Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Van Gundy: Od Drummonda ne tražimo da bude Howard

Trener i GM Detroit Pistonsa Steve Van Gundy dao je izjavio u kojoj govori kako od Andre Drummonda ne pokušava napraviti novog Dwight Howarda.

“Nikada nisam razmišljao u tom pravcu”, započeo je Van Gundy te nastavio:

“Moja točka gledišta je takva da kada imate dobrog visokog igrača i beka koji dobro prodire (misleći na Reggieja Jacksona) da morate posložiti dobre šutere oko dvojca kako bi raširili igru i pružiti im prostor za igru. Od Drummond ne želimo ništa drugo osim da bude ono što jeste na terenu“.

Činjenica je da postoji dosta sličnosti u ovosezonskoj igri Detroita kao i ekipe Orlando Magica koja je 2009. godine dogurala do velikog finala kada su  poraženi od Lakersa 4-1.

Popularni SVG koristio je Jameera Nelsona i Howarda upravo onako kako danas koristi Drummonda i Jacksona.

“Zaista sam imao sreću trenirati Howarda i Nelsona, to su dva igrača koja  izuzetno razumiju pick&roll igru te  sam gradio momčad prema njima.”

Slično razmišlja i Drummond: “Četiri igrača vani, jedan unutra i to je veoma produktivno. Otvara nam prostor i daje dosta ideja za napad”.

Jezgru Pistonsa čine spomenuti Drummond i Jackson dok su okruženi i odličnim role igračima poput Marcus Morrisa, Anthonyja Tollivera, nove pridošlice Tobiasa Harrisa, te igrača u usponu Kentaviousa Caldwell-Popea.

Današnji napad u NBA bazira se na pick&roll igri. To je bitna osnova u napadu i postaje je sve bitnija i bitnija stvar koja pruža mnoge kombinacije”, kazao je SVG te završio: “Teško da ćete pronaći ekipu kojoj pick&roll nije osnovni napadački repertoar”.

Trenutni omjer Pistonsa (31-30) stavlja ih na 8. poziciju Istoka, a do kraja regularnog dijela sezone ostalo je 20 utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE