Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vremeplov: Chicago Bullsi i Kukoè za povijest

Toèno prije 15 godina, 21. travnja 1996., završio je osnovni dio NBA sezone. Njega su Chicago Bullsi završili s rekordnim omjerom nakon 82 odigrane utakmice: 72-10.

Srušila je momèad Phila Jacksona, koju je u prvoj punoj povratnièkoj sezoni – nakon što se poslije jednoipogodišnje pauze vratio košarci sezonu ranije – predvodio Michael Jordan, 14 godina stari rekord Los Angeles Lakersa, koji su u sezoni 1971-72 pobijedili 69 i izgubili 13 puta.

Baš 21. travnja iste te 1996. godine Bullsi su završili osnovni dio sezone pobjedom (103-93) kod Washingtona, u USAir Areni. Istu su kasnije završili 4-2 trijumfom protiv Seattle SuperSonicsa u finalnoj seriji doigravanja za NBA prvaka.

Kroz sezonu su Bullsi srušili još èitav niz drugih, “manjih” rekorda, te zaradili èitav niz individualnih nagrada.

Ostvarili su tako najbolji uèinak na gostovanjima (33-8) kad je 41 gostujuæa utakmica tijekom sezone u pitanju, najbolji start svih vremena na 50% sezone (41-3), najdulju seriju pobjeda na svom parketu (44 utakmice, sedam iz sezone ranije) i najbolji uopæe start na domaæem parketu (37-0). Na koncu su sezonu završili s drugim najboljim domaæim uèinkom (39-2) u povijesti, za nijansu lošijim (40-1) od Boston Celticsa deset sezona ranije.

Takoðer, ostvarili su Jordan i suigraèi drugu najbolju koš-razliku na koncu sezone, za tri poena kraæu od Lakersa iz sezone 1971/72.

Pojedinaèno gledano, prvi se put u povijesti, i zasad jedini, dogodilo da su èak trojica igraèa iste momèadi istovremeno izabrana u najbolju obrambenu petorku sezone. Uspjelo je to Michaelu Jordanu, Scottieju Pippenu i Dennisu Rodmanu, igraèima koji su popunjavili pozicije od “dvojke” do “èetvorke”. Jordan i Pippen bili su takoðer u idealnoj petorci sezone.

Michael Jordan osmi je put u karijeri završio sezonu kao najbolji strijelac, èime je na vrhu pretekao Wilta Chamberlaina sa sedam naslova najboljeg, a trofeje najkorisnijeg igraèa zaradio je za osnovni dio sezone, All-Star utakmicu i doigravanje.

Dennis Rodman peti je put uzastopno bio najbolji skakaè lige, a svoje je najvrednije individualno priznanje u NBA karijeri dobio i hrvatski krilni košarkaš Toni Kukoè, proglašen za najboljega šestog igraèa sezone. Spliæanin je posljednji igraè kojem je to pošlo za rukom u šampionskoj sezoni njegove momèadi.

Zbog svega pobrojanog, momèad Phila Jacksona iz sezone 1995-96 po mnogim je ekspertima najbolja u povijesti košarke.

Latest Posts

NE PROPUSTITE