Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Večer u kojoj je ponajbolji bijelac u povijesti NBA lige servirao osvetu bivšoj momčadi

Phoenix Sunsi u sezoni 1989-90 su bili jedna od najboljih momčadi franšize iz Arizone svih vremena. Nedostajao im je igrač vrhunske kvalitete poput Charlesa Barkleyja ili Stevea Nasha, no oni su u rosteru imali Toma Chambersa i Kevina Johnsona koji su bili nevjerojatno eksplozivni strijelci.

KJ je imao tek 23 godine kada je započeo sezonu, ali je već bio zvijer od igrača, bio je na prosjeku od 22,5 poena i 11,4 asistencije po utakmici. Chambers je s druge strane imao nevjerojatnu sezonu, u prosjeku je imao čak 27,2 poena po utakmici, najviše u karijeri te je predvodio napad Sunsa.

Izvrsni igrači koji su odlično obavljali svoju ulogu u momčadi, Jeff Hornacek, Mark West, Eddie Johnson i Dan Majerle i solidna klupa zaokružila je talentirani, uravnoteženi roster koji je vodio glavni trener Cotton Fitzsimmons. Završavajući svoju trenersku karijeru s 832 pobjede, Fitzsimmons je bio visokoenergetski motivator koji je nadahnjivao ono najbolje u svojim igračima.

Završili su sezonu sa skorom 54-28 te su se plasirali u finale zapadne konferencije, gdje su izgubili od Blazersa rezultatom 4-2.
Najistaknutiji uspjeh ove momčadi bila je pobjeda u playoffu protiv favoriziranih Lakersa i to po prvi put u povijesti franšize. Bio je to prekrasan, doista samosvojni trenutak u povijesti sporta u Phoenixu.

Naš stav je kako je ta momčad Sunsa koju su među ostalima igrali KJ/Chambers/Hornacek/West/EJ jedna od najviše podcijenjenih u povijesti franšize i oni su sigurno među našim osobnim favoritima. “Cotton Express” je bila eksplozija za navijače, njihov nedostatak nije bio gori od bilo kojeg drugog tima Sunsa. 89-90 bila je jedna od najboljih epoha u povijesti tima.

Ovo je bila najbolja sezona u karijeri Toma Chambersa, prosječno je imao velikih 27,2 poena i 7 skokova po utakmici. Uz legendarnu utakmicu u kojoj je bivšim poslodavcima “servirao” osvetu utrpavši im čak 60 poena, upisao je i 41, 40, 40, 56, 44 i 41 poen u jednoj utakmici tijekom sezone 89-90.

Ponekad je bio jednostavno nezaustavljiv: krilni centar koji je imao odličan šut s poludistance. Često je fintom šuta prevario protivnika te nakon njegovog skoka na fintu lagano probio do koša i poentirao. Chambers je također bio fantastičan u fastbreaku, a suigrači su mu pružili ogroman broj prilika za to, završili su na 7. mjestu lige po broju poena iz fastbreaka.
Chambers je bio neograničeni slobodni agent u povijesti NBA kada su ga Sunsi potpisali u ljeto 1988. Fitzsimmons je tada primijetio:

“Odmah sam postao bolji trener kad je Tom potpisao.”
Doista. Smiješno kako to funkcionira. U Chambersovoj prvoj sezoni u Phoenixu, Sunsi su se poboljšali za 27 pobjeda, s 28 na 55. Njegov utjecaj bio je nevjerojatan.

Momčad koja je potaknula eksploziju od 60 poena Chambersa su bili njegovi bivši poslodavci i suigrači u Seattlu.

Rezultat u boxscoreu je u najmanju ruku bio čudan. Samo su tri igrača Sunsa bila dvocifrena, Chambersa su slijedili Kenny Battle s 15 i Eddie Johnson s 10 poena. Chambers je imao šut 22-32, 16-18 sa slobodnih bacanja i niti jedan pokušaj za tri poena. 60 poena uz ukupno 32 šuta bez ijedne trice je prilično veliki podvig.

Latest Posts

NE PROPUSTITE