Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Utrka za doigravanjem: Dvoboj na Istoku i troboj na Zapadu

Završni šprint kreće. Slobodno možemo reći da je 13 mjesta u doigravanju već rezervirano, Istok je odavno podijelio sedam pozivnica koje su otišle u ruke ekipama koje cijelu sezonu igraju kontinuirano dobro, dok je na Zapadu puno veći “belaj” i imamo otvorene dvije pozicije za tri strašne ekipe.

Za početak ćemo vidjeti onaj lakši dio, Istočnu konferenciju gdje se za posljednje, osmo mjesto bore dva ozbiljna kandidata, Atlanta Hawksi i New York Knicksi. Povoljniju  situaciju ima momčad iz Atlante s omjerom 32-42. Oni će do kraja sezone odigrati osam utakmica i to sve protiv momčadi s Istoka, a čak pet susreta će imati pred svojim navijačima gdje su na omjeru 21-15 (Cavaliersi, Pistonsi, Celticsi, Heat i Bobcatsi) i tri gostovanja gdje idu u Indianu, Brooklyn i Milwaukee. Ako se vodimo jednostavnom logikom možemo očekivati četiri pobjede do kraja – tri pred svojim navijačima i gostujući uspjeh u Milwaukeeju što bi ih dovelo do respektabilne brojke od 36-37 pobjeda.

Knicksi će im puhati za vratom, ali oni imaju jedan veliki problem, jako težak raspored jer igraju šest utakmica protiv Istočnih momčadi koje su u doigravanju, te bi ih u ovom trenutku skupo mogli stajati porazi od Cavaliersa pred svojim navijačima 25. prošlog mjeseca i degutantan poraz u Los Angelesu od Lakersa  26. ožujka. Oni će u Madisonu igrati protiv Wizardsa, Bullsa i Raptorsa, dok u goste idu na Floridu – Heat, Kanadu i kod gradskih rivala – Netsa. Kod njih predvidjeti nešto je poprilično teško jer su “divlja” momčad, ali u posljednjih nekoliko susreta su pokazali prošlogodišnju mogućnost zabijanja poena. Carmelo Anthony i dalje igra nevjerojatnu sezonu i stvarno bi bila šteta da na vrhuncu svojih mogućnosti propusti doigravanje, J.R. Smith je napokon obišao sve klubove u New Yorku i spreman je za zabijanje suludih šuteva, rookie Tim Hardaway je izrastao u pouzdanog šutera za tri poena, a probudio se gospodin Stakleni – Amar’e Stoudemire. Stoga, možemo jedino reći da očekujete neočekivano od ove ekipe u zadnjem šprintu, a mi im prognoziramo da će se izvući i ostvariti tri-četiri pobjede što bi bilo dovoljno za doigravanje jer u međusobnim susretima s Hawksima imaju dvije pobjede iz tri utakmice.

Ovakva utrka za mjesta u doigravanju se ne pamte, te mi kao vjerni pratitelji možemo biti samo zahvalni Mavericksima, Grizzliesima i Sunsima za ovo što pružaju. Blizu ovog trojca su i Warriorsi te Blazersi, no u zadnje vrijeme su počeli s nešto boljim igrama i bilo bi veliko iznenađenje da propuste doigravanje. Blazersi su povratkom LaMarcusa Aldridgea lagano apsolvirali Bullse i Lakerse u gostima, te Grizzliese pred svojim navijačima i tako su po prvi put nakon Greg OdenBrandon Roy sezone na pragu 50+ pobjeda. Warriorsi, točnije Stephen Curry je donio dvije važne pobjede protiv Grizzliesa i maestralnim potezom u Dallasu je osigurao najzanimljiviji dio sezone jer u posljednjih sedam utakmica imaju šest susreta s ekipama koje imaju negativni omjer od kojih su četiri pred svojim navijačima.

Preostaju dva mjesta za koja se bore tri kandidata s gotovo identičnim omjerom. Sunsi i Grizzlisi su na 44-31, dok Mavericksi imaju pobjedu više (45-31) zbog sinoćnjeg slavlja protiv Clippersa. Sunsi su prvi na repertoaru jer su najveće iznenađenje sezone. Gotovo svaki iole ozbiljniji pratitelj zbivanja u ligi je očekivao da će momčad iz Phoenixa biti u donjem dijelu Zapadne konferencije. Međutim, Jeff Hornacek je imao drugačije planove i pod njegovim vodstvom je uskrsnula cijela ekipa, započevši od blizanaca MorrisMarcus se specijalizirao za trice, a Markieff za post igru i sada si vi mislite u kontri ili polukontri kojeg ste blizanca uhvatili za čuvanje, Gorana Dragića koji je bio u užem krugu za All–Star nastup (da je slučajno na Istoku bio bi 100% u New Orleansu), pa do Geralda Greena koji je izrastao u jednog od najboljih šutera za tri poena. Međutim, postoji jedan veliki problem, imaju uvjerljivo najteži raspored do kraja sezone jer gostuju na pet od sedam utakmica (Blazers, Pelicans, Spurs, Mavericks, Kings), a pred svojim navijačima igraju s Grizzliesima i Thunderima. Ovu momčad otpisuju cijele sezone i mislimo da je kraj njihovih nadanja za doigravanje jer ne vidimo načina da uzmu više od tri pobjede, a utakmica u Dallasu će biti poslastica sezone jer bi se moglo dogoditi da obje ekipe imaju identičan broj pobjeda i u međusobnom ogledu rezultat je 1-1 ove sezone (poraz od Lakersa od prije pet dana bi ih mogao doći glave, tj. doigravanja).

Kada smo već kod Mavericksa onda možemo nastaviti s njima. “Damn you Joey Crawford!!” je popularna uzrečica u Dallasu ovih dana. U utakmici s Warriorsima nije svirao silaznu putanju na polaganju Monte Ellisa u posljednjim sekundama utakmice i blokada je pripisana Jermaineu O’Nealu (dan poslje je vodstvo NBA lige priznalno pograšku sudaca), a posao je dovršio Steph Curry šutom za pobjedu u produžetku, no vratili su povoljnu poziciju za plasman u doigravanje sinoćnjom vrlo važnom pobjedom protiv Clippersa. Momčad predvođena Dirkom Nowitzkim ima nešto lakši raspored u odnosu na Sunse, ali u idućih pet dana će imati tri gostovanja (Lakers, Kings, Jazz) i za kraj sezone tri izrazito teške utakmice sa Spursima i Sunsima pred svojim navijačima, te šećer na kraju, gostovanje u Memphisu. Kao što vidimo po rasporedu, spektakl i odluka kreće odmah sada jer ako uspiju dobiti ove lutrijske ekipe oni su gotovo sigurno u doigravanju, ali za razliku od Sunsa oni mogu napraviti jedan krivi korak jer glavne utakmice u svojoj dvorani igraju s danom pauze i tu dolazimo do one famozne utakmice sa Sunsima koja bi trebala odlučiti o jednom putniku u doigravanje.

Grizzliesi, popularni Medvjedi ili Mede od milja su u najboljoj poziciji, četiri kod kuće i tri gostovanja od čega su tri domaće utakmice protiv lutrijskih ekipa (Nuggets i 76ers pred svojim navijačima i Lakersi u Los Angelesu). Između ovih “lakših” susreta ugurale su se dvije utakmice s najboljim ekipama lige, Spursi na gostovanju i Heat u FedEx Forumu. Možemo očekivati da će ostvariti tri pobjede iz ovih pet utakmica jer su na tom prosjeku od kada se Marc Gasol vratio, a za kraj imaju prava dva mala finala. Naime, idu na megdan Sunsima i dolaze im Mavericksi. Zanimljivo da su ih Mavsi dobili dva puta ove sezone u Dallasu, dok su protiv Sunsa oni u hendikepu. No, znamo da su Medvjedi odlični pred svojim navijačima u ovoj godini, imaju omjer 23-14 i kako im Sunsi leže onda ih svrstavamo na sedmo mjesto Zapadne konferencije.

Ako ste ljubitelj košarke idućih deset dana sigurno ne smijete propustiti. Zavalite se u fotelje, krevete, žrtvujte malo sna i pripremite se za posljednjih, jako brzih 100 metara. Možemo samo reći, We love this game.

Latest Posts

NE PROPUSTITE