Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vitkoviæ: Celticsi ispred Cavsa

Iako su Orlando Magici aktualni prvaci Istoka i jedina momèad koja je neporažena prošla kroz predsezonske utakmice, mišljenje veèine struènjaka je da æe ovogodišnje finale Istoka biti sudar Clevelanda i Bostona.

No, na žalost obožavatelja LeBrona Jamesa, èini se da su Celticsi u ovom trenutku bolja momèad. Na samom otvaranju sezone Celticsi su slavili u Clevelandu, u dvorani u kojoj su Cavsi prošle sezone ostvarili fenomenalnih 39-2. Iako je tek poèetak sezone, ova utakmica pokazala je dosta. Prvo, Cavsi previše ovise o LeBronu. Protiv Celticsa su poveli 13-2, no u par minuta koje je LeBron proveo na klupi Celticsi su okrenuli rezultat. Drugo, O’Neal i Ilgauskas ne mogu igrati zajedno u petorci. Trener Mike Brown je to nakratko pokušao protiv Celticsa, no zbog njihovog oèajnog branjenja pick&roll“ igre Garnett i Wallace su ih bez problema probijali. Upravo je Rasheed Wallace prije poèetka sezone izjavio da bi ova momèad Celticsa mogla izjednaèiti rekord Bullsa iz sezone 1995/96 od 72 pobjede. I dok je ta izjava tad primljena s podsmijehom, nakon uvodne èetiri utakmice èini se kao da bi najveæa zapreka u ostvarenju tog podviga Celticsima mogle biti samo eventualne ozljede. Djeluju dosta èvršæe i od momèadi koja je prije 2 godine u finalu raznijela Lakerse.

Njihova prošlosezonska ahilova peta, igra klupe mogla bi ove sezone biti njihova najveæa prednost. Kljuè je Rasheed Wallace. Kad je motiviran, Rasheed je noæna mora za suparnièke trenere. Rijeè je o 211cm visokom igraèu koji bez problema ubacuje trice, ima solidnu post-igru te je odlièan obrambeni igraè i skakaè. Njegovim ulaskom igra Celticsa dobija novu dimenziju. Zasad se odliènim pokazalo i dovoðenje Marquisa Danielsa. Ovaj polivalentan igraè u napadu preuzima ulogu playmakera koja omoguèava fenomenalnom šuteru Eddie Houseu da radi ono što najbolje zna bez optereæenja prevoðenja lopte. U obrani pak Daniels može èuvati i bekove-šutere i krila. Upravo je u Clevelandu iznenadio sve odliènim èuvanjem LeBrona.

Najugodnije iznenaðenje su igre Sheldena Williamsa. Prije tri godine ovaj je krilni centar bio 5. izbor drafta, no nije se snašao i puno je poznatiji kao suprug najbolje košarkašice svijeta Candace Parker nego po svojim postignuæima. Samo dva dana prije poèetka sezone mlado krilo Celticsa Glen Big Baby Davis se na proslavamo vlastitih zaruka potukao sa ponajboljim prijateljem i slomio palac zbog èega ga na parketima neæe biti 6-8 tjedana. Na njegovo mjesto je uskoèio Shelden i Davisu æe biti teško vratiti natrag svoju poziciju. Možda je i realnija opcija da genijalni generalni menadžer, Danny Ainge pokuša mijenjati Davisa u paketu s trojicom igraèa kojima istjeèe ugovor (Scalabrine, T.Allen i Giddens) za neku zvijezdu èija je momèad loše krenula u sezonu ili jednostavno želi skresati troškove.

Iako su Celticsi strašno krenuli u sezonu, najgora vijest za njihove protivnike je da bi s vremenom trebali biti sve jaèi. Garnett se vratio nakon duge stanke i na njemu se vidi da je neigranje ostavilo traga. Wallace, Daniels i Williams bi iz tjedna u tjedan trebali biti sve uigraniji. Ray Allen i Paul Pierce bi zahvaljujuæi Danielsu trebali dobiti više prilika za odmor. Startni playmaker je upravo potpisao produženje ugovora s Celticsima na 5 godina za 55 milijuna dolara.  Imaju sve. Odliènog trenera, sjajnog GM-a, vlasnike kojima je rezultat u prvom planu i ne štede novac, najbolju startnu petorku i odliènu klupu. I što je možda i najvažnije, igraju daleko najbolju obranu u ligi. Trener Doc Rivers je izjavio da žele otiæi u povijest kao najbolja obrambena momèad svih vremena. Ako nastave s ovakvim igrama sve je moguæe.

Kako su samo uèinili smiješne Bobcatse dozvolivši im samo 59 koševa. Jedina su momèad u ligi koja mogu dobiti utakmicu kad su totalno indisponirani u napadu. Sve to zahvaljujuæi fenomenalnoj obrani. A kažu da obrana osvaja naslove…

Latest Posts

NE PROPUSTITE