Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vlasnici NBA momčadi odbili reformu lutrije

Jučer se na sastanku vlasnika NBA momčadi dogodio neočekivan obrat. Raspravljalo se i glasalo o promjeni sustava draft lutrije. Novi sustav je trebao ukinuti dosadašnje izglede prema kojima momčad s najlošijim omjerom ima 25% šanse za prvi pick te nije mogla pasti niže od četvrtog izbora na draftu. Prema predloženoj reformi se taj sustav namjeravao promijeniti u onaj prema kojem bi 4 momčadi s najlošijim omjerom imali jednake izglede (12%) za prvi pick drafta. Peta najlošija bi imala 11,5%, šesta 10% itd.

Novim sustavom se planirala zaustaviti taktika tankiranja prema kojoj momčad pristupa rebuildingu na način da par godina zaredom bude jako loša i osigura si dobre izbore na draftu jer bi u ovom slučaju praktički pet posljednjih momčadi imale skoro jednake šanse za najbolji izbor. Guverner NBA lige, Adam Silver, nadao se da bi se tim činom povećala kompetitivnost i spriječilo namjerno gubljenje utakmica.

Do 36 sati prije glasanja se očekivalo da će prijedlog glatko proći s omjerom 28-2 u korist reforme jer su se dotada jedino 76ersi i Thunder izjasnili protiv. Međutim, u neočekivanom obratu događaj reforma je odbijena jer je samo 17 momčadi glasalo za, a potrebno je da se najmanje 23 momčadi izraze pozitivno.

Među momčadima koje su glasale protiv su osim gore navedenih Phoenix, New Orleans, Detroit, Miami, Milwaukee, San Antonio, Utah, Washington i Atlanta. „Razlog je neočekivanom ishodu to što su mnogi vlasnici u posljednji trenutak počeli razmišljati o mogućim posljedicama ove reforme i glasali su protiv kako bi mogli još dodatno proučiti sve moguće scenarije,“ izjavio je anoniman vlasnik NBA momčadi za Yahoo Sports.

Jedno je sigurno, ovom odlukom najviše su zadovoljni čelnici 76ersa, koji su si već unaprijed zacementirali posljednju poziciju u ligi. Ostaje nam za vidjeti hoće li se ovakav isti prijedlog ponovno predlagati ovakav ili u izmijenjenom izdanju, ili će se pak namjernom gubljenju utakmicu kao i dosadašnjem često kritiziranom sustavu lutrije stati na kraj na neki drugi način.

Latest Posts

NE PROPUSTITE