westom, i tu bi se utakmica mogla prelomiti na nečiju stranu.

Bez obzira što Indiana ima omjer 7-0, u ovoj utakmicu joj dajemo samo laganu prednost, jer Memphis je odlična momčad koja pripada samom vrhu Zapadne konferencije.

Charlotte Bobcats (3-3) – Atlanta Hawks (3-3)  01.00

Charlotte Bobcatsi su imali tri dana da se spreme za ovu utakmicu. U petak su kod kuće bili poraženi od New York Knicksa rezultatom 101:91.U utakmici su se držali do poluvremena, a u nastavku utakmice su pali, te su Knicksi otišli na nedostižnih 19 razlike. U porazu se istaknuo Kemba Walker sa svojih 25 koševa. Momčad Atlanta Hawksa je u subotu kod kuće svladala Orlando Magic sa 104:94. Pobjedu su osigurali te u zadnjoj četvrtini, kada su ubacili u brzinu više i slomili nezgodnu momčad Magica. Cijela početna petorka Hawksa je bila dvoznamenkasta,  a izdvojit ćemo dvojicu igrača. Jeff Teague je zabio 19 koševa i podijelio 13 asistencija, dok je Paul Millsap zabio 18 koševa uz 11 skokova.

Ovdje očekujemo jednu neizvjesnu utakmicu, gdje malu prednost dajemo gostujućoj momčadi.

Boston Celtics (3 – 4) – Orlando Magic (3 – 4) 01.30

Nije dugo prošlo od njihovog prvog međusobnog dvoboja igranog 08. studenog u Amway Centru, a Celticsi su pobijedili 91:89. Pobjedu su osigurali dobrim izvođenjem slobodnih bacanja, 21/26 i kvalitetnom kontrolom lopte, izgubili su 11 lopti u odnosu na ekipu Magica koja je imala 20 izgubljenih lopti i mizernih 65% s linije slobodnih bacanja. Najbolji strijelac susreta bio je Arron Afflalo s 23 poena i solidni Nikola Vučević s double double učinkom od 14 poena i 13 skokova, dok su Celticsi imali puno više raspoloženih igrača, njih šest je imalo dvoznamenkasti broj poena, a najviše je zabio Brandon Bass. Prije ovog večerašnjeg susreta obje ekipe su imale teška gostovanja. Magic je išao u Atlantu gdje je poražen 104:94, opet je Afflalo bio najbolji s 21 poenom i 7 asistencija, dok su Celticsi priredili pravi šok na gostovanju kod Miami Heata. Srušili su prvake tricom Jeffa Greena (24 poena)u zadnjoj sekundi za pobjedu 111:110. Odigrali su požrtvovnih 48 minuta i na kraju su bili nagrađeni na najljepši mogući način.

Mislimo da će ovo biti još jedan neizvjestan susret, a očekujemo još bolju igru Vučevića za kojeg Celticsi nemaju rješenja zbog manjka centara. Velika borba će se voditi na vanjskim pozicijama i mislimo da će Celticsi tu ostvariti prednost zbog velikog iskustva njihovih igrača, te stoga malu prednost dajemo domaćinima.

Chicago Bulls (2 – 3) – Cleveland Cavaliers ( 3 – 4) 02.00

Bullsi su imali dva dana pauze od posljednjeg susreta. Igrali su protiv Jazza pred svojim navijačima i utakmicu su riješili prije zadnje četvrtine u koju su ušli s prednošću od 22 poena, a završni rezultat je bio 97:83. Jedini igrač Bullsa koji je igrao više od 30 minuta bio je Luol Deng i ubilježio je 19 poena, 11 skokova, 9 asistencija i 5 ukradenih lopti. Od ostalih igrača istaknuli su se Carlos Boozer s 18 poena i 10 skokova za 24 minute i Derrick Rose s 12 poena i 5 asistencija za 27 minuta. Rose je trenutno u jako lošoj formi, bilježi 5 izgubljenih lopti po utakmici u čemu predvodi ligu i šutira svega 32% iz igre, ali je u zadnjih 11 susreta protiv Cavsa u prosjeku zabijao 24,5 poena i 8 asistencija. Cavaliersi su u prethodnoj utakmici igrali dva produžetka pred svojom publikom protiv 76ersa. Vidjeli smo lijepih poteza na obje strane terena, a u redovima Cavsa se istaknuo njihov backcourt trojac, Kyrie Irving je utakmicu završio s 39 poena i 12 asistencija, Dion Waiters s 24 poena, 8 skokova, 6 asistencija i 4 ukradene lopte, te Jarrett Jack s all round predstavom od 20 poena, 4 skoka, 5 asistencija i po tri ukradene lopte i blokade.

U ovoj utakmici Cavsi nemaju što tražiti jer im Bullsi mogu oduzet njihovo jako oružje, skok u napadu i imaju igrača koji mogu usporiti Irvinga, dok s druge strane Cavsi nemaju kvalitetnog igrača koji se može boriti s vanjskom linijom Bullsa. Očekujemo laganu pobjedu Bikova.

Houston Rockets (4 – 3) – Toronto Raptors (3 – 4) 02.00

Rocketsi su odlično krenuli u sezonu s tri pobjede u kojima su limitirale protivnike na 93,7 poena u prosjeku, 38,7% iz igre, te na 28% iza linije za tri poena. Ali, dogodio im se šok u posljednje dvije utakmice, poraženi su od obje ekipe iz Los Angelesa pred svojom publikom. Prvo su ih Lakersi dobili hack a Howard taktikom  u zadnje četiri minute, te su tricom Stevea Blakea poraženi u zadnjoj sekundi 99:98. U posljednjoj utakmici su im Clippersi dali košarkašku lekciju i pobijedili 107:94. Rocketsi su odigrali dobro prvo poluvrijeme zahvaljujući odličnoj reakciji klupe koja im je donijela 9 poena prednosti. Međutim, drugi dio je opet donio nevolje jer Kevin McHale pokušava uigrati kombinaciju Howard – Asik što im stvara samo velike probleme u obrani i napadu, te su Clippersi to uspješno iskoristili za potpuni preokret. Veliki utjecaj na igru Rocketsa je imala ozljeda Jamesa Harden koji nije 100% spreman zbog ozljede stopala (samo 12 poena uz šut 4/15), te je njegov nastup pod upitnikom za večeras, a veće su vjerojatnosti da će nastupiti. U redovima Houstona su solidno odigrali Chandler Parsons s 23 poena i 8 skokova, Dwight Howard s 21 poenom i 8 skokova, te Patrick Beverly s 19 poena. Raptorsi su nakon niza od tri poraza napokon pronašli mušteriju, a to je bila momčad Jazza koju su bez većih problema pobijedili 115:91. Kao i većina ekipa u utakmicama protiv Jazza susret su riješili prije posljednje četvrtine u koju su ušli s prednošću od 31 poena. Svi igrači u rosteru Toronta su dobili lijepu minutažu, a najefikasniji je bio Tyler Hansbrough s 23 poena i 7 skokova, te DeMar DeRozan s 18 poena. Momčad Raptorsa je rangirana među ekipama s najmanjim brojem asistencija po utakmici i bilježe svega 13,9 dodavanja po utakmici, ovo ih svrstava na predzadnje mjesto u ligi. Večeras je upitan Kyle Lowry koji je u utakmici protiv Jazza izašao pred kraj prvog poluvremena zbog ozljede gležnja, ali bi trebao biti spreman za utakmicu protiv Rocketsa.

Prednost ćemo dati domaćinima jer ne vidimo načina da Raptorsi zaustave Howarda (jedino se sam može zaustaviti katastrofalnim izvođenjem slobodnih bacanja).

Utah Jazz (0-7) – Denver Nuggets (1-4) 03.00

Ova utakmica bit će dobra prilika za Utah Jazzere da konačno upišu prvu pobjedu sezone. Do sada imaju svih sedam poraza, ali samo dva su doživjeli na svome terenu, protiv snažnih Rocketsa i Thundera. Trenutno je Utah posljednja momčad u ligi po broju postignutih poena, a kako je Denvera jedna od najgorih obrambenih, možda bi mogli podići i tu brojku. Prije dva dana Utah je izgubila od Toronta sa 115:91, a jedini koji je nešto pokazao (kao i cijele sezone) je bio Gordon Hayward s 24 poena i 7 skokova. Uz njega poneki bljesak s klupe vidimo od Aleca Burksa, no sve je to bilo nedovoljno za pobjedu. Nuggetsi su također loše otvorili sezonu i imaju pobjedu samo protiv Atlante na domaćem parketu, a posljednji susret odigrali su prije dva dana, kada su poraženi od Phoenixa 114:103. U toj je utakmici sjajan bio Ty Lawson s 29 poena, a solidno je odigrao i Jordan Hamilton s 19 poena i 9 skokova. Jučer su Nuggetsi saznali da bi na duže vrijeme mogli ostati bez JaValea McGeeja zbog stres frakture desne potkoljenice.

Prednost dajemo Jazzerima koji jednome moraju prekinuti gubitnički niz, a najbolje ga to je na domaćem parketu protiv ekipe koja je također loše otvorila novu sezonu.

Portland Trail Blazers (4-2) – Detroit Pistons (2-3) 04.00

Nakon dvije uzastopne pobjede nad Sacramento Kingsima, Portland dočekuje momčad Detroit Pistonsa. Blazersi mogu biti zadovoljni otvaranjem sezone, upisali su četiri pobjede, imaju efikasan napad, te ako bi poboljšali i obranu mogli bi se nadati prolasku u doigravanje. Prije dva dana svladali su Kingse 96:85 uz 22 poena i 14 skokova LaMarcusa Aldridgea i 21 poen Wesleya Matthewsa, no problem je bila obrana na DeMarcusu Cousinsu, koji je u obje utakmice ubacio preko 30 poena, a kako su Pistonsi najjači na visokim pozicijama, Blazersi bi mogli imati velikih problema večeras. Pistonsi ovom utakmicom započinju niz od četiri gostovanja i bit će ovo dobar test da vidimo njihove moguće domete ove sezone. U posljednjem susretu upisali su poraz od Oklahome 119:110, uz vrlo dobre utakmice Josha Smitha (25 poena, 8 skokova), Brandona Jenningsa (22 poena, 11 asistencija) i Grega Monroea (20 poena, 15 skokova). Povratkom Jenningsa na parket ekipa je dobila na brzini, ali su jednako tako dobili i igrača koji voli često šutirati i trošiti veliki broj lopti po susretu, a kako je sličnog profila i Josh Smith, premalo lopti dolazi do Monroea, koji je najefikasniji među njima.

Očekujemo neizvjestan susret do samoga kraja, a malu prednost dat ćemo Pistonsima čija bi visoka linija trebala dominirati utakmicom.

Los Angeles Clippers (4-3) – Minnesota Timberwolves (5-2) 04.30

Clippersi su u sezonu ušli s nadom u napad na naslov prvaka, dok Minnesota kao prvi cilj ima plasman među osam najboljih ekipa konferencije. Ekipa iz Los Angelesa igra promjenjivo te su upisali pobjede protiv Warriorsa i dva puta Rocketsa, ali su i izgubili od Orlanda i Lakersa, što si ne smiju dopustiti. Na svome su terenu upisali dvije pobjede i samo će rijetki odnijeti pobjedu iz njihova doma. Pobjedom protiv Houstona 107:94 okončali su gostujuću turneju i sada im slijede 4 domaća susreta u kojima će pokušati poboljšati svoj omjer. Rocketsima su po 22 poena ubacili Blake Griffin i J.J. Redick, dok je Chris Paul ima za sebe standardan učinak od 14 poena i 13 asistencija. Minnesota je ušla u sezonu bez značajnijih ozljeda, a to se odmah vidi i po njihovim rezultatima te se s omjerom 5-2 drže vrha Zapada. Trenutno su treći najbolji napad lige, a najviše zasluga imaju Kevin Love i Kevin Martin, sjajni strijelci koji svakoj ekipi mogu ubaciti po 30 poena svaki, dok je za njihovo razigravanje zadužen Ricky Rubio, koji je sinoć protiv Lakersa upisao triple-double od 12 poena, 14 asistencija i 10 skokova.

Bit će ovo zanimljiv dvoboj s velikim brojem poena na obje strane, a kao pobjednike vidimo Clipperse koji igraju kod kuće i imaju kvalitetu više u odnosu na protivnike.

Latest Posts

NE PROPUSTITE