Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vlasnici ekipa predlažu velika smanjenja plaæa

Poèetkom ovoga tjedna, vlasnici NBA momèadi poslali su svoj prijelog Zajednièkog ugovora izmeðu igraèa i momèadi koji mora biti prihvaæen od obje strane kako bi se natjecanje (NBA liga) moglo provesti. Ovaj prijedlog sadržava velike redukcije na podruèju plaæa i dohodaka igraèa.

Ovim prijedlogom oznaèen je poèetak pregovora o novom Kolektivnom govoru izmeðu NBA igraèa i momèadi, nešto oko èega æe u slijedeæim mjesecima biti mnogo rijeèi. Vlasnici NBA ekipa zalažu se za velika sniženja dohodaka NBA igraèa, tako da bi od dohotka vezanog uz košarkaške aktivnosti igraèima pripalo nešto manje od 50%, dok po trenutnom ugovoru igraèima pripada 57% od tog dohotka. Takoðer, prijedlog sadržava i smanjenja u ugovorima igraèima, planira se smanjiti iznos i dužina trajanja maksimalnih ugovora. Trenutno igraèi mogu produžiti ugovor sa postojeæom ekipom na 6 godina, a s novom ekipom potpisati ugovor na 5 godina. Novim se Ugovorom to nastoji skratiti za godinu dana. Uz to, prijedlog sadrži i promjene u porezu na luksuz, taj porez trenutno oznaèava da vlasnici momèadi moraju dodatno plaæati iznos ako plaæe igraèa prelaze visinu salary capa.

Buduæi da cijeli svijet poseže za mjerama smanjenja troškova, to mora raditi i NBA lige. Zbog toga je salary cap ove sezone snižen na 57,7 milijuna dolara, a sljedeæe bi sezone on trebao biti izmeðu 50 i 54 milijuna dolara. To sve znaèi da æe ili igraèi morati prihvaæati manje ugovore ili vlasnici morati plaæati veæe iznose zbog poreza na luksuz.

Predstavnici igraèa i momèadi sastat æe se tijekom All-Star vikenda u Dallasu i to æe biti njihov prvi izravni susret vezan uz novi Kolektivni ugovor. Vlasnici ekipa temelje svoje zahtjeve za sniženjem troškova na primjeru NFL lige, gdje vlasnici momèadi predlažu smanjenje plaæa igraèima za 18%. Trenutni Ugovor traje do 2011. godine te se mora dogovoriti oko produženja ugovora prije nego što on istekne, inaæe bi moglo doæi do tzv. lockouta tijekom èega se NBA liga zaustavlja, odnosno utakmice se ne igraju. Zbog lockouta u sezoni 1998-99, utakmice, odnosno sezona je zapoèela tek u veljaèi, a svaka je ekipa odigrala tek 50 utakmica, èak 30 manje nego što bi to bilo da nije došlo do lockouta. Takoðer, te se sezone nije igrao All-Star utakmica. Ipak, te sezone postignut je šestogodišnji dogovor koji je osigurao nastavak natjecanja.

Trenutni predsjednik Udruge igraèa je razigravaè Los Angeles Lakersa, Derek Fisher. On je još prošloga tjedna najavio kako æe vlasnici momèadi iznijeti nerazuman prijedlog koji ukljuèuje ogromne rezove na podruèju dohodaka igraèa. Ovaj prijedlog zasigurno neæe biti prihvaæen nego æe doæi do niza dugih pregovora kako bi se dostigla razina na kojoj su i igraèi i vlasnici zadovoljni onime što æe dobiti Zajednièkim ugovorom.

Ako mu se ne sviða novi prijedlog, neka LeBron ode igrati amerièki nogomet gdje æe dobiti manje novaca nego što mi predlažemo“, izjavio je anonimni vlasnik jedne NBA ekipe. “Wade može biti model ili tako nešto, sigurno bi u tome bio dobar. Mogu raditi šta hoæe ali nitko ih se neæe sjeæati za nekoliko godina.

Ovi pregovori mogli bi bitno utjecati i na igraèe kojima istièe trenutni ugovor sa svojim NBA ekipama, a kao što znamo, to su veliki igraèi poput LeBrona, Wadea, Bosha, Stoudemirea i Johnsona. Oni mogu 1. srpnja ove godine raskinuti svoj ugovor i postati slobodni igraèi. Ako bude oèito da æe novi Kolektivni ugovor donijeti velika sniženja u ugovorima, ti igraèi bi mogli raskinuti trenutne ugovore te potpisati maksimalne ugovore prema trenutno važeæem Zajednièkom ugovoru koji bi im donio mnogo više novca nego novi Kolektivni ugovor. Sve bi to moglo bitno utjecati da ljeto 2010. bude jedno od najzanimljivijih u povijesti NBA lige, iako se tada same utakmice niti ne igraju.

Poèetkom ovoga tjedna, vlasini NBA momèadi poslali su svoj prijelod Zajednièkog ugovora izmeðu igraèa i momèadi koji mora biti prihvaæen od obje strane kako bi se natjecanje moglo provesti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE