Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uvod u NBA – dio treæi

U ovoj kolumni predstavljamo NBA ekipe od 20. do 16. mjesta. Vidite kako znam profesionalno zvuèati! Ha!

20. Philadelphia 76ers

Koja blesava momèad, ovi Sixersi. Dovoljno talenta da lakoæom uðu u playoff na slabašnom Istoku i dovoljno gluposti i nezainteresiranosti da èame na dnu.

Prošle godine dotukao ih je Princeton napad kojeg je Eddie Jordan na silu želio instalirati u ekipu koja ga je odbacivala kao što organizam odbacuje novo presaðeno srce. Naime, ta se napadaèka shema bazira na konstantnom kretanju bez lopte, na postavljanju pickova i na discipliniranoj igri, a ekipa Sixersa sastojala se od spot up šutera, neaktivnih centara i sebiènih krila i bekova. Divota. Nije ni èudo što su Sixersi doživjeli teški fijasko i što Eddie Jordan više neæe sjediti na klupi Phile.

Doug Collins bi trebao biti nešto uspješniji, a navijaèi æe za njega imati više strpljenja buduæi da se radi o bivšem prvom picku koji je za 76erse igrao dugih osam sezona i zabijao tek nešto manje od 20 poena po tekmi. Iako je bio solidan igraè, Collins nije bogznakakav trener što najbolje ilustrira èinjenica da su Bullsi nakon njegovog odlaska osvojili šest prstenova, ili da su Wizardsi konstantno uletali u playoff nakon što je pokupio svoje prnje*.

*Definitivno najviše zabrinjava èinjenica što su Bullsi prije dvije godine zaposlili Vinnya Del Negra ispred Collinsa. Vinnya del Negra! Helou!

No, èak i uz privikavanje na novog trenera Sixersi bi mogli do doigravanja. Ne zato jer su dobra ekipa, nego zato jer im je konkurencija koma. Wizardsi, Netsi, Bucksi, Bobcatsi i Knicksi nalaze se u istoj septièkoj jami prosjeènosti kao i Phila i bilo koja od tih ekipa mogla bi u playoff. Da bi se tamo plasirali Andre Iguodala æe morati nauèiti kako ovu ekipu staviti na svoja leða, a nisam pretjerano siguran da on to može. Momak je talentiran, o tom nema spora, igra odliènu obranu i zna potegnuti u napadu, no njegova solidna statistika ne pretaèe se èesto u pobjede ekipe. Iggy preèesto forsira šut koji ga ne ide, što je prava šteta pošto ima lijep ulaz kojim bi mogao lakše poentirati i poveæati si broj slobodnjaka po tekmi. No èak i da popravi taj segment igre on bi i dalje ostao savršeni drugi igraè pošto preèesto radi glupave greške u trenucima kad se utakmica lomi.

Phili treba kuler koji æe preuzimati završnice utakmica buduæi da takvog nemaju u ekipi. S obzirom na to kolko su love iskeširali na raèun Eltona Branda on bi trebao biti taj èovjek, no otkad je potpisala masni ugovor ovu bivšu double – double zvijer igranje košarke kao da više ne zanima. Šteta što su se Sixersi riješili Samuela Dalemberta, pošto je èovjek s Haitija jedini mogao pronaæi kakvog šamana na svom razrušenom otoku i pomoæu voodoo magije reanimirati nezainteresirano i polomljeno Brandovo truplo.

No, s košarkaške strane dobro da su se riješili Dalemberta koji nikad nije opravdao svoj veliki ugovor. Za uzvrat su dobili Spencera Hawesa, jako visokog mladog centra koji æe se bez problema sidriti usred bilo koje obrane ili napada. Hawes ima pristojan šut iz blizine, no kao centar je poprilièno deficitaran jer nema osjeæaj za pozicioniranje što na kraju rezultira smanjenim brojem kako ofenzivnih tako defanzivnih skokova.

Pod košem Sixersi imaju još dva mlada, talentirana igraèa u Mareesu Speightsu i Thaddeusu Youngu koji djelomièno neutraliziraju Brandove loše igre. Speights bi mogao postati jako dobar igraè u postu, dok je Young ispoliran krilni centar s lijepim šutom što mu omoguæava da igra i na krilu. Na žalost, ova dvojica ne mogu neutralizirati 15 milijuna dolara cap spacea kojeg Phila troši na Branda.

Young i Speights predstavljaju buduænost Sixersa zajedno s dva mlada playa, Jrueom Hollidayem i Louisom Williamsom. Iako talentiran, ovaj dvojac ima iste probleme kao i veæina igraèa na rosteru Phile. Nemaju svoju prirodnu poziciju. Obojica su zapela izmeðu playa i dvojke i nikako da razviju vještine potrebne za igranje bilo jedne, bilo druge pozicije. To je sasvim èesta pojava na ovom rosteru. Iggy je zapeo izmeðu beka i krila. Andres Nocioni, jedna jako lijepa akvizicija koja æe doprinjeti borbenosti tima, nije ni krilo ni èetvorka, baš kao i Young. Speights može igrati i centra i èetvorku, Jason Kapono nije ni bek ni krilo, a najveæi problem je pronaæi poziciju za drugi pick drafta, za mladog Evana Turnera koji za sad izgleda užasno u predsezoni.

Odliènom igrom na koledžu Turner je zadivio skaute u NBA-u te je bacio rukavicu izazova Johnu Wallu u lice u nadmetanju za prvi pick drafta. Wizardsi su ga preskoèili jer Wall posjeduje nadnaravnu brzinu i okretnost, dok je Turner dominirao u koledžu zbog dobrog poznavanja osnova košarkaške igre. No, prve utakmice u predsezoni razotkrile su njegovu nemoguænost da se nadmeæe sa snažnijim i bržim protivnicima, a lošem poèetku doprinosi konstantna rotacija izmeðu tri pozicije. Uspiju li Sixersi ukljuèiti Turnera u napad i nekako natjerati Branda da mrdne svojom lijenom guzicom mogli bi uæi u doigravanje. Èinjenica je kako su dobro izbalansirani i kako imaju više talenta na rosteru od svih ekipa koje konkuriraju za posljednja dva mjesta na Istoku. Pitanje je samo znaju li iskoristiti svoju prednost u nemilosrdnoj ligi koja konstantno kažnjava i najmanje pogreške.

19. Milwaukee Bucks

Znam ljude koji su lani svršavali svaki put kad bi se spomenuli Bucksi. Ja nisam jedan od njih.

Istina, mladi Brandon Jennings je uzbudljiv igraè sa svojim finim driblingom i brzim izbaèajem, no tip æe postati jako dobar tek kad savlada neke osnove, prestane uzimati debilne šuteve i nauèi voditi napade. Za jedno tri ili èetiri godine Jennings bi mogao biti jako dobar, no trenutno je precijenjen, baš kao i èitava ekipa Milwaukeeja. Zašto?

Za poèetak, praktièki æe igrati bez Andrewa Boguta, svog najboljeg igraèa, odmah na startu sezone. On se još uvijek oporavlja od loma ruke i njegove minute trebale bi biti limitirane. Bez dobrog poèetka Bucksi bi mogli doživjeti potpuni fijasko buduæi da neki od igraèa na rosteru odustanu od ozbiljne igre èim situacija u momèadi krene na gore. Tu prije svega mislim na Drewa Goodena koji nikad nije igrao na 100 posto moguænosti, a njegova motivacija bit æe još manja nakon što je dobio velik i dugaèak ugovor kojim su si Bucksi zabili nešto veliko i dugaèko u kolektivni anus.

Pitanje je koliko æe dobro igrati i John Salmons koji je lani igrao odlièno nakon što je prešao iz Bullsa. No treba se prisjetiti kako je Salmons odlièno igrao za Chicago pola sezone nakon što je prešao iz Kingsa, a veæ sljedeæe godine je bio grozan. Bucksi na rosteru imaju i veæ otpisanog Michaela Redda kojemu istièe ogroman ugovor i mogao bi biti jako motiviran kako bi isprosio još par godina i par milijuna dolara od ove ili neke druge NBA ekipe. No, Redda su prethodnih godina jednako ubijali nedostatak motivacije i teške ozljede i pitanje je koliko æe doprinjeti ovoj ekipi, naroèito nakon dolaska Correya Maggetea koji bi mu trebao maznuti dobar dio minutaže.

Maggete je još jedan od igraèa kojemu osobno ne vjerujem, koji je previše puta do sada dokazao kako je nekonzistentan i kako igra iznimno sebiènu košarku, iako ga suigraèi vole i dobro se slaže sa svima. Da budem potpuno iskren, Buckse neæu gledati ni zbog Maggetea, ni zbog Salmonsa, ni zbog Boguta, pa èak ni zbog Jenningsa, iako me zanima kako æe igrati u svojoj drugoj sezoni. Zapravo me najviše interesiraju Luc Richard Mbah a Moute i Ersan Ilyasova. Luc je igraè poput Noaha i Varejaoa koji nedostatak tehnike nadoknaðuje iznimnom borbenošæu, dok je Ilyasova roðeni strijelac koji roka trice kao blesav i predstavlja velike probleme za protivnièke krilne centre jer ih konstantno odvlaèi od koša. Dobiju li Bucksi nekog vraga od sirovog rookieja Larrya Sandersa i najnižeg igraèa lige Earla Boykinsa koji je pred par sezona imao jako dobru polusezonu za Buckse i oni bi mogli u playoff. No, kao što sam veæ rekao, to se može reæi za svih šest izjednaèenih ekipa na istoku.

18. Charlotte Bobcats

Bobcatsi u klubu imaju igraèa koji bi u današnjem NBA-u mogao zabiti 100 poena u jednoj tekmi*. Šteta što taj lik ne igra basket nego sjedi na tribinama u skupim odjelima, igra golf za pare, potpisuje Kwameove Brownove i drafta Adame Morrisone.

*Ja volim MJ-a, ali tip nekad stvarno prièa gluposti.

Od svih ekipa koje se natjeèu za osmo mjesto na istoku Bobcatsi imaju najmanje talenta. Odlazak Raymonda Feltona koštao ih je jako dobrog playa na èije su se sposobnosti uvelike oslanjali prošle sezone. Njihova rotacija pod košem je praktièki kriminalna, a niti jedan mlaði igraè na rosteru ne izgleda kao da æe se razviti u veliku zvijezdu.

Zašto su onda Bobcatsi ovako visoko? Zato jer ih vodi jedan od top pet trenera u ligi koji uvijek naðe naèina da pretvori ništa u nešto. Larry Brown veæ trideset godina guta govna u NBA-u i pravi je majstor pretvaranja gubitnika u pobjednike. Sjetite se samo one ekipe Pistonsa iz 2004. godine koja takoðer nije imala superstara meðu svojim redovima i svejedno je stigla do naslova. Brown je sliènu filozofiju kakva je prožimala Pistonse ugradio u ove Bobcatse i pretvorio ih u ekipu u kojoj se igraèi žrtvuju jedan za drugoga, igraju pametnu i ne pretjerano atraktivnu košarku, i u kojoj zanemaruju brojke na raèun timskog uspjeha.

Nije da Brown ima užasne košarkaše u ekipi, zapravo je teško pronaæi bolju kombinaciju od Geralda Wallacea i Stephena Jacksona, još jednog igraèa usijane glave kojeg je Brown uspio smiriti i ugraditi u ekipu. Wallaceova energièna i fizièka igra savršeno se upotpunjuje s Jacksonovim konstantnim šutiranjem iz vana, i njih dvojicu je stvarno užitak gledati, i u obrani i u napadu. Brown æe im ove sezone pokušati pridodati Tyrusa Thomasa, razmaženog i nezainteresiranog igraèa koji je u ekipi Bullsa samo trošio svoj neviðeni talent. Thomas je apsolutna zvijer, jedan od najboljih skakaèa koji su ikad kroèili na NBA parket, eksplozivan i brz, no još uvijek nema pojma kako igrati košarku. Ukoliko Brown pronaðe naèin kako natjerati Thomasa na momèadsku igru ovi Bobcatsi æe postati opasna ekipa, ekipa koja ne samo da može uæi u playoff nego u njemu može zveknuti nekog od favorita.

Da bi se to dogodilo trebali bi popraviti rotaciju pod košem koja za sad ukljuèuje Kwamea Browna, Nazra Mohammeda i DeSaganu Diopa, dakle igraèe koji ne zaslužuju više od 20 minuta po utakmici. Kad im pridodamo Borisa Diawa koji igra na refule i nikad nije dokazao da može biti starter u ligi sasvim je jasno da je Charlotte jako limitirana momèad. Sreæa da Brown zna kako raditi s ogranièenjima.

17. New York Knicks

O kako æe se New York Knicksi tuæi u guzicu 2014. godine kada Amare bude sjedio na klubi s uništenim koljenima i godišnjom plaæom od 23,4 milje dolara po sezoni. Kako æe ih nemilosrdni njujorški tisak razvlaèiti po web stranicama, kako æe ih navijaèi samo prezirati i zazivati ona divna vremena kad je Isiah Thomas trošio novce na igraèine poput Francisa, Marburya i Currya.

No, do tad nam je ostalo pet dugih sezona u kojima bi Knicksi mogli nekog vraga napraviti. Ova je godina kao stvorena da se plasiraju u playoff. Za poèetak, Amare je bolji igraè od Davida Leeja, iako to neki ne žele priznati. Stoudemire je loš u obrani, no Lee je bio i ostao kriminalan. Amare odlièno poznaje D’Antonijev sustav, razvio je fin šut s poludistance, a prošle je sezone po prvi put u karijeri pokazao da može nositi ekipu. Istina, skok s Leeja na Amarea ne mjeri se u kilometrima, no svaki centimetar kojeg Knicksi mogu osvojiti dobro æe im doæi.

Njihov najveæi uspjeh u prijelaznom roku, u kojem nisu uspjeli pokupiti ni LeBrona ni Wadea, je dovoðenje Raymonda Feltona koji bi trebao dirigirati napadom i odlièno se upotpunjavati u igri s Amareom. Felton je iznimno podcijenjen igraè koji bi trebao dobro funkcionirati u run ‘n’ gun sistemu iako nema dobar šut. Knicksi imaju hrpetinu bekova koji bi trebali kupiti dosta minuta s klupe, bilo da se radi o Kelenni Azubuikeu koji je kao stvoren za suludo šutiranje, o Toneyu Douglasu koji je imao pristojnu sezonu prošle godine, pa èak i o Andyu Rautinsu èije bi šuterske sposobnosti mogle doæi na svoje u ovom sistemu, iako se za sada trga samo kako bi izborio mjesto na rosteru.

Knicksi su iznimno jaki na krilima na kojima mogu postaviti ekipu koja æe stvarati ogromne mismatch probleme protivnicima koji vjeruju u tradicionalistièko postavljanje momèadi. Danilo Gallinari lani je pokazao velike znakove napretka, a ove bi godine trebao nastaviti svoj razvoj u jednog od najboljih tricaša lige. Anthony Randolph je iznimno uzbudljiv igraè koji nedostatak kilaže nadoknaðuje brzinom, skoènošæu i spretnim rukama. Randoloph bi se u rukama dobrog trenera mogao pretvoriti o zvijezdu ove lige pošto se radi o fizièki impresivnom igraèu koji uz to ima jako lijep šut za dva. Dio minuta na krilu otpast æe i na Wilsona Chandlera koji mene ne oduševljava, ali klupe drugih klubova su prekrcane igraèima koji su lošiji od njega.

Bit æe zanimljivo gledati Timofeya Mozgova u svojoj prvoj NBA sezoni, no momak je iznimno brz za svoju visinu i težinu i mogao bi se dobro uklopiti u Knickse bilo da igraju run ‘n’ gun, bilo da pokušavaju dobiti protivnika nešto tradicionalnijim setovima. Naravno, ne treba zaboraviti ni Eddieja Currya koji… Znate što, zapravo ga treba zaboraviti. Èim prije. Možda navijaèi smetnu s uma da mu klub plaæa 11 milijuna dolara ove sezone ukoliko se Knicksi konaèno plasiraju u playoff. Ne znam za vas, ali šteta je ne gledati utakmice doigravanja u MSG-u.

16. Memphis Grizzlies

Kako mrzim ove šizofrene ekipe. Mislim, obožavam ih gledati, obožavam pratiti njihovu sezonu, ali mrzim predviðati kako æe završiti sezonu. Memphis ima dovoljno dobrih igraèa da se nekako uguraju u playoff na moænom Zapadu, ali imaju dovoljno sjebanih pojedinaca da potonu ravno do dna.

Rudy Gay je kandidat broj jedan za slabu sezonu. Njegov ugovor masniji je od mamutovog peèenja i jedan je od glavnih dokaza da GM-ovi u NBA-u vraga nisu nauèili o preplaæivanju igraèa. Gay je dobar, na momente jako dobar, ali brate, da ga ubiješ ne vrijedi 17 milja po sezoni.

Toliko æe ove godine dobijati Zach Randolph, kandidat broj dva za ispaljivanje na živce. Nakon što je otjerao 23 èovjeka u ludaru za vrijeme svoje NBA karijere, Randolph se konaèno smirio i lani se predstavio u jako dobrom svjetlu. Ove godine trebao bi imati još bolju godinu nego lani jer mu istièe ugovor, no njegova uroðena sebiènost mogla bi proizvesti trzavice meðu suigraèima.

Tu je naravno i O.J. Mayo koji se za sad neoèekivano držao po strani i nije radio gluposti, iako su to svi od njega oèekivali. Mayo je bez puno buke preuzeo ulogu treæe violine, iako je po meni bolji igraè od Gaya i bit æe zanimljivo gledati kako æe reagirati na Gayovo potpisivanje ugovora koji bi ga kroz nekoliko godina mogao ostaviti na suhom.

Memphis je dobro izbalansirana ekipa koja ima solidne igraèe na svim pozicijama. Marc Gasol je jako dobar centar sa svim kvalitetama koje inaèe krase visoke europske igraèe i više ne zaostaje miljama za svojim poznatijim burazom. Mike Conley je solidno rješenje na playu iako bi momak trebao igrati s puno više samopouzdanja, no dobra stvar za Memphis je što se radi o èistom PG-u koji ne šutira previše nego gleda kako proslijediti loptu svojim suigraèima.

Memphis ove godine ima i solidnu klupu s iskunsim Tonyem Allenom koji igra jako dobru obranu kad mu se da, a tu je i rookie Xavier Henry koji ima jako lijep skok šut. Ne treba zaboraviti ni Hasheema Thabeeta koji bi konaèno mogao dobiti minuticu – dvije u ovoj ekipi èisto da mu se možemo smijati s vremena na vrijeme. Sumnjam da æemo puno toga dobiti od Marka Jariæa koji ionako ima pametnijeg posla s obzirom da ga doma u krevetu èeka Adriana Lima, no zato bi konaèno mogli vidjeti malo više Sama Younga, igraèa s najboljim pump fakeom na svijetu.

Grizzliesi na papiru imaju sjajan roster, popunjen i u petorci i na klupi, no basket se igra na drugaèije obraðenom drvu od papira i ova æe ekipa morati odgovoriti na još neka pitanja prije nego je gurnemo u playoff. Naroèito na prekrcanom Zapadu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE