Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vinny Del Negro – najveæi nedostatak Clippersa

Uloga trenera u košarci od neupitnog je znaèenja. Na njima je da maksimalno iskorištavaju potencijal momèadi, kontroliraju svlaèionicu i nose se s kritikama koje kad-tad doðu. NBA liga prepuna je dobrih trenera. Gregg Popovich odlièno uklapa igraèe u sistem i izvlaèi maksimum njihovih sposobnosti, Tom Thibodeau je genijalac za obranu, dok igraèi poštuju i vole igrati za Doca Riversa. Vinny Del Negro za sada ne pripada niti u jednu od ovih skupina, a najveæa kvaliteta njegove mlade trenerske karijere je da se zna naæi u pravoj ekipi u pravo vrijeme.

Trenerska karijera Vinnyja Del Negra zapoèela je u Chicagu. U dvije godine provedene kao trener uspio je vratiti Bullse u doigravanje, no ništa više od toga. Mlada, talentirana ekipa predvoðena Derrickom Roseom odigrala je jednu od najzanimljivijih serija doigravanja u povijesti, no nisu uspjeli izbaciti tada aktualne prvake, ekipu Bostona. Iako su Celticsi bez Kevina Garnetta djelovali pobjedivo, Bullsi nisu bili dovoljno zreli niti uigrani da naprave korak više. Kada u sljedeæoj sezoni nisu pokazali oèekivani napredak i ponovo ispali u prvoj rundi postalo je jasno kako ekipa ne koristi svoj maksimalni potencijal. Prepoznali su to èelnici kluba, prekinuli suradnju s Del Negrom te zaposlili Thibodeaua. Bullsi su dobili obrambeni identitet, uveden je sistem i veæ su u prvoj godini ostvarili najbolji omjer regularne sezone.

S druge strane Vinny nije dugo èekao na novi angažman s ekipom Los Angeles Clippersa. Situacija koja ga je doèekala u Clippersima slièna je onoj s Bullsima. Mlada ekipa, prepuna potencijala s dosta rada pred sobom. Iako se nisu uspjeli plasirati u doigravanje u prvoj sezoni Blake Griffin osvojio je titulu novaka godine, dok su Bledsoe i Jordan pokazali kako posjeduju talent za daljnji napredak. A tada se dogodila za Clipperse možda i najbolja stvar u povijesti organizacije, dolazak (po)najboljeg razigravaèa današnjice Chrisa Paula. Od neozbiljne ekipe koja zakucavanjima zabavlja gledatelje postali su ekipa koja “puca” na naslov u nadolazeæim godinama. Plasirali su se u doigravanje, izbacili Memphis i naletjeli na Spurse, koji su ih pomeli. Nedovoljno spremni, neuigrani i daleko od razine na kojoj se Spursi nalaze.

U novu sezonu ušli su dodatno pojaèani te s velikim ambicijama. Imaju ekipu koja posjeduje kvalitetu, atletizam, iskustvo i širinu. Ono što nemaju je trenera koji æe to znati posložiti na pravi naèin. Igra previše ovisi u individualnim akcijama Paula te Jamala Crawforda kada su rezerve u igri. Obrambeno mogu bolje, te kao i Bullsi pod vodstvom Vinnyja djeluju kako æe doæi dokle ih dovedu individualne akcije. Poèetak je sezone i prièe o otkazu u ovome bi trenutke bile moguæe samo u HNL-u. Iako u trenutcima pisanja ovog teksta uništavaju Spurse, ipak smo dojma da Vinny nije spreman ekipu voditi do naslova. Trebaju nekoga tko æe uvesti sistem u kojem æe svaki igraè imati svoju ulogu, posložiti stvari u obrani i iskoristit neupitan potencijal koji ekipa posjeduje. Del Negro to nije uspio i s njim na kormilu Clippersi nisu ekipa za naslov prvaka. Èelnici Clippersa pak vjeruju svojem treneru i promjenu ne treba oèekivati (barem ne u skorašnje vrijeme). Vjerovali su i èelnici Miamija Ericu Spoelstri, pa znamo kako je to završilo, osvajanjem naslova prvaka. Sliènome se nadaju i Clippersi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE