Thursday, December 1, 2022

ZADNJE OBJAVE

Vremeplov: Chicago Bullsi i Kukoè za povijest

Toèno prije 15 godina, 21. travnja 1996., završio je osnovni dio NBA sezone. Njega su Chicago Bullsi završili s rekordnim omjerom nakon 82 odigrane utakmice: 72-10.

- Advertisement -

Srušila je momèad Phila Jacksona, koju je u prvoj punoj povratnièkoj sezoni – nakon što se poslije jednoipogodišnje pauze vratio košarci sezonu ranije – predvodio Michael Jordan, 14 godina stari rekord Los Angeles Lakersa, koji su u sezoni 1971-72 pobijedili 69 i izgubili 13 puta.

Baš 21. travnja iste te 1996. godine Bullsi su završili osnovni dio sezone pobjedom (103-93) kod Washingtona, u USAir Areni. Istu su kasnije završili 4-2 trijumfom protiv Seattle SuperSonicsa u finalnoj seriji doigravanja za NBA prvaka.

Kroz sezonu su Bullsi srušili još èitav niz drugih, “manjih” rekorda, te zaradili èitav niz individualnih nagrada.

- Advertisement -

Ostvarili su tako najbolji uèinak na gostovanjima (33-8) kad je 41 gostujuæa utakmica tijekom sezone u pitanju, najbolji start svih vremena na 50% sezone (41-3), najdulju seriju pobjeda na svom parketu (44 utakmice, sedam iz sezone ranije) i najbolji uopæe start na domaæem parketu (37-0). Na koncu su sezonu završili s drugim najboljim domaæim uèinkom (39-2) u povijesti, za nijansu lošijim (40-1) od Boston Celticsa deset sezona ranije.

Takoðer, ostvarili su Jordan i suigraèi drugu najbolju koš-razliku na koncu sezone, za tri poena kraæu od Lakersa iz sezone 1971/72.

Pojedinaèno gledano, prvi se put u povijesti, i zasad jedini, dogodilo da su èak trojica igraèa iste momèadi istovremeno izabrana u najbolju obrambenu petorku sezone. Uspjelo je to Michaelu Jordanu, Scottieju Pippenu i Dennisu Rodmanu, igraèima koji su popunjavili pozicije od “dvojke” do “èetvorke”. Jordan i Pippen bili su takoðer u idealnoj petorci sezone.

Michael Jordan osmi je put u karijeri završio sezonu kao najbolji strijelac, èime je na vrhu pretekao Wilta Chamberlaina sa sedam naslova najboljeg, a trofeje najkorisnijeg igraèa zaradio je za osnovni dio sezone, All-Star utakmicu i doigravanje.

Dennis Rodman peti je put uzastopno bio najbolji skakaè lige, a svoje je najvrednije individualno priznanje u NBA karijeri dobio i hrvatski krilni košarkaš Toni Kukoè, proglašen za najboljega šestog igraèa sezone. Spliæanin je posljednji igraè kojem je to pošlo za rukom u šampionskoj sezoni njegove momèadi.

Zbog svega pobrojanog, momèad Phila Jacksona iz sezone 1995-96 po mnogim je ekspertima najbolja u povijesti košarke.

Latest Posts

NE PROPUSTITE