Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prije 45 godina Celticsi postavili nedostižan rekord

Prošlo je toèno 45 godina od rekordnog dosega Boston Celticsa koji je i danas na snazi, ne samo kad je u pitanju NBA liga, veæ cjelokupni sjevernoamerièki profesionalni sport.

Dana 28. travnja Celticsi su u sedmoj utakmici finala NBA lige pobijedili vjeène rivale Los Angeles Lakerse sa 95-93 i osvojili osmi uzastopni naslov u najjaèoj svjetskoj košarkaškoj ligi. Nijednoj drugoj profesionalnoj momèadi u amerièkom sportu takav niz nije pošao za rukom ni prije ni poslije.

Bila je to ujedno posljednja sezona na klupi legendarnog trenera Reda Auerbacha, èovjeka koji je sa Celticsima kao trener osvojio devet NBA prstena, po èemu ga je kasnije prestigao samo Phil Jackson (šest puta prvak s Chicagom, pet puta s Lakersima). Auerbach je sve do smrti 2006. godine ostao u Celticsima u kojima je bio i predsjednik i glavni menadžer. Ukupno je, raèunajuæi sve uloge, osvojio èak 16 NBA naslova.

Na klupi ga je u sezoni 1966/67 naslijedio Bill Russell, èovjek koji je tih godina bio voða na terenu. No, pristao je nakon povlaèenja Auerbacha postati igraè-trener, ispisavši na taj naèin povijest. Postao je, naime, prvi Afroamerikanac u ulozi glavnog trenera u povijesti NBA lige.

U prvoj sezoni pod Russellovim vodstvom prekinut je rekordni niz Celticsa. U finalu Istoène konferencije ih je pobijedila Philadelphia koja je kasnije otišla i do nasova. No, u sljedeæe dvije sezone naslov je ponovno bio u Bostonu.

Celticsi su ukupno kroz povijest skupili 17 naslova, najviše od svih momèadi u NBA ligi, odnosno jedan više od Minneapolis/Los Angeles Lakersa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE