Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Veni, vidi, vici – NBA igraèi u Pekingu

NBA igraèi dokazali su svoju kvalitetu na Olimpijskim igrama u Pekingu. Èak 20 igraèa koji su se okitili medaljama nastupat æe na NBA parketima sljedeæe sezone. I Hrvatska ima svog aduta.

Iako su ljeto obilježili brojni prijelazi igraèa iz NBA u Europu, Olimpijske igre su dokazale da najbolji igraèi svijeta (još uvijek) igraju u najpoznatijom košarkaškoj ligi na svijetu. Statistika je impresivna i potvrðuje tu èinjenicu. Zlato su osvojili Amerikanci èija je momèad sastavljena iskljuèivo od NBA zvijezda dok se i ostale momèadi koje su završile na podiju oslanjaju na usluge svojih NBA igraèa. Medaljama se okitilo èak 20 igraèa koji æe sljedeæe sezone nositi dres nekog NBA kluba, a još èetvorica su u svojoj karijeri igrali u toj ligi. Donosimo vam popis NBA igraèa s medaljama oko vrata:

Zlato – SAD

Carmelo Anthony (Denver Nuggets), Carlos Boozer (Utah Jazz), Chris Bosh (Toronto Raptors), Kobe Bryant (L.A. Lakers), Dwight Howard (Orlando Magic), LeBron James (Cleveland Cavaliers), Jason Kidd (Dallas Mavericks), Chris Paul (New Orleans Hornets), Tayshaun Prince (Detroit Pistons), Michael Redd (Milwaukee Bucks), Dwyane Wade (Miami Heat) i Deron Williams (Utah Jazz)

Srebro – Španjolska

Jose-Manuel Calderon (Toronto Raptors), Rudy Fernandez (Portland Trail Blazers), Marc Gasol (Memphis Grizzlies) i Pau Gasol (L.A. Lakers)

Bronca – Argentina

Manu Ginobili (San Antonio Spurs), Andres Nocioni (Chicago Bulls), Fabricio Oberto (San Antonio Spurs) i Luis Scola (Houston Rockets)

Bivši NBA igraèi s medaljama: Jorge Garbajosa (Toronto Raptors), Raul Lopez (Utah Jazz), Juan Carlos Navarro (Memphis Grizzlies) i Carlos Delfino (Toronto Raptors, Detroit Pistons)

Indikativna je i èinjenica da u ostalim momèadima nastupa tek 9 NBA igraèa pa je oèito da su barem na ovoj Olimpijadi NBA igraèi bili garancija za uspjeh. Razlog za to možemo potražiti i u èinjenici da je veæina globalnih zvijezda od prošle Olimpijade potražila svoj angažman u NBA, a najbolji primjer za to su Argentinci. Ukupno je èak 18 klubova imalo svoje predstavnike u Pekingu. Hrvatska ima jednog predstavnika koji æe na jesen obuæi NBA dres – razigravaèa Roka Lenija Ukiæa.

Popis ostalih NBA igraèa koji su nastupili u Pekingu:

Andrei Kirilenko (Utah Jazz, Rusija), Chris Kaman (L.A. Clippers, Njemaèka), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks, Njemaèka), Linas Kleiza (Denver Nuggets, Litva), Andrew Bogut (Milwaukee Bucks, Australija), Roko Leni Ukiæ (Toronto Raptors, Hrvatska), Yao Ming (Houston Rockets, Kina), Yi Jianlian (New Jersey Nets, Kina), Sun Yue (L.A. Lakers)

U Pekingu su igraèi pokazali svu raskoš svog talenta impresionirajuæi svijet atraktivnim potezima, neki od tih igraèa tek æe na jesen prvi put zaigrati u najjaèoj ligi na svijetu (Fernandez, Ukiæ, Yue), a neki su istaknuli ozbiljnu kandidaturu za buduænost (Rubio). Do sljedeæih Olimpijskih igara u Londonu 2012. ostaje nam da saèekamo i pratimo za koje æe NBA ili europske klubove tada nastupati najveæe zvijezde poput Jamesa i Bryanta, ali i neki novi klinci koji æe sasvim sigurno doæi na scenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE