Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uvod u NBA – dio drugi

Okej, nastavljamo s NBA analizom. Ili kako bi veæ nazvali ove škrabotine

25. Washington Wizards

Dobra momèad može na svojim leðima iznjeti problematiènog igraèa. Ekipa s kvalitetnim voðom može istrpjeti dva problematièna, no kvalitetna igraèa. Ne postoji tim koji može nositi trojicu, bez obzira koliko talenta imali.

Wizardsi na rosteru imaju tri talentirana, problematièna igraèa. Prisustvo mirnog veterana Kirka Hinricha trebalo bi unijeti malo stabilnosti u ovu situaciju, a slièan uèinak na ekipu trebao bi imati i trener Flip Saunders. No, za smirivanje disruptivnog utjecaja Gilberta Arenasa, Josha Howarda i Andraya Blatchea trebali bi biti naoružani s 10 kubika anestetika.

Okej, Howard više nije onaj isti lik koji je radio probleme u Mavsima, odbijao pozive za reprezentaciju, pljuvao po amerièkoj himni i bio zatvaran zbog prebrze vožnje. Zapravo, možda i je isti lik, ali više nije toliko bitan jer æe mu minute biti poprilièno smanjene u odnosu na dane u Dallasu, dijelom zbog problematiènog ponašanja, dijelom zbog ispadanja iz forme, a dijelom zbog prisustva potcijenjenog krila Ala Thorntona koji je trenutno bolji igraè od Howarda. Bez obzira na razloge za smanjenu minutažu sigurno je da æe se time smanjiti i njegov štetni utjecaj na ekipu.

Andray Blatche æe s druge strane biti startni krilni centar u ovoj ekipi. Tip je lani pokazao da zna igrati i bio je sjajan u samoj završnici sezone, toliko sjajan da neki NBA analitièari doživljavaju višestruke orgazme èim se spomene njegovo ime. No, ajmo se ne zaletavati, malo je blesavo ocjenjivati igraèa nako manje od 30 dobrih utakmica koje nisu imale nikakvo znaèenje. Osim toga, u istom periodu Blatche je pokazao nevjerojatnu nezrelost, pri èemu nam je dao do znanja da mu je više stalo do statistike nego do svoje ekipe. Blatche je odradio i ulogu klauna u Arenasovom cirkusu zbog èega je kažnjen s deset keka, a ne treba ni spominjati kako je prije pet godina popio metak zbog èega je preskoèio èitavu godinu košarke. Blatche je poput cure s kojom konstantno ostajete zbog njenih nevjerojatnih fizièkih atributa, a istodobno mrzite sami sebe zato jer jako dobro znate da æete zbog nje jednog dana doživjeti slom živaca.

I tako dolazimo do Gilberta Arenasa. Agenta Zeroa. Hibachija. Jednog od najegoistiènijih, najsebiènijih i najuzbudljivijih igraèa koji su se u zadnjih deset godina pojavili u ligi. Inaèe mrzim igraèe poput Gilberta koji igraju za sebe, no on mi je iz nekog razloga bio drag. Valjda radi èitave prièe o nedraftiranosti i sliènim sentimentalnim glupostima. No, iako mi je bio drag bilo je preoèito da je Gilbertov naèin igranja u konaènici svaki put naškodio njegovim ekipama. Taj njegov obièaj eskalirao je prošle godine kada je zamijenio NBA svlaèionicu za spremište oružja i zaradio suspenziju do kraja godine. Kad uzmemo u obzir da je Arenas izgubio podršku navijaèa, da je zbog dvije uzastopne ozljede drastièno izgubio na okretnosti i brzini, da zbog svega što mu se dogodilo izgleda slomljeno i depresivno i da Wizardsi na njegovoj poziciji imaju dva kvalitetna igraèa jasno je da bi Arenas potpuno sam mogao odvuæi ovu ekipu na dno zbog slabe igre i nagomilanih frustracija. Što je najgore, njegov ugovor je viši od Himalaje i traje duže od Sante Barbare i Dinastije zajedno, pa æe Wizardsi morati utopiti par pickova da ga se riješe, doðe li do toga.

No, nije sve crno za Washington. Bit æe zanimljivo gledati Johna Walla kako napreduje u svojoj prvoj NBA sezoni, kako se privikava na bolje obrane i halfcourt košarku, kako popravlja svoj skok šut i kako koristi svoju nadnaravnu brzinu u tranziciji. Bit æe zanimljivo gledati JaValea McGeeja koji bi se trebao razviti u prosjeènog centra i elitnog blokera. Bit æe fora promatrati Yia Jianliana koji nije mogao ostvariti svoj potencijal u Bucksima i Netsima.

Wizardsi imaju igraèkog talenta kojim bi nekako mogli išèupati to osmo mjesto na Istoku, no istodobno imaju dovoljno luðaèkog talenta da se meðusobno pobiju, spale Verizon Center do temelja i zauvijek okaljaju ostavštinu pokojnog vlasnika Abea Polina.

24. Sacramento Kings

Prije mjesec dana Sacramento Kingsi pretrpjeli su težak udarac. Ne, Tyreke Evans nije nikog zgazio jureæi u automobilu, niti je DeMarcus Cousins totalno prošvikao. Dogodilo se nešto puno gore – Cal Expo odbio je njihov plan o izgradnji nove dvorane, a nije im pomoglo ni lobiranje gradonaèelnika Kevina Johnsona, kojeg se navijaèi Cavsa i Sunsa sigurno sjeæaju iz njegovih igraèkih dana. Ukoliko se takvo stanje nastavi Kingsi bi mogli uskoro napustiti Sacramento i pridružiti se brojnim NBA ekipama koje su se seljakale iz grada u grad*.

*O veliki Davide Sterne, svi znamo da si veæi diktator od Ceausescua i klanjamo se tvojoj bezgraniènoj moæi. Tvoj narod te moli, prestani gledati kako napuniti džepove NBA vlasnika, pomisli na opæe dobro i udovolji želji tvojeg puka. Vrati Sonicse u Seattle i preseli Sacramento, ako veæ moraš, u Oklahomu. Pliz.

No, ta odluka ne bi trebala previše utjecati na ovu sezonu u kojoj æe Kingsi nastaviti s uigravanjem izuzetno potentne mlade momèadi koja bi kroz godinu – dvije mogla opet postati stalni sudionik NBA playoffa. Prvi i osnovni razlog je Tyreke Evans koji je lani imao nevjerojatnu rookie sezonu. Kako bi nastavio svoj razvoj Kingsi moraju odluèiti žele li da èovjek igra playa (krivo, krivo, KRIVO) ili da igra èistog bek šutera. Evans nema sjajne organizacijske sposobnosti i zna silovati loptu, što je prava šteta pošto se lik sjajno kreæe bez lopte, pronalazi odliène rute kroz obrane i jako dobro koristi blokove te ostaje sam nakon èega može šutirati, asistirati slobodnom igraèu ili iskoristiti pomutnju za zabijanje u reket. Bila bi prava šteta koristiti ga kao combo guarda i na taj mu naèin onemoguæiti potpunu specijalizaciju. Naravno, pitanje je koliko æe Evans napredovati pošto se meni osobno èini da je Tyreke veæ sad maksimizirao veæinu svojih sposobnosti i neæe puno napredovati, no ne bi bio prvi put da se gadno, gadno varam.

Drugi najuzbudljiviji igraè na rosteru Kingsa je rookie DeMarcus Cousins, valjda jedini mladi centar u ligi koji ima kvalitetnu leðnu tehniku. Postoje naznake da bi Cousins mogao zapoèeti sezonu kao starter, bilo na centarskoj poziciji, bilo na èetvorci, što je super za njega pošto momak može igrati na NBA razini veæ sad i dobro æe mu doæi svaka minuta, ali bi moglo biti loše za ekipu pošto su Kingsi krcati pod košem. Omri Casspi se lani krvavo izborio za svoje minute koje je dobijao na krilu i krilnom centru, no on æe biti najmanji problem u ovoj ekipi. Samuel Dalembert je veteran i smatra da zaslužuje mjesto u prvoj petorci, iako je zadnjih par godina bio, najblaže reèeno, goli prosjek. Jason Thompson je mlad i talentiran i može puno toga ponuditi ovoj ekipi. Carl Landry je lani bio sjajan i za Houston i za Sacramento, naroèito u napadu, naroèito u èetvrtoj èetvrtini. Hassan Whiteside je sirov i nespreman, no ima tonu fizièkog talenta i trebao bi dobiti priliku za razvijanje svojih sposobnosti. S ovoliko igraèa na istim pozicijama Kingsi se moraju pripremiti za opæi kuršluš, posebno kad uzmemo u obzir da i oni imaju nekoliko problematiènih i nediscipliniranih mladiæa na rosteru*.

*Evans propušta jednu tekmu zbog jurnjave autom, Whiteside i Cousins su izabrani kasnije u draftu zbog problematiènog ponašanja.

Ukoliko razriješe taj problem mogli bi imati bolju sezonu nego im struènjaci predviðaju. Kingsima ne bi trebao biti problem utopiti Carla Landrya za nekog kvalitetnog playa koji bi uvelike pomogao ovom timu da nastavi s razvojem za buduænost.

23. Phoenix Suns

Sunsi su prošle godine trebali trejdati Stevea Nasha i Amarea Stoudemirea. Nisu. Kockali su se i kockanje im se djelomièno isplatilo – pali su u finalu konferencije od bolje ekipe Lakersa kojoj su trebale praktièki tri utakmice da prokljuve èudnu zonu Sunsa koju su na kraju u potpunosti razmontirali. Sunsi su ostvarili jako lijep i pomalo neoèekivan rezultat u playoffu, a usput su konaèno skinuli omrznute Spurse.

No, Nash i Amare su lani mogli stvoriti tri ili èetiri picka prve runde i par korisnih i mladih igraèa. Seven seconds or less era je na izmaku, a ostvarivanjem tih tradeova Sunsi su mogli smanjiti vremenski period izmeðu stvaranja dvaju sjajnih ekipa. No, što je tu je, Phoenix æe se sad morati krvavo pomuèiti da stvori jednako uzbudljivu momèad.

Zašto to govorim? Zato jer su ovi Sunsi gotovi. Da, da, užasno mi je žao što to govorim, no ne možemo pobjeæi od istine. Ball don’t lie. Phoenix je izgubio Amarea koji je bio glavni egzekutor u ovoj ekipi koja trenutno nema igraèa koji s Nashem ima sliènu kemiju. Hakeem Warrick i Hedo Turkoglu nemaju nikakve šanse da zamijene njegovu produkciju – Turkoglu je prespor za igranje u sistemu Sunsa, a ionako nije bogznakakav igraè, dok je Warrick èisti prosjek koji konstantno radi velike greške na oba kraja terena.

No, najgora stvar za Sunse je što Nash ove godine slavi svoj 37. roðendan. Iako je èovjek još uvijek u formi zahvaljujuæi aktivnom naèinu života i izbirljivoj prehrani, no samo je pitanje dana kad æe ga tijelo izdati, naroèito kad uzmemo u obzir stil igre Phoenixa. Veæ je lani u drugom dijelu sezone poèeo pokazivati znakove umora koji su urodili velikim brojem izgubljenih lopti, pa je za oèekivati da æe Nasheva igra ove godine doživjeti poprilièan pad kvalitete.

Neæe Phoenix zbog toga puno izgubiti jer Nasha mijenja jako dobri Goran Dragiæ koji ima sve kvalitete da postane kvalitetni PG u ovoj ligi. Pitanje je koliko je Dragiæeva nekonzistentnost rezultat ulaženja s klupe, a koliko nedostatka talenta i/ili mentalne nespremnosti, no èovjek je lani u nekoliko prilika pokazao da zna igrati, a u playoffu je dokazao da se ne boji pritiska. Uz Dragiæa æemo promatrati i mladog centra Robina Lopeza koji nije vješt poput buraza Brooka, no nedostatak talenta nadoknaðuje borbenošæu.

Dragiæ i Lopez ipak neæe biti toliko eksponirani poput Nasha, Granta Hilla i Jasona Richardsona koji bi trebali nositi ovu ekipu, bar do prijelaznog roka. Hill je lani imao solidnu sezonu no tip je stariji i razvaljeniji od vagine Jenne Jameson, koja je ionako dvije godine mlaða. Richardson mi nikad nije sjeo u ovoj ekipi Sunsa i mogao bi lako biti zamijenjen sredinom sezone.

Nadam se da æe Sunsi ove godine skupiti hraborst, odluèiti se na nepopularan potez i rasturiti ovu ekipu. Lani to nisu napravili jer su bili u igri za playoff kad je stigao trade deadline. Ove godine sasvim se sigurno neæe naæi u sliènoj dilemi. Stevanu Nashu unatoè.

22. New Jersey Nets

Mikhail Prokhorov je u obraæanju košarkaškoj naciji obeæao navijaèima da æe se Netsi veæ ove godine naæi u doigravanju, a da æe kroz pet godina osvojiti prvenstvo. E sad, Prokhorov je toliko bogat da bi mogao kupiti sve što postoji u Hrvatskoj i još bi mu ostalo siæe za pola Slovenije, no NBA nije MLB. U ovoj ligi postoji cap space i ne može se sve kupiti novcem. No, Mikhail to dobro zna. Nije on glup èovjek. Zato je odluèio ne utjecati previše na košarkaške odluke.

Prokhorov ostavlja dojam uspješnog èovjeka, multimiljardera, kulera*, internacionalnog playboya i zastrašujuæeg ruskog mafijaša i upravo bi ta njegova persona mogla dobro doæi u vrbovanju buduæih free agenata. Za sad mu nije uspjelo dovabiti Mela u Netse, no Rus mora biti svjestan kako æe teško pokupiti elitne igraèe dok se ne preseli u Brooklyn. Problem u stvaranju elitne momèadi mogao bi biti i novi GM Billy King koji je tako uspješno ubio veæinu Iversonovih momèadi u Philadelphiji potpunom nesposobnošæu da stvori jezgru kvalitetnih igraèa koja bi duže vrijeme bila na okupu.

*Èovjek je unajmio filmsku ekipu da ga snima dok izvodi trikove na jet-skiu, za boga miloga! Najimpresivnija stvar u videu? Tip zna promijeniti svjeæicu na motoru.

Umjesto oko Iversona, ovaj æe put slagati ekipu oko mladog centra Brooka Lopeza koji je dovoljno talentiran da bude elitni NBA centar u sljedeæih desetak godina. Lopez je lani imao odliènu sezonu, a ove bi mogao konaèno igrati više od 30 minuta po utakmici. Jednog dana ovaj æe momak biti 20 – 10 igraè, a njegova statistika neæe nimalo štetiti njegovim suigraèima zato što je Lopez iznimno efikasan igraè koji igra timsku košarku.

No, da bi se Netsi izdigli iz septièke jame u koju su lani upali Lopez æe morati bolje suraðivati s Devinom Harrisom, playem koji je lani igrao ispod razine koju su navijaèi oèekivali. To se djelomièno može pripisati ozljedi ramena koja je unakazila njegov šut i ozljedi gležnja koja ga je usporila, no pri tom ne treba zaboraviti kako je Harris praktièki imao samo jednu dobru sezonu u ligi, kako je bio rezerva u Mavsima i kako nikad nije odigrao punu sezonu.

Svejedno, momak je dovoljno brz i okretan da bude velik faktor u NBA-u, a ukoliko se ove godine u potpunosti oporavi život neæe biti lakši samo Lopezu nego i rookieju Derricku Favorsu. Istina, Favors je sirov i neizgraðen igraè, ali tip je bolesno brz za svoju visinu, ima odlièan odraz i snagu i Netsi æe ga morati polako odgajati u NBA igraèa, iako moraju biti svjesni da æe èovjek svoj pravi doprinos ovoj ekipi moæi dati kroz dvije ili tri godine*.

*Ovo je, na žalost, postalo opæe mjesto u ligi od kraja 90-ih. Centri i èetvorke dolaze u NBA iz srednje škole ili nakon jedne godine koledža bez ikakve tehnike i pravog razumijevanja igre. One – and – done visokim igraèima obièno treba dosta vremena da se razviju zato jer se na koledžima više s njima gotovo ništa ne radi – svi su fokusirani na natjecanje i zaraðivanje love, a ne na edukaciju igraèa. I u sportskom i u akademskom smislu.

Zato mi se Kingov prvi potez jako sviða. Za Courtneya Leeja, koji u Netsima nije bio onako dobar kao u Magicu gdje je igrao dobru obranu i pogaðao trice, dovukao je Troya Murphya iz Indiane koji bi trebao stabilizirati igru Netsa pod košem. Murphy ima fin kapajuæi ugovor, a još uvijek nije izgubio sve svoje igraèke sposobnosti; i dalje zna pogoditi tricu kao rijetko koji visoki igraè u ovoj ligi, i dalje zna napraviti nešto u postu, a u obrani dobro doðe za hvatanje odbijanaca. Murphy nije jedina dobra akvizicija Netsa u prijelaznom roku pošto su u tom periodu pokupili Anthonya Morrowa iz Golden Statea. Morrow je limitiran igraè, naroèito u obrani, no svake veèeri može bez problema skupiti 20 poena zahvaljujuæi lijepom šutu i solidnom ulazu.

Najveæa snaga ovih Netsa je što su lani bili potpuno poniženi i ove æe se godine trgati da dokažu da nisu ista momèad. Možda to bude sasvim dovoljno da ostvare Prokhorovljevu želju i odmah ulete u playoff. Na Istoku bar pet momèadi ima podjednake šanse za osvajanje posljednja dva mjesta koja vode u doigravanje.

21. Golden State Warriors

Radujte se narodi, radujte se navijaèi Warriorsa! Ne, vaša ekipa neæe ove godine u playoff, no koga uopæe briga?! Chris Cohan više nije vlasnik Golden Statea! Tiranija je završila! Slobodni ste!

Cohan je u posljednjih desetak godina sva sezone konkurirao za prestižnu nagradu Najgoreg gazde u ligi, a gubio ju je samo zbog nevjerojatnih predstava Donalda Sterlinga, vlasnika vjeènih luzera Clippersa. No, ekipu su ove godine kupili Peter Guber i Joe Lacob koji bi trebali stvoriti uvjete za stvaranje pravog tima. Navijaèi oèekuju stabiliziranje odnosa u upravi kluba, stabiliziranje financija i izgradnju infrastrukture na koju se Cohan prikaèio kao pijavica i sisao je i sisao dokle god je postojalo nešto što se isisati moglo. Novi vlasnici su unatoè tome naslijedili solidnu ekipu s nekoliko jako dobrih igraèa oko kojih bi se mogla izgraditi playoff momèad. Neki æe reæi kako Warriorsi veæ ove godine mogu u doigravanje, no osobno nekako sumnjam u to.

Istina, momci æe zabijati kao blesavi. Akvizicija Davida Leeja trebala bi osigurati nastavak tranzicijskog run ‘n’ gun napada i potpuno ignoriranje obrambenih zadataka koje je sasvim uobièajenu u sistemu Dona Nelsona. Nelson je odstupio s mjesta trenera prije nekoliko dana nakon pritiska Gubera i Lacoba koji su osim novog loga u Warriorsima željeli i novog trenera. Za sad nisu našli bolju opciju od njegovog pomoænika Keitha Smarta koji bi trebao njegovati isti stil košarke kakav je obožavao njegov mentor.

Nije da Warriorsi ne bi mogli igrati obranu. Monta Ellis, nominalno voða ove ekipe, je jako dobar defanzivac koji može zatvoriti praktièki svakog beka u ligi. No, Monta ima problema s motivacijom, èesto se sukobljava sa suigraèima i trenerima i Warriorsi su ga veæ nekoliko puta pokušali trejdati. Svejedno, kad mu se da igrati èovjek je ubojit u tandemu sa Stephom Curryem koji je lani bio jedan od glavnih kandidata za rookieja godine. Iako obojica nemaju visinu za svoje pozicije te dijele praktièki iste vještine mora se priznati kako su se lani nadopunjavali bolje nego je to itko oèekivao. Curry bi i ove godine trebao terorizirati obrane svojom brzinom i savršenim šutom iz vana, a po meni bi se trebao razviti u boljeg igraèa od razvikanijeg Tyrekea Evansa.

Trojac Lee – Ellis – Curry trebao bi nositi ove Warriorse koji æe zabijati 120 poena po utakmici, no to ne znaèi da na rosteru nema još zanimljivih igraèa. Istina, riješili su se sjajnog talenta Anthonya Randolpha koji je bio malkice preèudan èak i za ekipu u Kaliforniji, no još uvijek u ekipi imaju Andrisa Biedrinsa, unatoè razoèaravajuæoj lanjskoj godini. Biedrins bi ove godine mogao opet postati dominantan skakaè kakav je bio prije dvije sezone, a Louis Admundson mogao bi mu znatno pomoæi s klupe ukoliko se Smart odluèi na igranje obrane za razliku od svog prethodnika. Ekpe Udoh æe se takoðer rotirati s njima pod košem, no pitanje je kakav æe dojam ostaviti u svojoj rookie sezoni. Udoh je prije svega defanzivac koji zna blokirati šut ili dva i iznimno je brz zbog èega može igrati u ovom sistemu, no sasvim je sigurno da neæe oduševiti u svojoj prvoj, a bogme ni u svim sljedeæim sezonama.

Warriorsi æe ove godine pokušati postaviti temelje za buduæe uspjehe, no nerealno je oèekivati da æe se ova ekipa plasirati u doigravanje na nabijenom Zapadu. Svejedno – CHRIS COEHN VIŠE NIJE VLASNIK WARRIORSA!!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!

Svoja mišljenja, komentare, pohvale i pokude uputite na Fejs ili na mejl. Ono, nije da me je briga. Kao.

Latest Posts

NE PROPUSTITE