Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Večer s brojnim zanimljivim utakmicama, Grizzliesi dočekuju Oklahomu

Vrlo je uzbudljiva NBA večer pred nama. Odigrat će se 11 susreta, od kojih će mnogi biti vrlo zanimljivi. Najbolji susret večeri trebao bi biti onaj između Grizzliesa i Thundera, no sigurno neće razočarati ni dvoboji Hawksa protiv Bucksa, Rocketsa protiv Jazzera, Mavericksa protiv Netsa i Spursa protiv Warriorsa.

Charlotte Bobcats (15-52) – Toronto Raptors (26-41) 00.00

Bobcatsi će i ove sezone ponijeti titulu najlošije ekipe NBA lige. Napredak u odnosu na prošlu godinu je pokazan, ali nedovoljno da bi ekipa postala dovoljno kompetitivna ili se uključila u borbu za playoff. U posljednjoj svojoj utakmici prije dvije večeri, Bobcatsi su ubilježili svoju petnaestu pobjedu protiv Wizardsa, rezultat je bio 119:114. Najistaknutiji pojedinac u redovima domaćina bio je Gerald Henderson koji u ožujku igra u odličnoj formi, a u ovoj utakmici je ubacio 27 poena, te podijelio 8 asistencija. Odlično su ga pratili Kemba Walker s 18 poena i 7 asistencija, i veteran Ben Gordon koji je postigao 19 poena. Napomenimo da je i ostatak ekipe Bobcatsa dobro odradio svoj napadački dio, i uz spomenuti trojac još su četvorica igrača bila dvoznamenkasta u rubrici poena. Dolaskom Rudyja Gaya Toronto se preporodio, i sljedeće godine bi s nekoliko dobrih poteza prilikom razmjena i potpisivanja slobodnih igrača mogao postati ozbiljna ekipa koja će se boriti za playoff. Trenutno su na desetom mjestu Istočne konferencije, i samo ih još matematika vodi u doigravanje. Miami Heat ih je porazio u njihovom posljednjem nastupu, u Torontu, bilo je 108:91 za aktualne prvake. Raptorsi su tu utakmicu na koncu treće četvrtine uspjeli učiniti zanimljivijom budući da su se odličnom igrom približili Heatu na samo tri poena razlike. U četvrtoj četvrtini je Miami ipak ubacio u višu brzinu i lakoćom priveo utakmicu kraju. Najbolji kod Toronta bili su Rudy Gay s 28 poena, 8 skokova i 4 asistencije, te centarski tandem Amir Johnson i Jonas Valanciunas s 18 poena, a njih dvojica su zajedno dohvatili 25 skokova. Bobcatsi  Raptorsi igrali su ove sezone tri puta, dvije pobjede je odnio Toronto, na svom parketu, a jednu Bobcatsi, također kao domaćini.

Očekuje nas zanimljiva i neizvjesna utakmica. Kvaliteta je na strani Raptorsa, ali Bobcatsi nisu lagan protivnik kada igraju u svojoj dvorani i zato prednost dajemo njima.

Cleveland Cavaliers (22-45) – Miami Heat (52-14) 00.00

Miami je u spektakularnoj utakmici u Bostonu protiv istoimenog protivnika upisao svoju 23. uzastopnu pobjedu, u triler završnici, u kojoj je LeBron James pogodio šut za pobjedu 105:103. Upravo je James bio najbolji igrač Heata u Bostonu, postigao je 37 poena, podijelio 12 asistencija i uhvatio 7 skokova. Pomoć je imao u Mariu Chalmersu s 21 poenom, i Dwyaneu Wadeu sa 16 poena. Pobjeda Heata ima posebnu težinu kada se zna da su na kraju prve četvrtine gubili 12 poena razlike, a prednost Bostona je rasla i u drugoj četvrtini. Nema sumnje da će pobjeda izborena na ovaj način, protiv velikog rivala, još više napuniti prvake samopouzdanjem u pohodu na titulu i rušenje rekorda po broju uzastopnih pobjeda. Cleveland se očito ne snalazi bez najboljeg igrača i strijelca Kyrieja Irvinga koji je ozlijeđen. U pet utakmica koliko su ih Cavsi igrali bez njega, ubilježili su samo jednu pobjedu. Novi udarac doživjeli su ozljedom Diona Waitersa, drugog najboljeg strijelca ekipe. Prije dvije večeri Cleveland je izgubio u svojoj dvorani od Indiane 90:111, što im je ujedno i treći poraz u nizu. Prethodno su ih porazili Spursi i Mavericksi. U utakmici protiv Indiane samo su dvojica igrača završila s dvoznamenkastim brojem poena, a to su Tristan Thompson s 20 poena i 11 skokova, i C.J. Miles s 21 poenom. Dva puta su ove sezone igrali Cleveland i Miami, oba puta u Miamiju. Slavio je domaćin, ali u vrlo neizvjesnim utakmicama, bilo je 110:108 i 109:105.

Teško je očekivati da Cleveland i večeras bez svoje dvojice najboljih igrača pruži veliki otpor Miamiju, zato očekujemo uvjerljivu pobjedu Heata.

New York Knicks (39-26) – Orlando Magic (18-50) 00.30

Turneja Knicksa po Zapadnoj konferenciji gotovo je u potpunosti završila debaklom. Čast je spašena u posljednjem susretu protiv Utah Jazza, pobjedom 90:83. Veći dio tih utakmica odrađen je bez ozlijeđenih Amarea Stoudemirea, Tysona Chandlera i Carmela Anthonyja, a ekipa iz New Yorka poražena je od Golden Statea, Denvera, Portlanda i Clippersa. U spomenutoj pobjedi protiv Utaha Knicksi su također bili bez ozlijeđenog trojca, a najbolji u pobjedi bio je J.R. Smith s 20 poena i 5 skokova. Njemu se pridodao Raymond Felton s 19 poena, 4 asistencije i 3 ukradene lopte. Knicksi već tradicionalno imaju problema sa uspješnim dovršavanjem regularnog dijela sezone, budući da već pred njegov sami kraj upadaju u loš ritam i pogađaju ih ozljede. Zato im večeras u goste Orlando dolazi u pravom trenutku, a i Carmelo Anthony je najavio da će igrati. Orlando je sinoć uvjerljivo izgubio od Indiane 95:73. Nikakve šanse Magic nije imao dovesti utakmicu u neizvjesnost, budući da se Indiana od samog početka nametnula autoritativno, iako ih šut nije služio. Katastrofalnu šutersku večer imao je i Orlando, šutirajući iz igre mizernih 31% (28-88), pa onda ni ne čudi što su Arron Afflalo i Maurice Harkless postigli po 10 poena i bili najbolji strijelci svoje ekipe. Orlandu je to bio četvrti poraz u nizu.

Biti će ovo susret dviju ekipa koje nisu u najboljoj formi, ali i ovakav desetkovani New York je favorit protiv Orlanda.

Atlanta Hawks (37-30) – Milwaukee Bucks (34-32) 00.30

Zanimljiva utakmica nas očekuje s puno koševa i preokreta. Hawksi su otvorili prvu od 3 utakmice s porazom u dvoboju s Dallas Mavericksima kojima su dopustili da pucaju s parketa 50%, najviše što su nekome dopustili ove sezone, te će se pokušati vratiti na pobjedničke staze nad “vrućim” Bucksima. Milwaukee ima 2 pobjede u nizu i kreće po treću zahvaljujući dvojcu Monta EllisBrandon Jennings. Monta Ellis je u pobjedi nad Orlandom zabio 5 trica u posljednih 6 minuta, sveukupno je zabio 25 koševa u zadnjoj četvrtini i izvukao sam svoju momčad od poraza nakon što su gotovo gubili cijelu utakmicu. Jennings je protiv Orlanda podijelio 14 asistencija a sinoć bio taj koji je doveo do pobjede Bucksa nad Portland Trail Blazersima sa 24 koša i 7 asistencija.  Zanimljiv podatak je da su Hawksi pobijedili 4 od 5 zadnjih utakmica s Bucksima uključujući pobjedu u ovoj sezoni na parketu Milwaukeeja 103:102. Jeff Teague, Devin Harris i Al Horford tu utakmicu su kombinirali 67 poena, a zadnji spomenuti, Horford pogodio je koš za pobjedu 5 sekundi prije kraja. Ersan Ilyasova, koji bilježi 22 koševa i 13 skokova u posljednje tri utakmice, najvjerojatnije neće igrati zbog bolova u lijevome kuku.

Vrlo zanimljiva utakmica u kojoj će opet dominirati Ellis i Jennings, utakmica čijeg pobjednika je teško prognozirati ali mislimo da bi Hawksi mogli odnijeti ovu pobjedu zbog toga što su Bucksi sinoć igrali protiv Portlanda i vjerojatno dolaze umorni.

Memphis Grizzlies (45-21) – Oklahoma City Thunder (50-18) 01.00

Najzanimljivija utakmica večeri, ogled između druge i treće momčadi na ljestvici Zapadne konferencije. Memphis je zadnju utakmicu kod kuće izgubio prije više od mjesec dana protiv Phoenix Sunsa i imaju pobjedu na domaćem terenu u zadnjih 8 utakmica, a sveukupno doma imaju 26 pobjeda i 8 poraza. Ipak, bez obzira na jučerašnji teški poraz kod kuće protiv Denver Nuggetsa, u Memphis stižu Kevin Durant i Russell Westbrook i to neće nimalo biti lako za Grizlije. Nezadovoljni jučerašnjom igrom Oklahoma će u utakmicu ući snažno i pokušat će korigirati pogreške na koje se fokusirao trener Thundera, Scott Brooks. Thunder ima problema u reketu te su protiv Denvera primili čak 72 koša u reketu a oni su zabili samo 50. Iako su treći u ligi u postotku šuta za tri poena, jednostavno ih ne ide u zadnjih 6 utakmica. Westbrook i Durant su kombinirali 10 trica od 43 pokušaja. S druge strane, Mike Conley je bio loš u zadnjim gostovanjima, šutirao je 19 od 54 (35%) i imao 7 izgubljenih lopti protiv Denvera u petak. No nakon povratka na parket u FedExForumu Conley je šutirao 8 od 14 za 20 poena i 6 asistencija protiv Minnesote Timberwolvesa.  Jerryd Bayless u posljednje 3 utakmice gađa trice 7 od 14 i bilježi 16 koševa po utakmici. Prošle dvije utakmice ove sezone Memphis je pobijedio jednom kod Oklahome, a drugi put je Oklahoma pobijedila, isto kod kuće. U te dvije utakmice Durant je zabio sveukupno 61 koš i uzeo 17 skokova. U posljednjih 16 utakmica s Memphisom Durant ima 50%  šuta iz igre i prosječno 30 koševa.

Teška utakmica za obje momčadi, pogotovo za Oklahomu koja dolazi nakon teškog poraza. Memphis igra kod kuće iznimno dobro i očekujemo da će bit napeto do samoga kraja. Na kraju odlučivat će koš ili dva, a mislimo da bi Grizzliesi mogli ukrasti ovu pobjedu zbog fenomenalne domaće publike.

New Orleans Hornets (22-46) – Boston Celtics (36-30) 01.00

Nakon što su imali 18 koševa prednosti u posljednoj četvrtini protiv Heata, Celticsi su uspjeli izgubiti s 2 koša zaostatka. Oni ulaze u ovu utakmicu željni pobijede s omjerom od 7 pobjeda i 3 poraza u posljednjih 10 utakmica. Igrali su posljednje dvije utakmice bez Kevina Garnetta, no Celticsi su izgledali sasvim dobro i bez njega, baš kao i bez Rajona Ronda i Jared Sullingera što je pomalo iznenađujuće. Ipak, Garnett se vraća na ovoj utakmici i sigurno im je to veliko olakšanje. Jeff Green je briljirao protiv Miamija, zabio je 43 koša i uzeo 7 skokova uz 66% šuta iz igre i 70% šuta za 3 poena, ulazilo mu je više manje sve što je uputio prema košu. Drugi najbolji je bio Paul Pierce sa 17 koševa te po 8 skokova i asistencija. Hornetsi su izgubili 12 od 15 posljednjih utakmica, a u posljednjoj protiv Golden Statea Ryan Anderson i Anthony Davis su dominirali, prvi s 21 a drugi sa 16 koševa. No stvar je u tome što su Hornetsi ukupno šutirali tek 33% iz igre i samo 3 od 17 za tri poena.

Odlična prilika da Boston Celticsi otvore svoju seriju gostovanja pobjedom, te mislimo da će se tako i dogoditi.

Houston Rockets (36-31) – Utah Jazz (34-33) 01.00

Zanimljiv dvoboj u borbi za doigravanjem na Zapadu. Rocketsi drže sedmu poziciju i poprilično su sigurni da će izboriti doigravanje, dok su Jazzeri na devetom mjestu s jednom utakmicom zaostatka za osmima Lakersima. To dovoljno govori o važnosti ove utakmice u kojoj će obje momčadi žarko željeti pobjedu. Rocketsi su razočarali u prošloj utakmici, kada su na svome parketu poraženi s visokih 108:78 od Warriorsa. Napad je bio katastrofalan te nisu nimalo pokazali zašto su momčad koja je druga u ligi po broju postignutih poena po utakmici. Standardno dobri bili su James Harden i Jeremy Lin s po 21 poenom, dok su svi ostali “prespavali” utakmicu. Utah doživljava velike oscilacije u igri i nikada se ne zna kako će odigrati pojedinu utakmicu. Nakon što su svladali Memphis, doživjeli su poraz od Knicksa, kojima je gotovo cijela visoka linija bila izvan parketa zbog ozljeda. Izgubili su rezultatom 90:83, a još je jednu dobru utakmicu odigrao Gordon Hayward sa 17 poena. Puno se više očekivalo od Ala Jeffersona (10 poena, 11 skokova) i Paula Millsapa (12 poena), koji nisu uspjeli iskoristiti izostanak visokih igrača Knicksa.

Obje ekipe znaju igrati promjenjivo i ne može se sa sigurnošću reći tko će slaviti, ali prednost ćemo dati Houstonu u kojeg ipak nešto više vjerujemo nego u Utah.

Dallas Mavericks (32-35) – Brooklyn Nets (39-28) 01.00

I u ovom susretu rezultat će biti od važnog značaja u borbi za doigravanjem. Dallas se nalazi na desetom mjestu Zapada, a tri utakmice zaostatka za Lakersima. To je velik zaostatak, ali sve dok imaju šanse Mavericksi će se nastaviti boriti. Pojačali su ritam u posljednje vrijeme te imaju 7 pobjeda u zadnjih 10 susreta, a na ruku im ide i što će sljedećih 6 susreta igrati na svome terenu. Ono što im pak ne ide na ruku je da će to biti protiv snažnih ekipa, koje su sve izborile doigravanje, osim Utah Jazza koji se bori za to. Prije dva dana Mavsi su rezultatom 127:113 pobijedili Hawkse uz sjajnu igru Darrena Collisona koji je ubacio 24 poena uz šut iz igre 10/14. Dobar je bio i Dirk Nowitzki s 22 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Netsi igraju vrlo promjenjivo cijele sezone, ali jedna konstanta se može uočiti. Redovito pobjeđuju ekipe koje su slabije od njih, dok gube od jačih. To im svakako nije dobra vijest pri ulasku u doigravanje gdje će stalno igrati protiv dobrih ekipa. U posljednjem susretu svladali su Detroit rezultatom 119:82, a pravu formu pred doigravanje uhvatio je Deron Williams koji je ubacio 31 poen, a solidan je bio i Brook Lopez s 18 poena i 7 skokova.

Bit će ovo neizvjesna utakmica, a malu prednost dajemo košarkašima Dallasa.

San Antonio Spurs (51-16) – Golden State Warriors (39-30) 01.30

Još jedan zanimljiv dvoboj ove večeri. Domaći Spursi već neko vrijeme igraju bez Tonyja Parkera te pokazuju da mogu pobjeđivati bez njega, ali i da znaju neočekivano gubiti. Sada su imali nešto duži odmor, od četiri dana nakon utakmice protiv Clevelanda, u kojoj su slavili rezultatom 119:113. Nove pohvale na svoj račun zaslužio je Tim Duncan s 30 poena, 12 skokova i 5 blokada, a dobar teret u napadačkom dijelu igre na sebe je preuzeo Kawhi Leonard koji je ubacio 24 poena i uhvatio 13 skokova. Warriorsi imaju svoje najbolje igrače spremne za igru, ali također znaju uvelike oscilirati. U posljednje vrijeme su uhvatili niz dobrih rezultata te imaju 4 pobjede u zadnjih 5 susreta. Prije dva dana nisu imali problema protiv Hornetsa, koje su svladali rezultatom 93:72. Standardno ubojit bio je Stephen Curry sa 6 pogođenih trica i 30 poena, dok je David Lee uz 20 poena uhvatio i 11 skokova. Sve u svemu očekuje nas zanimljiv i atraktivan dvoboj u kojem je sve moguće.

Iako Spursi imaju samo 4 poraza na svome terenu u ovoj sezoni, prednost ćemo dati Warriorsima koji igraju vrlo dobro u posljednje vrijeme i mogli bi iskoristiti izostanak Parkera za novu pobjedu.

Phoenix Suns (23-45) – Washington Wizards (23-43)  03.00

Phoenix Sunsi su prekinuli niz od četiri poraza pobjedom 99:76 protiv Los Angeles Lakersa. Presudna je bila posljednja četvrtina koju su Sunsi dobili s 28:10. Potpuno su zaustavili napad gostiju, a u napadačkom smislu su bili na zavidnoj razini. Luis Scola i Wesley Johnson su s po 14 koševa bili najefikasniji u momčadi Phoenixa. Večeras ih očekuje momčad s dna Istočne konferencije, no Wizardsi su nakon povratka Johna Walla sve samo ne bezazlena momčad. Prošlu utakmicu nisu bili na očekivanom nivou i upisali su poraz kod najlošije momčadi lige. Charlotte Bobcatsi su bili bolji s 119:114. John Wall je s 25 koševa bio najbolji u momčadi Washingtona, a vrlo dobar je bio i Nene s 21 košem. Raduje povratak Bradleya Beala nakon ozljede, koji je zabio pet koševa u 20-ak minuta na parketu.

Iako su Wizardsi nedavno uvjerljivo slavili kod kuće sa 127:105, u gostima imaju vrlo loš omjer 5-26, pa stoga očekujemo da Phoenix upiše drugu pobjedu zaredom.

Los Angeles Clippers (46-22) – Philadelphia 76ers (26-40)  03.30

Momčad iz Los Angelesa je sinoć doživjela neplanirani poraz od Sacramento Kingsa rezultatom 116:101. Na ulasku u zadnjih 12 minuta utakmice činilo se kako će Clippersi doći do pobjede, jer su vodili sa osam koševa razlike.  No, tako nisu mislili domaći košarkaši koji su u završnici utakmice potpuno nadigrali goste, te dolaze do velike pobjede. Blake Griffin je s 26 koševa bio najbolji u momčadi Clippersa, dok je vrlo lošu utakmicu odigrao Chris Paul koji je zabio 11 koševa, uz šut iz igre 2/10. Večeras bi trebali isprati gorak okus poraza, jer u goste im dolaze Sixersi koji su u vrlo lošoj formi.  U zadnjih 16 utakmica imaju samo četiri pobjede, a dvije su upisali u zadnje dvije utakmice. Prošlu su utakmicu kod kuće svladali Portland Trail Blazerse sa 101:100. Najbolji igrač je bio Jrue Holiday s 27 koševa.

Domaćini su veliki favoriti i bilo bi ogromno iznenađenje kad bi gosti došli do pobjede.

Latest Posts

NE PROPUSTITE