Friday, March 31, 2023

ZADNJE OBJAVE

Važnost Chrisa Bosha za Miami

Jedan dio Miamijevog trijumvirata Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh oduševio je svojim izvedbama na parketu u polufinalnoj rundi Istočne konferencije protiv Chicaga. Ne radi se ovoga puta o Jamesu, a ni Wadeu kojima su dosada obično pripadali hvalospjevi, ovoga puta istaknuo se Bosh.

Trener Miamija Erik Spoelstra toliko je bio oduševljen Boshovim predstavama da je izjavio sljedeće: “On je s razlogom naš najvažniji igrač, i to govorimo već tri sezone. Iznimno je koristan u oba pravca, u obrani i napadu.”

Iako popularni Spo nije bio decidiran koje su to Boshove vrline, njih nije teško prepoznati. Chris nema impresivne statističke brojke kao LeBron, na prvu loptu možda ne odiše liderstvom na parketu kao Wade, ali nepravedno bi bilo ga promatrati samo kroz te dvije prizme.

Bosh je regularni dio sezone završio prosječno postižući 16,6 poena, uz 6,8 skokova, 1,7 asistencija i 1,4 blokade. U playoffu prosječno postiže 13,2 poena, uz 8,3 skoka, 1,6 asistencija i 2 blokade. Možda nije impresivno za jednog All-Star igrača ali njegove vrijednosti za momčad Heata su drugačije.

Prvo moramo znati da je Chris Bosh od samog dolaska u Miami lagano gurnut u stranu, u sjenu LeBrona i Wadea. Često se zaboravlja što je Chris Bosh značio Toronto Raptorsima čije je boje branio prije dolaska u Miami, jer u Kanadi je praktički bio franšizni igrač. On je igrač koji svaku večer može ostvarivati učinak od 20-10 (20 ili više poena i 10 ili više skokova), ali se fantastično uklopio u igru i sustav Miamija gdje se to ne traži nužno od njega.

Ne zaboravimo i da je na početku ove sezone promijenio svoju prirodnu poziciju. Bosh je čistokrvno visoko krilo koje je zbog taktičkih zamisli Spoelstre i njegove small-ball petorke žrtvovan i premješten na poziciju centra. Miami možda ponekad ispašta u skakačkom dijelu igre zbog toga, pa djelomično i u obrani, ali nitko Boshu ne može osporiti zalaganje. Štoviše, u seriji protiv Bullsa u potpunosti je nadigrao njihovu centarsku liniju koja je dominantni dio njihove momčadi.

“Nema problema, radit ću sve što je potrebno da bi ekipa pobijedila”, izjavio je Bosh.

Općepoznata je stvar da je njegova najjača karika napadačka igra koja je savršeno komplementarna s Miamijevim napadačkim sustavom u kojemu igrači stoje široko na perimetru da bi omogućili floor spacing LeBronu i Wadeu. Bosh svojim izvanrednim šutem s poludistance izvrsno koristi svaku loptu koja mu dođe. Upotrebljiv je u svim kombinacijama pick and rolla i pick and popa, a ove sezone unaprijedio je i šutiranje trica koje u playoffu pogađa sa 46% uspješnosti (7/15).

I dok Wade muku muči s ozljedom koljena tijekom cijelog doigravanja i nije onaj “pravi” (bez obzira što je riješio petu utakmicu protiv Bullsa), upravo se Bosh prometnuo u “prvu pratilju” LeBrona Jamesa dajući ekipi prijeko potreban impuls u oba pravca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE