Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vrijedi li Jordan 100 poena?

Sezona još nije poèela, izvještaji s natjecateljski beznaèajnih pripremnih utakmica su mi se odavno popeli na glavu, kao i neprestana Divèeva zapitkivanja: Može li mi Dražen oprostiti?. Drugim rijeèima, u profesionalnom košarkaškom svijetu ne dogaða se ništa revolucionarno, ali dobri stari Gospodin Zrak je dao jednu izjavu koju vrijedi prokomentirati.

Vjerojatno ste imali prilike i èuti tu reèenicu u kojoj je Michael Jordan izjavio kako bi mogao, da je danas na vrhuncu forme, ubaciti 100 poena u jednoj utakmici. Iako na prvi pogled to zvuèi kao još jedna od onih nes(p)retnih izjava nekadašnjih sportskih zvijezda koje se ne mogu pomiriti s odlaskom u mirovinu, ne treba zaboraviti da ovdje govorimo o najboljem košarkašu svih vremena. A najbolji ikad može napraviti sve što poželi. Uostalom, to je veæ i napravio. Naravno, tu je i ona stara prièa koju veæ i vrapci na grani znaju: devedesetih se igrala tako èvrsta obrana kakvu danas ne možemo ni zamisliti. Odnosno možemo, jer se veæina nas ipak prisjeæa pokoje utakmice iz prošlog stoljeæa. I zaista, imam dojam da su Jordana tukli više nego bilo kojeg drugog igraèa u povijesti NBA lige i da bi danas takvu obranu bilo nemoguæe igrati jer su se pravila promijenila, i to u korist napadaèa. I sam MJ je u sklopu istog intervjua stavio naglasak upravo na faule u svoju korist i slobodna bacanja, koja bi puno èešæe izvodio da igra danas.

Kod Jordana treba naglasiti još jednu stvar. On nikada u životu nije odigrao utakmicu u kojoj je ciljano išao na veliki broj poena. Mnogi veliki strijelci u povijesti su imali utakmice u kojima ih je momèad dogovoreno nosila do nekakvog rekorda u broju koševa. Uostalom, i Wiltova stotka je pala jer se cijela njegova momèad ukljuèila u svetu misiju rekorda svih vremena. Lopta je išla samo njemu u ruke, a eventualna pobjeda Chamberlainovih Warriorsa je tu bila u drugom planu. Jordan takvu utakmicu nije imao, a možda je nije ni htio. Koliko kod bio uèinkovit koš-igraè, toliko je MJ bio odlièan obrambeni igraè, ali i razigravaè vlastitih suigraèa. I u svakoj utakmici je koristio sve te elemente u svojoj igri. Nikada se nije ni pokušao koncentrirati samo na koševe, i to upravo zato što mu je pobjeda vlastite momèadi bila važnija od vlastitih rekorda u postignutim koševa. Mnogi æe reæi: Zato je i postao najbolji svih vremena.

Ono što je meni najzanimljivije u cijeloj prièi je tajming ove Jordanove izjave. Èinjenica je da u posljednje vrijeme mnogi košarkaški analitièari Kobea Bryanta sve više spominju u istoj reèenici s Jordanom, ali i ostalim velikanima NBA lige. Polako, ali sigurno Bryant u svijesti navijaèa i medija postaje jedan od najveæih svih vremena i drugi najbolji bek šuter u povijesti koji se opasno približava onom najboljem beku šuteru i igraèu u povijesti. Smatra li Michael da je njegova pozicija najboljega ugrožena i misli li da postoji šansa da æe ga Kobe dostiæi i ostaviti iza sebe?

Iako mi Bryant i nije najmilija NBA zvijezda, èovjeku treba odati priznanje za sve što je postigao i još uvijek postiže, s posebnim naglaskom na dva aktualna Shaq-less naslova Lakersa. Vjerojatno je i Jordan primjetio Kobeov strelovit uzlet (kojem se trenutno ne nazire kraj) prema samom vrhu najboljih igraèa moderne košarke. Možda i zato ima potrebu naglasiti veliku olakotnu okolnost koju KB na vrhuncu karijere ima u odnosu na njegovo Velièanstvo na vrhuncu karijere. A to je ta obrana, jel tako?.

I na kraju, bi li Michael s poèetka devedesetih u dvijetisuæitima zaista mogao postiæi sto koševa na jednoj utakmici? Ako je Bryant ubacio 81, stavio bih kuæu na Jordanovu stotku.

Latest Posts

NE PROPUSTITE