Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Veliko Finale: Oklahoma City – Miami

Ovosezonska NBA avantura je došla do samoga kraja. Sezona koja je još tamo u studentom prošle godine opasno “visila u zraku”, iznjedrila je dvije trenutno najbolje momèadi koje æe pokušati napraviti još jednu stepenicu više i zasjesti na NBA tron.

Istoèna i zapadna konferencijska finala  su nam ponudila odliènu i neizvjesnu košarku, te individualne predstave koje æe se preprièavati i nakon kraja sezone. Miami Heat je na Istoku u sedam neizvjesnih utakmica izbacio hrabre i srèane Boston Celticse, dok su Oklahoma City Thunderi razmontirali do tada neumoljivi stroj u vidu San Antonio Spursa.

Miami se, nakon uvodne dvije pobjede na domaæem terenu, našao u iznimno teškoj situaciji s tri poraza zaredom. Suoèen s prijetnjom još jedne eliminacije od strane “penzionera” Celticsa, LeBron James je u šestoj utakmici na gostujuæem terenu u TD Gardenu pružio predstavu za pamæenje. Njegovih 45 poena, 15 skokova i 5 asistencija prvi je takav podvig (45+/15+/5+) u NBA doigravanju još od vremena pokojnog Wilta Chamberlainea, koji je u NBA finalu još davne 1964. Celticsima ubacio 50 poena uz 15 skokova i 6 asistencija. Nakon uvjerljive pobjede u eliminacijskoj gostujuæoj utakmici, Celticsi su dovršeni na domaæem parketu, gdje je uz standardnog Jamesa, Miamiju prevagu donio “zakrpani” Chris Bosh s 19 poena i èak tri ubaèaja za tri poena ulazeæi u igru s klupe za rezervne igraèe.

LeBron James je protiv Bostona odigrao vjerojatno i svoju najbolju playoff seriju u karijeri, bolju èak i od Istoènog finala protiv Orlando Magica iz 2009. godine, kada meðutim njegove brojke (38/8/8) nisu bile dovoljne za prolaz i dvoboj s Kobeom i Lakersima. Brojci od 33,6 poena (53% šuta iz igre) pridodao je u spomenutih 7 utakmica prosjeèno i 11,0 skokova, 3,9 asistencija, 1,1 ukradenu loptu i 1,3 blokade. Od èistog savršenstva ga je jedino dijelilo loše izvoðenje slobodnih bacanja (65%). Dwyane Wade je uz ovakvog Jamesa pao u ovoj seriji u drugi plan, premda je ubacivao 21,4 poena uz 5,7 skokova, 4,9 asistencija, te 1,4 ukradene lopte i blokade. U petoj utakmici se Miamiju vratio dovoljno oporavljeni Chris Bosh, koji je sa klupe u nešto manje od 25 minuta u prosjeku u preostale tri utakmice bilježio 11,7 poena i 7,0 skokova u prosjeku, s veæ spomenutom kljuènom ulogom u eliminiranju Ronda i “velike trojke”, kojoj je to lako moguæe bila posljednja zajednièka utakmica. U izostanku Bosha kroz veæi dio serije, u treæu “ubodnu iglu” Heata se opet prometnuo Mario Chalmers s 12,0 poena i 4,6 asistencija, no koji je meðutim u obrambenoj fazi imao velikih problema u zadržavanju izvrsnog Ronda (20,9p/6,9s/11,3a u seriji, uz nevjerojatnu predstavu u drugoj utakmici u kojoj je postigao 44 poena uz 8 skokova i 10 asistencija).

Ni Oklahoma City Thunderi se nisu kroz seriju s iskusnim San Antonio Spursima u jednom trenutku nalazili u nimalo ugodnoj situaciji. Naime, nakon uvodne dvije pobjede Spursa na domaæem terenu, te ukupno 20 pobjeda zaredom u regularnom dijelu sezone i playoffu, malo tko je vjerovao da od Thundera mogu izgubiti èetiri od preostalih pet utakmica. Meðutim, Durantu i društvu je od tog trenutka trebalo samo èetiri utakmice da izbace donedavno praktièki nepobjedive protivnike. Trostruki prvi strijelac lige, Kevin Durant, je još jednom oduševio košarkaški svijet igrajuæi najbolje upravo onda kad je najpotrebnije. Njegove brojke u seriji (29,5p/7,5s/5,3a/1,7uk.l./1,5bl) savršeno oslikavaju u kakvog igraèa je Durantula izrastao. Prigovorima kako je jednodimenzionalan strijelac koji  je fizièki preslab, nema nikakav pregled igre i igra lošu obranu definitivno je odzvonilo. Durant je u ovoj seriji navlaèio fokus obrane na sebe, razigravao iz udvajanja suigraèe, igrao požrtvovnu obranu i u zadnjim minutama redovito bio prevaga na strani svoje ekipe. Za razliku od Duranta, Russell Westbrook u duelu s Tonyjem Parkerom i nije pružio prevelike partije za njegove standarde. Od Russella smo definitivno navikli i na bolje brojke od 18,2 poena, 5,8 skokova i 7,3 asistencije uz 37,8% šuta iz igre i 3,3 izgubljene lopte. No James Harden i Serge Ibaka su i više nego pokrili svojim igrama nekoliko lošijih predstava svog startnog playa. Harden je s 18,5 poena bio drugi strijelac ekipe, a tome je dodao i prosjeèno 5,5 skokova i 3,7 asistencija (plus tzv. dagger u srce Spursa iza linije tri poena u posljednjoj minuti pete utakmice, kojim je Oklahoma City preuzeo sve konce serije u svoje ruke). Serge Ibaka je pak bio junak èetvrte utakmice u kojoj je došao do za njega rekordnih 26 poena uz šut od nevjerojatnih 11/11. U èitavoj seriji je bilježio prosjeèno 12,0 poena, 5,7 skokova i 2,7 blokade. Osim spomenutih Thunderovih “mladih lavova” , svoje role su savršeno odigrali i iskusni Kendrick Perkins, Derek Fisher, Thabo Sefolosha i Nick Collison.

Nakon ovakvih konferencijskih finala teško je za povjerovati da nam konaèan sraz za veliki naslov može donijeti išta osim borbene i neizvjesne košarke na najvišem nivou. Po individualnoj kvaliteti igraèa teško da smo mogli dobiti jaèi okršaj. Naime, u iduæe minimalno èetiri utakmice gledati æemo u direktnom dvoboju ovosezonskog MVP-a, najboljeg strijelca lige, najboljeg šestog igraèa lige, najboljeg blokera, èak pet ovogodišnjih All-Star igraèa, dva igraèa najbolje petorke lige, po jednog iz druge i treæe najbolje petorke, te dva èlana najbolje obrambene petorke lige.

Posebno se išèekuje izravan okršaj trenutno uvjerljivo najboljih “trojki” na svijetu, LeBrona Jamesa i Kevina Duranta. Svakako možemo oèekivati kako æe oba trenera pokušati barem djelomièno odmoriti svoje udarne igle od teškog posla u obrani (Battier, odnosno Sefolosha kao moguæe obrambene alternative), no kroz 48 minuta teško da æe nedostajati izravnih dvoboja ovog dvojca.

Konaèan uspjeh Thundera mnogo æe ovisiti o Russellu Westbrooku, kojeg æe pokušati zaustaviti Mario Chalmers. Individualno je na ovoj poziciji prednost Thundera najveæa, te ako Westbrook uspije ponoviti igre iz konferencijskog polufinala protiv Sessionsa (igraè sliènog kalibra poput Chalmersa) i Lakersa, Oklahoma City bi mogao biti jako blizu konaènom slavlju.

Veliko je pitanje kako æe se još ne 100% zdravi Chris Bosh nositi s defenzivno vrlo dobrom visokom linijom Ibaka-Perkins-Collison. Ipak, veæ spomenuta sedma utakmica protiv Celticsa u kojoj je Bosh odigrao 30+ minuta i zabio 19 poena uz 8 skokova svakako daje razlog za optimizam fanovima Heata.

Osim Jamesa, Thunderi se svakako najviše pribojavaju Dwyanea Wadea, koji je u svoja dva dosadašnja NBA finala pružao fantastiène igre. Sjeæanje na veoma loše Wadeovo prošlogodišnje konferencijsko finale protiv Chicago Bullsa , nakon kojeg je bio uvjerljivo najbolji igraè svoje momèadi u velikom finalu svakako djeluje upozoravajuæe za Hardena, Sefoloshu i ekipu nakon njegovoj opet nešto “tišeg” nastupa u ovogodišnjoj seriji protiv Celticsa.

Fantastièni James Harden je jasna prevaga na strani Oklahome po pitanju jaèina klupa za rezervne igraèe. Meðutim, Harden je praktièki igraè startne petorke s isto takvom minutažom, koji æe uvijek biti na parketu kada se utakmica lomi i odluèuje. Ako izuzmemo njega, Thunderi imaju još kvalitetnih rezervi, od kojih se minutažom i utiskom u ovogodišnjem doigravanju istièu Collison i Fisher, koji se opet nekim èudom u najvažnijem dijelu sezone pretvorio u iznimno korisnog i pouzdanog veterana, koji se ne boji trenutaka u kojima su utakmice na rubu. Klupa Heata s druge strane se ne može pohvaliti s pretjerano dobrim igrama (izuzevši Bosha, koji se u ulozi rezerve nalazio spletom nesretnih okolnosti) u ovom playoffu. Ipak, šuteri poput Mikea Millera i borci poput Joela Anthonyja uvijek mogu izravno utjecati na tijek utakmice ako budu imali “svoju” veèer.

Kao minus na strani Miamija (posebno Jamesa) bi mogao biti pritisak, koji se oko “superprijatelja” stvara još od njihova okupljanja (èemu su dijelom i sami krivi sa najavama pobjednièkih prstena i prije no što su skupa stupili na parket). Dok je Miamijev trojac veæ debelo u svojim najboljim košarkaškim godinama (Wade se veæ nalazi blizu silazne putanje s napunjenih 30), udarna trojka Thundera Durant-Westbrook-Harden tek ulazi u svoje najbolje godine. S tim trojcem nositelja igre u isti “koš” igraèa mlaðih od 24 godine možemo staviti i defenzivca Sergea Ibaku. Dok bi pritisak na Heat mogao nakon još jednog neuspjeha u finalu postati samo još gori, u sluèaju poraza Thundera nitko ne bi vidio ništa tragièno pošto sliène prilike i u narednim godinama za tako mladu, dobru i talentiranu vjerojatno neæe izostati samim tim što su i Durant i Westbrook vezani za klub dugogodišnjim ugovorima.

Da sumiramo, Miami je odlièna obrambena momèad, dok se Oklahoma City ipak najviše dièi svojom brzom i ubojitom napadaèkom igrom. U regularnom dijelu sezone, ove dvije momèadi su se sukobile dva puta, pri èemu je svaka momèad dobila utakmicu na domaæem terenu. Krajem ožujka Oklahoma City Thunderi su slavili s uvjerljivih 103:87 uz 28 poena, 9 skokova i 8 asistencija Kevina Duranta, dok je poèetkom travnja Heat uzvratio udarac pobjedom 98:93, uz 34 poena, 7 skokova i 10 asistencija LeBrona Jamesa. Premda se èesto naglašava kako obrana u NBA-u osvaja naslove, teško je okrenuti leða momèadi koja je èetiri puta zaredom u playoffu pobijedila momèad forme i kalibra San Antonio Spursa. Upravo ta serija možda najbolje govori kako su “mladci” iz Oklahoma Cityja i psihièki sazreli za najveæe stvari. U na papiru ovako izjednaèenom dvoboju teško je bilo što prognozirati, meðutim Thunderi su se kroz ovogodišnji playoff pokazali kao uvjerljivija momèad, a ako se tu pridoda i prednost domaæeg terena, na kojem Durant i društvo jako teško kapituliraju pred gostujuæim momèadima, blagu prednost i konaènu pobjedu dajemo igraèima Oklahoma City Thunderima.

Prognoza: Oklahoma City Thunder – Miami Heat 4:3

Raspored odigravanja utakmica:

1. Oklahoma City Thunder – Miami Heat, 13. lipnja, 03.00h
2. Oklahoma City Thunder – Miami Heat, 15. lipnja, 03.00h
3. Miami Heat – Oklahoma City Thunder, 18. lipnja, 02.00h
4. Miami Heat – Oklahoma City Thunder, 20. lipnja, 03.00h
5.* Miami Heat – Oklahoma City Thunder, 22. lipnja, 03.00h
6.* Oklahoma City Thunder – Miami Heat, 25. lipnja, 02.00h
7.* Oklahoma City Thunder – Miami Heat, 27. lipnja, 03.00h

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE