Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utah želi “ostati na životu”, Oklahoma u prilici osigurati vrh Zapada

Preostala su još samo tri dana do kraja NBA sezone 2012/13. Večeras će se odigrati 11 utakmica, a vjerojatno ćemo vidjeti pobjedu Oklahome koja će osigurati prvo mjesto Zapada, dok će Utah pokušati pobjedom ostati u utrci za Lakersima i doigravanjem. Najzanimljivija utakmica dana mogla bi biti ona posljednja, između Warriorsa i Spursa.

Charlotte Bobcats (19-61) – New York Knicks (53-27) 01.00

Knicksi su osigurali drugo mjesto na Istočnoj konferenciji i u prvoj rundi doigravanja igraju protiv Boston Celticsa. Trener Knicksa, Mike Woodson će po svemu sudeći večeras odmarati Carmela Anthonyja, a biti će bez svih visokih igrača (možda Rasheed Wallace dobije malu minutažu prije doigravanja) te bi Solomon Jones i Chris Copeland trebali puno više vremena provesti na poziciji centra. Sinoć su igrali protiv Pacersa u Madison Square Gardenu, te su pobijedili 90:80. Odlično su odigrali Carmelo Anthony s 25 poena, Chris Copeland s 20 poena i J.R. Smith s 15 poena. Anthony je i dalje vodeći u utrci za najboljeg strijelca lige s 28,656 poena, a slijedi ga Kevin Durant s 28,137 kojemu treba 99 poena u zadnje dvije utakmice da bi prestigao Anthonyja koji će vjerojatno propustiti posljednje dvije utakmice. Bobcatsi pred kraj sezone igraju jako dobro pred svojim navijačima i ostvarili su šest pobjeda iz prethodnih osam utakmica u Time Warner Cable Areni. U zadnjoj utakmici koju su igrali u svojoj dvorani pobijedili su 95:85 ekipu Bucksa. Najbolji strijelac bio je Kemba Walker s 21 poenom, a dobro su odigrali Bismack Biyombo s 13 poena i 17 skokova, te Josh McRoberts s odličnom all-round predstavom od 18 poena, 9 skokova i 9 asistencija. Knicksi su slavili u oba dosadašnja međusobna susreta.

Malu prednost dajemo Bobcatsima zbog velikih problema s ozljedama u ekipi Knicksa i dobre forme na domaćem terenu.

Orlando Magic (20-60) – Chicago Bulls (43-37) 01.00

Večeras će Bullsi pokušati izbjeći treći uzastopni poraz, a igrat će s ekipom Magica protiv kojih su ostvarili četiri uzastopne pobjede. U ekipi Bullsa najavljeni su Taj Gibson i Joakim Noah, a nakon utakmice suspenzije vraća se Richard Hamilton. Bullsi su pobijedili na zadnjih pet gostovanju u Orlandu, a trenutno su u jako lošem nizu od deset poraza iz 13 utakmica na gostovanjima. U sinoćnjem derbiju poraženi su 105:93 na gostovanju kod Miami Heata. Šest igrača zabilo je više od 10 poena, a najviše je zabio Luol Deng, njih 19. Solidno je odigrao Carlos Boozer sa 16 poena i 20 skokova. Magic je u prošloj utakmici poražen 120:88 pred svojim navijačima od Celticsa. Dobro su odigrali Tobias Harris s 22 poena, te Nikola Vučević sa 16 poena i 12 skokova. Njih dvojica igraju u jako dobroj formi u prethodnih sedam utakmica. Harris je u tom periodu ubilježio 18,6 poena i 10,9 skokova u prosjeku, dok je Vučević bilježio 18,3 poena i 15,7 skokova u prosjeku. U sezoni su odigrali tri utakmice u kojima je pobijedila ekipa Bullsa.

Prednost dajemo Bullsima koji su u borbi za peto mjesto na Istočnoj konferenciji.

Cleveland Cavaliers (24-56) – Miami Heat (64-16) 01.00

Heat je postavio rekord franšize od 36 pobjeda na domaćem terenu u posljednjem susretu kada su pobijedili Bullse 105:93. Najbolji igrač ekipe LeBron James ubilježio je 24 poena, 7 skokova i 6 asistencija, a odlično ga je pratio Dwyane Wade s 22 poena. Večeras su upitni Wade, James, Udonis Haslem, Chris Bosh i Shane Battier. Cavaliersi su u negativnom nizu od četiri pobjede i imaju 14 poraza u zadnjih 16 utakmica, a posljednji neuspjeh doživjeli su u Wells Fargo Centru kod 76ersa od kojih su izgubili 91:77. Najbolji igrač Cavaliersa bio je Tristan Thompson s 12 poena i 12 skokova. Za večerašnji susret upitni su Shaun Livingston, Daniel Gibson i Luke Walton. Ovo im je četvrti međusobni dvoboj sezone, a pobjede u prethodna tri ostvarila je ekipa Heata za koje je „velika trojka“ u prosjeku zabijala 59,1 poen.

Biti će zanimljiva utakmica, a malu prednost dajemo Cavaliersima zbog poduže liste ozlijeđenih u ekipi Heata.

Brooklyn Nets (47-33) – Washington Wizards (29-61) 01.30

Netsi su iznenađujuće poraženi 93:87 u posljednjoj utakmici na gostovanju kod Raptorsa. S tom pobjedom bi imali šansu u borbi za treće mjesto Istoka, ovako su zacementira na četvrtom mjestu i čekaju protivnika u prvom krugu doigravanja. U utakmici protiv Raptorsa odličan je bio Deron Williams s 30 poena, a podbacio je Joe Johnson sa samo 12 poena uz šut 4/16. Wizardsi su u lošem nizu od četiri uzastopna poraza, a posljednji su im nanijeli 76ersi u Verizon Centru, rezultat je bio 97:86. Jedini raspoloženi igrač bio je John Wall s 24 poena i 7 asistencija. Večeras su upitni Gerald Wallace kod Netsa, a kod Wizardsa su out do kraja sezone Bradley Beal, Nene, Trevor Ariza i Martell Webster. Netsi su ove godine pobijedili Wizardse dva puta u tri međusobna ogleda, a večeras će morati posebno pripaziti na Walla koji od 12. ožujka bilježi 24,7 poena u prosjeku.

Prednost dajemo Netsima zbog domaćeg terena na kojem su ostvarili 24 pobjede iz 39 utakmica.

Detroit Pistons (28-52) – Philadelphia 76ers (33-47) 01.30

Jedna od utakmicu koju danas neće pratiti gotovo nitko, samo najzagriženiji navijači ovih ekipa. Pistonsi su ušli u dobru seriju pred kraj sezone i trenutno imaju tri uzastopne pobjede, nad Bullsima, Cavaliersima i Bobcatsima. Posljednja je stigla protiv Charlotte, rezultatom 113:93. Razlog pobjede je prvenstveno sjajan šut za tri poena (12/18), a od pojedinaca možemo istaknuti Jonasa Jerebka s 21 poenom i 8 skokova te Willa Bynuma s 15 poena i 10 asistencija. Ovo je Pistonsima pretposljednja utakmica sezone i posljednja domaća. U goste im dolazi Philadelphia koja je sinoć odradila svoju posljednju domaću utakmicu, u kojoj su svladali Cleveland rezultatom 91:77. Do pobjede ih je vodio Dorell Wright s 15 poena, dok su po 14 ubacili Thaddeus Young, Spencer Hawes i Jrue Holiday.

Prednost dajemo Detroitu, koji će imati dodatan motiv oprostiti se od svojih navijača pobjedom.

Milwaukee Bucks (37-43) – Denver Nuggets (55-25) 02.00

Pomalo je tužno vidjeti da će Bucksi u doigravanje s omjerom koji bi im na Zapadu donio tek 11. mjesto konferencije. Bilo kako bilo, u prvom krugu će igrati protiv Miamija i sa sigurnošću možemo reći da drugi krug neće vidjeti. U zadnje vrijeme igraju jako loše te su doživjeli 6 poraza u zadnjih 7 utakmica. Posljednji je stigao prije dva dana od Charlotte Bobcatsa, najlošije ekipe lige. Bobcatsi su slavili rezultatom 95:85, a bolji od ostalih kod poražene ekipe bio je Mike Dunleavy s 19 poena. Nuggetsi pak imaju velika očekivanja od doigravanja te su sinoćnjom pobjedom protiv Portlanda došli do 55. pobjede u sezoni i tako postavili novi rekord franšize. Problem je što se ozlijedio Kenneth Faried, no prve snimke ne otkrivaju značajnija oštećenja gležnja i trebao bi biti spreman za doigravanje. Nuggetse je do pobjede predvodio Andre Iguodala s 28 poena, 9 asistencija i 7 skokova, a svakako ih veseli i odličan nastup Evana Fourniera koji je zabio 24 poena uz šut iz igre 8/12.

Bucksi igraju katastrofalno u zadnje vrijeme, dok Nuggetsi bilježe same pobjede. Zbog toga i prednost u ovom susretu dajemo gostima iz Colorada.

Dallas Mavericks (40-40) – Memphis Grizzlies (54-26) 02.00

Zanimljiv dvoboj na Zapadnoj konferenciji. Dallas je ostao bez doigravanja po prvi puta od 2000. godine, ali svejedno žele završiti sezonu u pozitivnom tonu. A i pozitivno je za sve njihove pratitelje što su sinoć svladali Hornetse sa 107:89 i tako došli do omjera 40-40, što znači da su konačno obrijali svoje brade. Do pobjede ih je vodio Shawn Marion s 21 poenom, dok je Dirk Nowitzki ubacio 19 poena i tako prekoračio brojku od 25.000 poena postignutih u karijeri. Grizzliesi su još uvijek u utrci za trećim mjestom Zapada te sigurno neće biti odmaranja ključnih igrača pred doigravanje. “Tvrdu” utakmicu odigrali su protiv Clippersa prije dva dana i izgubili rezultatom 91:87. Sjajan je bio Marc Gasol s 18 poena, 15 skokova i 7 asistencija, a znakove dobre ulaska u dobru formu pokazao je i Zach Randolph sa 16 poena i 12 skokova. Obrana je kao i uvijek bila na razini, ali nedostajao je veći napadački učinak, koji inače dolazi od Jerryda Baylessa, koji je ovoga puta zaustavljen na samo 8 poena uz šut iz igre 3/10.

Mogla bi ovo biti zanimljiva utakmica, a prednost ćemo dati Memphisu jer im je ovaj susret važniji nego Mavericksima.

Oklahoma City Thunder (59-21) – Sacramento Kings (28-52) 02.00

Domaća Oklahoma ima priliku ugrabiti prvu poziciju Zapada večerašnjom pobjedom. U prednosti su pred Spursima za jednu utakmicu, a kako su bolji u međusobnim ogledima, treba im još jedna pobjeda do kraja sezone za osiguraju prvo mjesto konferencije, a upravo je ova utakmica prava prilika za to. Thunderi su sjajni domaćini (33-6) i ne treba puno govoriti o tome tko je ovdje favorit. Imaju 6 pobjeda u zadnjih 7 susreta i snažno ulaze u doigravanje u kojem će imati velike ambicije. Imali su tri dana odmora nakon pobjede nad Portlandom 106:90 i sasvim su spremni za osiguravanje prve pozicije Zapada. Blazersima je 33 poena utrpao Russell Westbrook, dok je Kevin Durant prepustio svojim suigračima glavnu ulogu te je postigao tek 16 poena, uz šut iz igre 7/11. Osim toga, nešto slabijim igrama je najvjerojatnije prepustio i Carmelu Anthonyju titulu najboljeg strijelca lige ove sezone. Obrana Kingsa loše funkcionira, a to su dobro iskoristili košarkaši Houstona koji su im sinoć ubacili 121 poen. Nisu Kingsima pomogla ni šestorica dvoznamenkastih, a predvodio ih je Travis Outlaw s 15 poena.

Očekujemo uvjerljivu pobjedu Oklahome i “zaključavanje” prve pozicije Zapada u ovoj sezoni.

Minnesota Timberwolves (30-50) – Utah Jazz (42-38) 02.00

Devet pobjeda od 11 utakmica imaju igrači Utaha te definitivno se vidi da žele u playoff. Dvije utakmice su preostale uključujući i ovu te Utah Jazz više ne ovisi o svojoj sudbini. Moraju dobiti obje utakmice i Los Angeles Lakersi moraju izgubiti jedinu preostalu utakmicu (protiv Rocketsa), a ako se to dogodi Jazz i Lakersi će imati jednaki broj pobjeda i izgubljenih, no zbog međusobnih utakmica koje su igrači Jazza pobijedili oni bi prošli dalje. 40 koševa sa šutom 19 od 27 je Al Jefferson ubacio u pobjedi 107:100 protiv Minnesote prije dva dana, te je uzeo 13 skokova, što definitivno pokazuje koliko žarko žele ući u playoff. Randy Foye je nadodao 16 koševa. Ricky Rubio iz Minnesote je ostvario učinak karijere s 24 koša i 10 asistencija u zadnjoj utakmici protiv Phoenix Sunsa, koju su Sunsi izgubili 105:93. J.J. Barea ubacio je 16 koševa s klupe. Ne zna se još hoće li centar Minnesote Nikola Peković igrati te će se to saznati par sati prije utakmice. Peković bilježi 21 koš s 55% šuta iz igre u posljednjih sedam utakmica te igra fenomenalno u posljednje vrijeme. 92 koša prosječno su zabili igrači Minnesote sa 38% šuta iz igre te skromnih 24% za tricu u posljednje četiri utakmice, od kojih su imali tri poraza u nizu dok nisu pobijedili Sunse.

Igrači Utaha bi trebali ovu utakmicu pobijediti ako žele ući u playoff, te ako glavni pokretač igre Al Jefferson nastavi briljirati kao i do sada, ovu utakmicu bi bez poteškoća trebali “uzeti” igrači Jazza koji su pobijedili 10 od posljednjih 12 susreta s Timberwolvesima.

Phoenix Suns (24-56) – Houston Rockets (45-35) 04.00

Rocketsi su izborili playoff nakon četiri sezone kao trenutno šesti na ljestvici Zapadne konferencije. No to mjesto je vrlo klimavo pošto su odmah iza njih Golden State Warriorsi s istim omjerom pobjeda i poraza, pošto su u međusobnim omjerima 3-1, Houston prolazi dalje. Sedmo je mjesto vrlo nezgodno jer tko bude bio sedmi igra protiv drugo plasirane momčadi, a za sada to je momčad San Antonio Spursa. Današnja utakmica ne bi trebala biti teška za Jamesa Hardena i ekipu jer Phoenix Sunsi jednostavno igraju katastrofalno za razliku od ekipe Rocketsa koji su razbili Sacramento Kingse 121:100 na domaćem parketu. Harden je ubacio 29 koševa Sacramentu te bio kratak za jednu asistenciju za double-double učinak. Harden bilježi 29 koševa s 53% šuta iz igre te 52% šuta za tri poena protiv Phoenix Sunsa. Sunsi su izgubili 15 od 17 utakmica, a zadnji poraz im je protiv Minnesote 105:93 u kojoj su izgubili čak 28 puta loptu. Markieff Morris s 20 koševa predvodio je ekipu Sunsa, a najveće iznenađenje ekipe iz Phoenixa je Wesley Johnson koji bilježi 15 koševa s 45% šuta iz igre te 40% šuta za tri poena u posljednjih 10 utakmica. U prvih 38 utakmica koje je igrao zabijao je samo 6 koševa s 28% šuta iz igre, te je definitivno pronašao svoj ritam.

Ova utakmica nipošto ne bi trebala biti problem za raspoložene igrače Houstona koje predvodi zvijezda James Harden.

Golden State Warriors (45-35) – San Antonio Spurs (58-22) 04.30

Važna utakmica koja odlučuje tko će se plasirati na koje mjesto. Pobjednik današnje utakmice imat će priliku za bolju poziciju u konferenciji. Spursi se pobjedom mogu popeti na prvo mjesto konferencije ako igrači Oklahoma City Thundera izgube u obje preostale utakmice a to će biti skoro pa nemoguće, a Golden State Warriorsi, ovisno o ishodu Houston Rocketsa mogu se popeti na šesto mjesto, no to će isto biti vrlo teško jer Houston igra protiv loših Phoenix Sunsa. Spursi su izgubili šest utakmica u nizu u gostima te im je ovo prilika da taj niz prekinu. U prošloj utakmici, protiv Lakersa, Spursi su praktički izgubili šanse za prvo mjesto konferencije. Tim Duncan je bio najbolji s 23 koša i 10 skokova, a najlošiji je bio Tony Parker koji je zabio samo 4 koša te je imao šut 1 od 10 iz igre. Warriorse su Spursi pobijedili 17 od 18 puta s prosječno više od 110 postignutih koševa te će danas imati sigurno motivacije da prekinu taj niz od šest uzastopnih poraza u gostima kojeg smo spomenuli prije. Warriorsi su također kiksali te su izgubili tri od četiri posljednje utakmice, a zadnju su izgubili protiv Lakersa 118:116 u kojoj je Stephen Curry naravno dominirao. Ubacio je 47 koševa i zabio 9 od 15 pokušaja za tricu te se približava rekordu legendarnog Ray Allena po broju postignutih trica u jednoj sezoni. Drugi najbolji je bio Klay Thompson, koji je ubacio 25 koševa i podijelio 7 asistencija.

Zanimljiv dvoboj u kojem ćemo sigurno vidjeti puno akcije i puno koševa. Curry će sigurno dominirati i danas, a s druge strane će čekati veteran Tim Duncan koji još uvijek daje sve od sebe. Laganu prednost dajemo igračima Spursa koji ako izgube ovu utakmicu imat će sedam izgubljenih gostujućih utakmica u nizu, što trener Gregg Popovich neće olako dopustiti. Spursi su također pobijedili u šest od sedam utakmica na parketu Warriorsa te je to još jedan faktor zbog kojeg bi Spursi mogli pobijediti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE