Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utakmica broj 3 – LeBron u potpunosti kontroliše seriju

Ako je nakon druge utakmice postojala bilo kakva dilema, sada je sve jasno – Cleveland Cavaliersi imaju kvalitet da osvoje šampionski prsten. Doveli su Golden State do ivice, i biće potrebna mnogo bolja igra Warriorsa da ovu seriju preokrenu u svoju korist. Evo nekoliko zapažanja o trećoj utakmici finala:

Odbrana Cavaliersa je ponovo bila nevjerovatna, i to u velikoj mjeri utiče na ofanzivni ritam Warriorsa

Ako izuzmemo veći dio četvrte četvrtine, Cavaliersi su ponovo odigrali strpljivo i disciplinovano, gotovo bez greške u odbrani. Matthew Dellavedova je ponovo odradio ozbiljan posao čuvajući Stephen Currya, Timofey Mozgov je odigrao ključnu ulogu braneći reket u ključnim momentima utakmice, a LeBron James je vrhunskom odbranom u tranziciji nad Curryem i ukradenom loptom u samom finišu pokazao zašto je godinama jedan od najboljih defanzivaca lige. Međutim, ovdje je više riječ o kvalitetnoj timskoj odbrani. Impresivno je koliko su igrači Clevelanda bili sinhronizovani u većem dijelu susreta. Snažna udvajanja na Curryu pri gotovo svakoj pick akciji ponovo su tjerala visoke igrače Warriorsa da organizuju napade, što nije dalo rezultate[1], a posebno su bila impresivna preuzimanja i pomoć kada Curry pobjegne svom čuvaru. Kada god bi se to dogodilo, jedan od igrača Clevelanda je kao po automatizmu znao kada i gdje da preuzme. Takođe, nevjerovatno je koliko su Cavaliersi uspjeli da limitiraju poene iz tranzicije Golden State, njihovo najjače oružje, kada se uzme u obzir da centri Clevelanda žestoko napadaju ofanzivni skok. Zaista impresivno. Sve to i te kako utiče na ofanzivni ritam Warriorsa. Kada bi neko odgledao samo prve tri utakmice finala, teško da bi mogao da povjeruje da je u pitanju vrhunska napadačka ekipa, koja je regularni dio sezone i prve tri runde playoffa završila na drugom mjestu po efikasnosti napada. Jednostavno, ništa ne funkcioniše. Dodavanja kasne, visoki igrači ne iniciraju napade sa visokog posta kao u dosadašnjem dijelu sezone, centri ne prave dobre blokove, protrčavanja iza ledja igrača nisu pravovremena.. Ako na to dodamo da su Warriorsi sinoć promašili 26 od 39 otvorenih šuteva[2], jasno je zašto Golden State nema dovoljno ofanzive da preuzme kontrolu u ovoj seriji. Warriorsi igraju odličnu odbranu, ali je napad zakazao i zato gube 2:1. Odbrana Clevelanda odrađuje veliki posao i ako nastave ovako, Steve Kerra čeka težak posao adekvatnog prilagođavanja na situaciju.

Iguodala treba da počinje utakmice

Steve Kerr je, prije nekoliko dana, jasno stavio do znanja da neće zamijeniti Harrison Barnesa u startnoj petorci Warriorsa. Takav stav je, u malo blažem obliku, ponovio i sinoć poslije utakmice. Kerr ne želi da kvari hemiju koju je startna petorka stvorila u toku sezone, i to je legimitiman razlog. Međutim, stiže ključna utakmica, praktično biti ili ne biti za Golden State, i potrebno je razdrmati ekipu. Barnes je odigrao solidne tri runde playoffa, međutim, ovo definitivno nije njegova serija. Andre Iguodala ga je, do sada, u potpunosti nadigrao, na oba dijela terena. Barnes ne može da uspori LeBrona ni u najmanjoj mjeri, a sinoć je promašio svih 8 šuteva koje je uputio ka košu. Zbog toga je i odigrao samo 19 minuta. Ne može ni Iguodala zaustaviti Jamesa, ali je do sada uspio da ga natjera da radi za svoje poene. Ako bi Iguodala počinjao utakmice, i Kerru bi bilo lakše prilagoditi njegove minute starterima i uklopiti ga u minute koje LeBron provede na parketu. Ovo nije jednostavna odluka jer je Barnes dobar igrač, koji može da odigra bitnu ulogu u ovoj seriji, ali se ovaj potez čini neophodnim, u momentu kada je Warriorsima potrebna bilo kakva pozitivna promjena.

LeBron u potpunosti kontroliše seriju

Zaboravite na dosta promašenih šuteva i povremena forsiranja – LeBron James dominira ovim finalom. Ponovo je bio nevjerovatan – 40 poena, 12 skokova, 8 asistencija, 4 ukradene lopte i 2 blokade za 46 minuta. Iscrpljenost u finišu utakmice se mogla vidjeti i sinoć, ali u manjoj mjeri nego u prethodnim utakmicama. Sinoć je ponovo bio nezaustavljiv u igri na niskom postu, a pogodio je i nekoliko bitnih šuteva spolja. Ipak, ono što je nekako ostavilo najveći dojam je igra u odbrani. LeBron je, u gotovo svim ključnim momentima, odigrao sjajnu odbranu. Bilo da je u pitanju stizanje Steph Cuurya i krađa lopte koja je spriječila poene iz tranzicije, bilo da je u pitanju savršeno čitanje igre, kada se odjednom stvorio niotkuda da ukrade loptu koju su Warriorsi izvodili iz auta. Uz to, LeBron je sinoć bio vjerovatno i najbolji rim protector kojeg je Cleveland imao (uz Timofey Mozgova, koji je ponovo bio nevjerovatan u odbrani). Pravovremeno se prikradao sa strane pomoći i na taj način uticao na veliki broj šuteva iz reketa koje su uputili igrači Golden Statea. LeBron je nevjerovatan. Ako nastavi ovako i uspije da osvoji titulu, ovo finale će mu ostati upamćeno kao jedno od najboljih, ako ne i najbolje, u istoriji NBA lige.

Uloga Andrew Boguta je sve manja

Andrew Bogut je potpuno ofanzivno odsječen u ovoj seriji, a sinoć ni odbrana nije funkcionisala kako treba. Konstantno je kasnio sa strane pomoći pri LeBronovim prodorima, što je imalo za rezultat imalo nekoliko lakih poena, u utakmici u kojoj laki poeni nisu dozvoljeni. Sa Bogutom u igri, Warriorsi su u ovom finalu slabiji od Cavaliersa za 19 poena. Bez njega na parketu, Golden State ima +20. Loše Bogutove igraju tjeraju Kerra da koristi Festus Ezelija više nego što bi trebalo ili da veliki broj minuta koristi nisku petorku, što će sada biti još teže, od kad Draymond Greena muče problemi sa povredom kičme.

Junak druge utakmice nastavlja da igra odlično

Teško da postoji makar jedan ljubitelj NBA lige koji bi na početku sezone povjerovao da će Matt Dellavedova biti x faktor finalne serije. Upravo to se, međutim, događa. Dellavedova je dobio priliku da pokaže šta zna na najvećom košarkaškoj sceni, i za sada igra fenomenalno. Sinoć je odigrao 39 minuta, postigao 20 poena, dodao 5 skokova i 4 asistencije, i ponovo odradio odličan posao na Curryu. Prema podacima nba.com, Curry je šutirao 3/9 iz igre u trenucima kada mu je direktni čuvar bio Dellavedova, što najbolje govori o poslu koji je Australijanac obavio. Ponovo je njegova energija imala veliku ulogu u završnici, kada se izborio za nekoliko lopti koje su praktično bile namijenjene Warriorsima. Zbog tolikog požrtvovanja je poslije utakmice primljen u bolnicu zbog velikih grčeva u nogama. Dellavedova uspješno popunjava prazninu nastalu izostankom Kyrie Irvinga, i to je jedan od glavnih razloga zašto su Cavaliersi na dvije pobjede od titule.

David Lee će imati veću ulogu u nastavku

Da se Green i Bogut ovoliko ne muče, vjerovatno ni David Lee ne bi dobio značajnije minute u ovom finalu. Međutim, Draymond Green ne liči na sebe, i Kerr mora pronaći adekvatnu rezervnu opciju. Ne pomaže ni što je Green povrijedio leđa pri jednom padu u drugoj utakmici, ali čini se da je najveći problem što je Green u potpunosti izgubio povjerenje u svoj šut. Da se razumijemo, Green je u najboljem slučaju prosječan šuter za tri poena, ali njegovo oklijevanje da šutira otvorene trojke u velikoj mjeri koči ofanzivni ritam Warriorsa. Izvjesno je da će danas i sjutra biti dosta riječi o izgubljenoj lopti Steph Currya na 2 minuta do kraja meča pri vođstvu Clevelanda od 4 razlike, ali je nešto što se dogodilo desetak sekundi prije toga mnogo veći problem za Golden State. Naime, nakon 1/4 pick and pop akcije, Green je ostao potpuno sam na šutu za tri poena, ali je nije šutnuo već je krenuo na prodor gdje ga je Mozgov lako zaustavio. U toj situaciji, to je izuzetno pogrešna odluka, jer bolji šut od te otvorene trojke Warriorsi nisu imali u tom trenutku. Sa druge strane, Lee je unio svježinu u napad Golden Statea, dobro rješavao u trenucima kada je rukovodio 4 na 3 situacijama, postavljao dobre blokove i generalno bio pozitivan uticaj. Lee je završio utakmicu sa +17 za Warriorse sa njim na parketu. Kerr je na kraju meča izjavio da je zadovoljan njegovom igrom i da će mu dati veći minutažu, što može da bude mač sa dvje oštrice. Naime, Lee je loš defanzivac, prespor u odbrani pick and rolla, i to su Cavaliersi koristili sinoć, a sigurno će koristiti više u narednim utakmicama. Kada je David Lee u igri, slobodno možete očekivati da će svaki napad Clevelanda biti isti – pick and roll sa LeBronom i igračem za kojeg je Lee zadužen. Međutim, obzirom na to kako izgledaju napadi Warriorsa, veća uloga igrača njegovih karakteristika je opravdana, uz nadu da će ostatak ekipe pokriti njegove defanzivne nedostatke.

MVP je konačno stigao na finale, i to može biti problem za Cavalierse

Steph Curry je bio gotovo nevidljiv u prva dva susreta i prvih 35 minuta treće utakmice, a probudio se tek kada su Cavsi poveli 20 razlike. Međutim, ušao je u ritam u posljednjoj četvrtini, i odjednom postao nezaustavljiv. Teško je reći šta je glavni razlog nagle promjene, čini se da je jednostavno najbolji šuter svijeta pronašao svoju šutersku formu. Odjednom je sve postalo lakše. Pogađao je šuteve preko ruke Tristan Thompsona, Jamesa i Mozgova, bio mnogo agresivniji u napadima na koš i konačno podsjetio na igrača kojeg smo gledali cijele sezone. To nije bilo dovoljno da Warriorsi slave (iako su došli na minus 1), ali može biti od velikog značaja za nastavak serije. Ako je Curry pronašao svoj ritam, sve se mijenja. Posljednja četvrtina treba da bude najveća nada navijačima Golden Statea da će se stvari promijeniti jer, sa pravim Curryem, Warriorsi postaju potpuno drugačiji tim od onog koji smo gledali do sada. Njegova energija može u potunosti podići saigrače, a sada im je to potrebno – nikada Warriorsi ove sezone nisu izgledali tako psihički slomljeni kao u trećoj četvrtini sinoćnje utakmice. Jedna ofanzivna eksplozija MVP-a lige je to promijenila, i dala nadu u bolji nastavak.

Šta nam je pokazala treća utakmica? Glavni zaključak je da prve dvije utakmice nisu slučajnost, Cavaliersi su nastavili da pokazuju mnogo više od Warriorsa, i teško da će Golden State odjednom popraviti igru i zadominirati serijom. Međutim, i dalje stoji činjenica da su Warriorsi kvalitetniji tim, sa većim brojem igrača u rotaciji, pa ostaje da se vidi koliko će snage Cavaliersi imati u nastavku, i da li će u potpunosti oporaviti igrače do naredne utakmice.[3] Naredni okršaj može biti presudan, ako Warriosi vrate prednost domaćeg terena, ponovo postaju jasni favoriti za titulu. Ukoliko se, međutim, serija vrati u San Francisco sa prednošću Clevelanda od 3:1, veliko je pitanje hoće li Golden State imati snage da pobijedi 3 utakmice zaredom, posebno sa ovakvom igrom. Pripremite se za četvrtu utakmicu

[1] Green je ponovo bio neuspješan u toj ulozi, David Lee je sa malo više uspjeha inicirao takve napade

[2] www.nba.com

[3] Pored Dellavedove, lakšu povredu je zadobio i Iman Shumpert (rame)

Latest Posts

NE PROPUSTITE