Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uvod u NBA – dio èetvrti

Preostale su nam još tri kolumne. Uh. Tko æe više doèekati poèetak.

15. New Orleans Hornets

Chris Paul definitivno ostaje u New Orleansu. Za razliku od svog drugara iz Denvera, Paul na svojoj strani nema ugovor koji bi prisilio Hornetse da ga se riješe. Dapaèe, nakon mjesec dana durenja i vrištanja za vrijeme kojeg se Paul ponašao kao dijete koje vièe: „Ali mama, Bron Bron, Chris i Melo idu, zašto ja ne mogu, kmeeeeee!!!!“, CP3 se konaèno smirio i sad tvrdi da ne želi napustiti New Orleans. Svašta.

U svakom sluèaju poprilièno je sigurno da ga Hornetsi neæe trejdati ove sezone osim ako ne dobiju suludu ponudu*. Što znaèi kako se imaju pravo nadati plasmanu u playoff. Prije dvije godine u njega su uletjeli s 49 pobjeda, igrajuæi jako lijepu timsku košarku. Prošle godine su tresnuli na dno nakon što je Paul propustio gotovo pola sezone zbog ozljede. Razvio se mit kako ovo nije dobra ekipa.

*Bar dva sjajna mlada igraèa, nekoliko pickova, kapajuæi ugovor i uzimanje masnog Okafora. Ma ne, nije Emeka masan nego njegov ugovor – èetiri sezone, 13 milja u prosjeku.

Naravno, taj mit je najobiènija glupost. Sa zdravim Paulom na playu ova ekipa može komotno do 48+ pobjeda. Iako bi im to znaèilo plasman meðu prvih 5 na Istoku, na Zapadu im ne znaèi ništa. U iznimno izjednaèenoj konferenciji prvih je osam momèadi lani dijelilo sedam pobjeda, a za plasman u doigravanje trebalo vam je 50 pobjeda. U prijevodu to znaèi kako trebate igrati na najvišoj razini kroz èitavu sezonu i to protiv iznimno teške konkurencije. Nakon Timberwolvesa na Zapadu praktièki nema loše momèadi stoga æe Hornetsi imati jako težak put prema playoffu.

Sreæom pa ova ekipa bolje izgleda od prošlogodišnje. Trener Monty Williams odradit æe svoju prvu punu sezonu s ekipom koju namjerava preobratiti u obrambenog razaraèa koji nakon osvojene lopte brzo ravija napade u tranziciji. Ovog je ljeta dobio savršenu igraèku za svoj sustav. Trevor Ariza je sjajan obrambeni igraè koji može zaustaviti najbolje bekove i krila u ligi, a uz to je iznimno brz i agresivan te ima dobru kontrolu nad loptom u blizini koša. Prošle je godine sjajno krenuo u sezonu za Rocketse, pogaðao je jako teške šuteve i malkice se previše umislio, pa se nastavio oslanjati na šut do kraja godine, iako je tako èesto promašivao da se njegov postotak ubaèaja iz polja srozao na bijednih 40 posto. Uz tranzicijski napad i Chrisa Paula na playu, Ariza æe imati znatno lakši posao i moæi æe se vratiti korijenima, dakle igranju obrane i atraktivnim polaganjima i zakucavanjima.

Da bi obrana izgledala bolje nego lani, kada je bila meðu najgorih pet obrana lige po svim statistièkim kategorijama, Emeka Okafor morat æe igrati na višoj razini. Okafor je jako dobar centar, precijenjen ugovorom, no potcijenjen u mišljenjima struènjaka. Ne, nije dobar kao Howard, kako se mislilo kad su obojica stigla u NBA na istom draftu, no Okafor je pouzdan i konzistentan i igra jako dobru obranu. Prošle se godine teško snalazio u novom sustavu Hornetsa, a dodatno ga je ubila oèajna obrana na bekovima koji su lakoæom ulazili u reket New Orleansa kroz èitavu sezonu. No, s Paulom i Arizom na vanjskim pozicijama njegov posao bit æe puno lakši, a u postu je ionako sposoban èuvati najbolje igraèe jedan na jedan. Oèekujem da se vrati svom uobièajenom double – double prosjeku od 14 poena i 10 skokova uz nekoliko blokada koje æe morati èim prije prosljeðivati bekovima za brze kontra napade.

Kad ovoj trojci prikljuèite Davida Westa znate da imate jako dobru petorku. West se lani nije nimalo trudio nakon što je Paul završio u bolnici, no ove bi godine opet mogao pospremati lake poene zahvaljujuæi CP3-ovim asistencijama. Njegova oèajna igra u obrani anulira u velikom dijelu ofenzivni uèinak, no West je opasan igraè kad mu se da i protivnici moraju biti iznimno oprezni s njim na terenu.

Pitanje je što æe Hornetsi dobiti na bekovskim pozicijama na kojima æe se izmjenjivati Marco Belinelli i Marcus Thornton koji imaju svojih prednosti, ali imaju i svojih velikih mana. Belinelli bi trebao zapoèinjati utakmice, no Thornton je talentiraniji i više odgovara ovom sustavu što bi znaèilo kako æe se do kraja godine naæi u startnoj postavi. Ukoliko Hornetsi izvuku nešto od Peðe koji se nalazi u zadnjoj godini monstruoznog ugovora, ukoliko Aaron Gray, Quincy Pondexter, Jason Smith i ostali smutljivci nešto naprave s klupe Hornetsi bi se nekako mogli uvuæi u playoff. Dvije pobjede lako bi mogle dijeliti desetu i šestu ekipu na Zapadu.

14. Denver Nuggets

La La Vazquez je amerièka voditeljica, glumica i DJ. Roðena je u Brooklynu. Ove æe godine na televiziju postaviti reality show La La’s Full Court Wedding na kojem æe prikazivati snimke sa svog vjenjèanja. Nije ni èudno kad se zna da su se u svatovima našli Amare, LeBron, Odom, CP3, Ludacris, Spike Lee, sestre Kardashian, Justin Timberlake i mnogi drugi.

Zašto je ovo uopæe bitno? Zato jer je mladoženja bio cijenjeni gospodin Carmelo Anthony. Nikad prije u povijesti sporta supruge nisu držale jaja cijenjenih sportaša ovako èvrsto u šaci. Nikad prije nisu na ovaj naèin odreðivali sudbinu sportskih klubova. Europljanima je jako dobro poznat trend da žene traže od svojih supruga (obièno nakon što su otkrile da su prevarene) humano preseljenje u sunèanu Španjolsku ili pak u mondeni London. Melo æe, èini se, biti još jedan u nizu muževa koji su poklekli željama svoje rosp… pardon, svog slatkog sunašca. Naime, nema nikakve logike da Melo napusti košarkaški stabilan klub poput Denvera, koji ima nekakve šanse konkurirati za naslov, samo da bi se skrasio u Knicksima koji su prošlo desetljeæe jeli govna i koji imaju znatno slabiji roster, od startera pa do klupe.

No, odluke koje košarkaši donose nisu uvijek košarkaške, u što smo se mogli više puta uvjeriti tijekom prošlog ljeta. Nema teorije da Melo ostane u Denveru nakon prijelaznog roka, ne iz košarkaških razloga, nego iz onih životnih. Njegova supruga želi se vratiti doma u New York i biti u gradu koji joj daje priliku da razvije svoju TV karijeru, Melo i sam želi stiæi na veæe tržište koje bi mu omoguæilo da snima više reklama i zaraðuje puno više love mimo svog ugovora. Pošto mu istièe ugovor Melo zna da se može poigravati s upravom Denvera i za sad se èini kako je spreman riskirati free agency èak i u godini u kojoj æe se pregovarati o kolektivnom ugovoru koji bi mogao drastièno smanjiti sve nove ugovore koje košarkaši potpišu.

Jedini naèin da Melo ostane je da se ekipa u Denveru postavi bahato i ne pristane na ucjene. No u tom sluèaju dogodit æe im se ono što se dogodilo Torontu i Clevelandu – ostat æe s okljaštrenim rosterom punim preplaæenih i starih igraèa koji nisu sposobni voditi momèad. Što je još gore oni neæe biti oèajni kao Toronto i Cleveland što znaèi kako se neæe nakesati dobrih draft pickova. Takva odluka mogla bi baciti Denver u zapeæak na sljedeæih deset godina. Njegov trejd trebao bi im omoguæiti da puno ranije slože respektabilnu ekipu.

Ode li Melo iz Denvera nije li logièno da ova ekipa izgubi pet utakmica više nego lani? Ne vrijedi li Melo pet pobjeda u sezoni? Bez Mela ova je ekipa prvoklasan kandidat za ispadanje iz doigravanja.

Za poèetak, trener George Karl još se oporavlja od kemoterapije i pitanje je ima li u njemu životne energije potrebne za voðenje ovakvog kluba. Nuggetsi su kao boca nitroglicerina, bez pažljive kontrole kadri su eksplodirati i pobiti sve oko sebe. Melo je sjajan, no iznimno neozbiljan. Kenyon Martin je bahat, star, operirao je koljeno i ne planira se vraæati do kraja ove godine. J.R. Smith je sebièni strijelac kojeg je krasno gledati kad ga ide, al kad ga ne ide najraðe bi ga zatukli motikom. Osim toga, tip se svake godine posvaða sa suigraèima, i sigurno je pomogao u rastu Karlovog tumora. Al Harrington, novopridošlica iz Knicksa, je sebièan šuter, a Birdman je ionako lud sam po sebi, a bit æe još luði nakon što je i on operirao koljeno i izgubio onu skoènost zbog koje ga je bilo tako super gledati.

Da stvar bude gora, Chauncy Billups izgleda povuèeniji i tiši nego ikad prije. Njegovo iskustvo trebalo bi ga uèiniti prirodnim voðom ove ekipe, no on dopušta suigraèima da rade što hoæe, a ne može ni voditi primjerom pošto je lanjska sezona dokazala da su njegove košarkaške sposobnosti izgubile na vrijednosti. Kad uzmemo u obzir da Nene generalno nestaje u playoffu i ovisi o igri suigraèa èini se da Nuggetsi nemaju previše razloga za slavlje. Praktièki jedini igraè na ovoj ekipi koji bi mogao imati bolju godinu nego lani je Arron Afflalo koji polako izrasta u najboljeg perimeter defendera lige.

Naravno, previše je tu talenta da ne bi ušli u doigravanje. No ode li Melo, a sasvim sam siguran da hoæe, ova bi ekipa mogla doživjeti krah i spustiti se ravno do devete ili desete pozicije na Zapadu. Koliko god to u ovom trenutku izgledalo smješno.

13. Houston Rockets

Yao si ga nama“, kuka Daryll Morey u Houstonu gledajuæi na svoj lijepo složen roster. Rocketsi su savršena ekipa za osvajanje NBA naslova. Imaju dobrog playa, ubitaènog bek šutera, krilo koje igra genijalnu obranu, èetvorku koja može zabijati u postu i postavljati pickova, imaju jednog od najboljih centara u ligi koje je ujedno i najbolji igraè ekipe i imaju dobru klupu. Zvuèi kao momèad stvorena za juriš na titulu. Što bi i bila da Yao Ming nema samo jednu nogu.

Kad je zdrav on je nezaustavljiv. Solidan šut s poludistance Yao kompletira s nekoliko zadivljujuæe spretnih poteza u postu koji postaju nezaustavljivi u kombinaciji s njegovom nadnaravnom visinom. Posljednjih godina postao je agresivniji i èešæe traži bilo obruè bilo kontakt, a u obrani se pretvorio u jako dobrog blokera koji bekovima i krilima ne dopušta poene u reketu. No, ove æe sezone zbog ozljede stopala igrati samo 24 minute po utakmici. Je li to dovoljno da ova ekipa uðe u doigravanje? Vrijede li te 24 minute osam pobjeda, koliko im je lani trebalo da uðu u playoff?

Jasno je da su Rocketsi i bez Yaoa jako dobra ekipa. Istina, Kevin Martin je poprilièno precijenjen igraè koji postiže puno poena zahvaljujuæi ulazima koji mu dopuštaju jako puno slobodnjaka (2008 top 5, 2009 top 2, 2010 top 10). No Martinov uèinak iz polja je skroman, ima najodvratniji šut u povijesti svemira i nièim nije dokazao da se može uklopiti u ovu ekipu. On i Ariza, obojica 40% šuteri iz polja, jednostavno nisu mogli egzistirati, i Rocketsi su odluèili zadržati produktivnijeg igraèa. Za Arizu su dobili Courtneya Leeja koji æe se pokušati vratiti nakon slabašne sezone u Netsima i dokazati da još uvijek može šutirati trice i igrati dobru obranu.

Obrana je inaèe srednje ime Shane Battiera, igraèa koji omoguæava ovoj ekipi da funkcionira i u napadu. Battier konstantno odraðuje prljave zadatke, èuva najbolje protivnièke igraèe, postavlja blokove i ne mari za brojke. Battier je ipak nešto stariji gospodin kojeg je taj naèin igranja iscrpio, no nema veze buduæi da Rocketsi imaju jednu od najboljih klupa u ligi i na njegovu poziciju mogu instalirati crvenokosog Chasea Budingera koji je lani svoje minute iskoristio do maksimuma.

Luis Scola bi trebao postizati lagane poene u napadu i hvatati skokove kao što je to radio lani i kao što je to radio na Svjetskom. U obrani nepouzdan i spor, Scola æe ipak krèiti reket i na taj naèin pomagati svojoj ekipi.

Èitav show vodit æe Aaron Brooks koji polako izrasta u izvrsnog playa i polako se uèi kad treba šutnuti, a kad treba dodati. Uostalom dodatan pas je zaštitni dio igre trenera Ricka Adelmana. Možda æe se tome konaèno nauèiti i Nick Lowry, njegov backup koji još uvijek voli cariniti loptu.

Na kraju tu je Yao i njegovo lijevo stopalo. Sreæom pa Rocketsi u reket mogu svaki èas ubaciti inteligentnog rookieja Patricka Pattersona, sirovog Jordana Hilla i praktièki nepokretnog Brada Millera. Šteta što je Miller sredinom prošle sezone u potpunosti izgubio svoj vanjski šut jer da nije bio bi iznimno opasan u ovoj ekipi. Svejedno, dubina Rocketsa mogla bi ih odvesti u playoff, makar na osmu poziciju. Naðu li se tamo i odu li ravno na Lakerse prvaci se moraju èuvati. Houston je jedina ekipa na Zapadu koja ima velièinu pod košem potrebnu da zaustavite Gasola, Bynuma i Odoma i dovoljno spretne branièe da neutraliziraju Bryanta. Koliko god to apsurdno zvuèalo, oni su najgori matchup za prošlogodišnje prvake.

12. Los Angeles Clippers

„Franèeski, ti jebeno nisi normalan! Clippersi?!?!?!?!?“, reæi æe te vi kroz smijeh i ja vam neæu ništa spoèitavati. Samo bi suludo optimistièan èovjek stavio najgoru NBA franšizu u povijesti svemira ravno u playoff. Da stvar bude gora, Clippersi imaju i najgoreg vlasnika na svijetu u Donaldu Sterlingu, a od ovog ljeta imaju i najgoreg trenera u ligi, cijenjenog gospodina Vinnya Del Negra koji je Bullse lani koštao najmanje pet pobjeda.

No, ja sam uvjeren da ova ekipa može prevladati probleme kao što su oèajno vodstvo, nepostojanje bilo kakvog sistema, kultura gubljenja i tanka klupa. Svakih nekoliko godina jedna od luzerskih momèadi napravi kvantni skok i upusti se u èarobnu sezonu. Mislim da bi LA ove godine mogao biti ta ekipa.

Gledajte, ova teorija ima nekoliko uporišta u realnosti. Mediji se svakodnevno ismijavaju s ovim timom i siguran sam kako su si to neki od igraèa uzeli srcu. Drugi igraèi su ih ovog ljeta izbjegavali kao da su kužni što ih je sigurno nabrijalo. No, najvažnija stvar je to što Clippersi imaju hrpu talenta u svojoj momèadi.

Kad mu se da igrati Baron Davis je u top 10 playeva ove lige. U sjebanim situacijama Davis se uvijek uklapao u momèad, igrao bi sebièno i traljavo, protivnicima je dopuštao lake poene, a u napadu bi gubio lopte glupim potezima. No kad je atmosfera u ekipi dobra Davis je uvijek igrao odlièno, nije uzimao debilne trice i služio je ekipi kao odlièan play. Nakon što je pred poèetak kampa izgledao kao da je progutao živog odojka danas izgleda mršavije nego ikad prije u karijeri.
Na beku æe mu i ove godine društvo raditi Eric Gordon koji je prošle sezone bio najbolji igraè ove ekipe. Gordon æe ove godine igrati u All Star utakmici zahvaljujuæi svom iznimno uèinkovitom vanjskom šutu koje mu otvara vrata reketa i omoguæava lagana polaganja i zakucavanja. Ovo je godina u kojoj æe Gordon postati jedan od deset najboljih bek šutera lige.

Chris Kaman je iznimno ubojit u napadu oko koša, što mu je lani omoguæilo da zaigra u All Star utakmici. Njegova obrana nije ništa posebno, no èovjek nije totalna rupa, u skok igri je solidan i u ovakvom NBA-u spada u top 10 centara lige.

No, èovjek koji mi ulijeva ovakav optimizam je Blake Griffin. Transcedentalan igraè koji æe ove godine lakoæom odnijeti titulu rookieja godine. Griffin je radoholièar koji poznaje igranje u sistemu i koji shvaæa momèadsku košarku. Uz solidan vanjski šut Griffin ima solidne poteze u postu, igra inteligentno i završava snažno oko obruèa. Uza sve to sjajan je skakaè koji kontrolira skok, fizièki je impresivan i baca se za svakom loptom kao mladi Larry Bird. Prije par mjeseci svrstao sam ga na èetvrto mjesto na listi mladih NBA igraèa mlaðih od 23 godine. Danas bi ispred njega stavio samo Duranta. Ovaj mladiæ ima sve atribute da na kraju ove godine upiše double – double prosjek i uglavi se na poziciju top 10 krilnih centara lige. Toliko je dobar.

No, može li ova èetvorka nadoknaditi nedostatak pravog startnog krila buduæi da ni metuzalem Rasual Butler, ni nedokazani Ryan Gomes ne mogu biti starteri u ozbiljnoj ekipi. Mogu li izuzetno brzi play Eric Bledsoe i sjajan skakaè prinèevske krvi Al Farouq Aminu pružiti nešto ovoj ekipi u svojim rookie sezonama. DeAndre Jordan oslanjat æe se na svoju masu na poziciji centra, dok æe Craig Smith raditi kao mutav kao i uvijek do sada. Zapravo klupa Clippersa nije toliko loša kao što se èini na prvi pogled.

Ova ekipa svojim individualnim talentom zaslužuje ovako visoku poziciju, no da bi se uistinu našli na ovom mjestu prvo moraju pobijediti Donalda Sterlinga, pa Vinya Del Negra, pa sami sebe. Ni jedna ekipa neæe imati teži posao ove sezone.

11. Atlanta Hawks

U prijelaznom roku u kojem su sudjelovali LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, Amare Stoudemire i Carlos Boozer pogodite tko je dobio najmasniji ugovor. Hajde, èekam vas. Jep, odgovor je Joe Johnson. Stanimo malo i razmislimo o razmjerima tog kretenizma.

Nema nikakve sumnje da je Džo jako dobar igraè. Njegov krasan vanjski šut i solidan ulaz su mu lani donijeli 21 poen po utakmici. Igrao je na tri pozicije. Jedan je od rijetkih all around igraèa, zna pronaæi slobodne suigraèe i uloviti pokoju loptu. Istina, voli igrati jedan na jedan i koèiti napad, no mora se priznati da èovjek zna rješavati takve situacije. No, dopustite da vas priupitam – bi li Joe lanjsku momèad Cavsa vodio do 60+ pobjeda u regularnoj sezoni? Je li èovjek voða? Je li mlaði od 28 godina? Ukoliko su odgovori ne, ne i ne, a jesu i to oštampani masnim slovima i zaokruženi crvenom bojom s jedno 20 uskliènika, onda JJ ne zaslužuje maksimalan ugovor.

Posebno ga ne zaslužuje nakon kriminalnih partija u playoffu u kojem su Bucksi satrali ovu ekipu Hawksa. Johnson se nakon ispadanja poklao s navijaèima Atlante što znaèi kako Hawksi mogu zaboraviti da æe dio love nadoknaditi prodajom vremena. Ovaj bi ih ugovor mogao koštati love, cap spacea i zdravog razuma.

No, ove su godine Hawksi opet sigurni za ulazak u playoff. Onako, sto posto. Ekipa koja može osvojiti 46 – 48 pobjeda na Istoku sasvim sigurno ulazi u doigravanje. No, nisu li Hawksi slabiji nego lani?

Za poèetak, Mike Bibby je veæ krajem prošle sezone izgledao kao da bi mu dobro došao štap prilikom trèkaranja po parketu. Njegova brzina je u potpunosti nestala i Hawksi æe morati èim prije naæi zamjenu jer Jeff Teague u svojoj rookie sezoni nije pokazao da ima zrelost i sposobnost da bude play u ovoj ligi.

Možda æe Hawksi pronaæi startera trejdom Jamala Crawforda, najboljeg strijelca meðu šestim igraèima lige kojemu je dopizdilo u utakmice ulaziti s klupe. Hawksi si mogu dopustiti odlazak Crawforda buduæi da rookie Jordan Crawford s Jamalom ne dijeli samo prezime veæ i sliène košarkaške sposobnosti i tendencije.

Atlanti bi dobro došao i pravi centar pošto bi u idealnom svijetu Al Horford igrao èetvorku, a Josh Smith bi bio krilo. Na žalost ovo nije idealan svijet i Horford æe nastaviti igrati centra, stvarajuæi mismatch probleme jednima i izgledajuæi neuèinkovito, mlako i glupo protiv drugih. Josh Smith bi pak trebao nastaviti s odliènim igrama sad kad se smirio i sredio te bi trebao unositi strah u kosti u obrani gdje gospodari svojim blokadama te terorizirati sporije igraèe u napadu i poentirati silovitim zakucavanjima.

Marvin Williams trebao bi startati na krilu što znaèi da bi konaèno mogli vidjeti sav taj pusti talent zbog kojeg je izabran drugim pickom na draftu na kojem su Hawksi mogli upiknuti likove kao što su Chris Paul, Deron Williams, Andrew Bynum, Danny Granger, David Lee, Monta Ellis, Andray Blatche i, naravno, Roko Ukiæ. Uh.

Klupa je solidna s nekoliko veterana koji rade makar jednu stvar dobro, no osim dvojice Crawforda nemaju igraèe koji mogu donijeti preokret bilo u regularnoj sezoni, bilo u playoffu. Do kojeg æe Hawksi doæi. I brzinski ispasti. Baš kao i lani.

Još pet dana. Što mislite, oæu li uspjeti napisati još dvije kolumne do poèetka prve tekme? Oklade primam na fejs i na mejl

Latest Posts

NE PROPUSTITE