Saturday, June 22, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vrijeme kada je Kukoč bio plaćeniji od Jordana i Pippena

Još u srpnju 1993. Chicago Bullsi su napokon potpisali hrvatsku i europsku košarkašku zvijezdu Tonija Kukoča za procijenjenih 17,6 milijuna dolara tijekom sedam do osam godina. Detalji ugovora u to vrijeme bili su vrlo nejasni, ali zasigurno je bilo poznato da Bullsi neće imati nikakva ograničenja salary capa nakon što su potpisali Kukoča, jer su imali pravo na njega, budući da su ga draftirali 1990. godine.

Kukoč je kao rookie u sezoni 93-94 bio plaćen 1,1 milijun dolara, što je zapravo bilo dosta manje od 2,2 milijuna dolara koje zarađivao dok je igrao u dresu talijanskog Trevisa.

Kukoč je odlučio da je vrijeme da se pridruži timu Bullsa koji je osvojio tri NBA naslova zaredom. Jednostavno, priliku da igra s Michaelom Jordanom i Scottie Pippenom nije mogao propustiti.  Jordan je te sezone naglo otišao u mirovinu i Kukoč je s Pippenom i ostatkom momčadi “prošao” vrlo tešku sezonu za aktualne prvake.

Nešto više od godinu dana kasnije, u kolovozu 1994., Croatian Sensation je potpisao novi ugovor vrijedan 26 milijuna dolara tijekom šest godina koji ga je u to vrijeme učinio najplaćenijim igračem u povijesti Chicago Bullsa,  koji je nadmašio Jordana i Pippena, koji je zbog toga bio osobito nezadovoljan.

Pippen je već od prije bio znan da je nezadovoljan generalnim menadžerom Bullsa Jerryjem Krauseom, a želja vlasnika tima Jerryja Reinsdorfa za potpisivanje nedokazanog NBA igrača (što je Kukoč tada i bio) na tako veliki ugovor mu baš i nije sjela. Bullsi su naizgled zanemarili Pippenovu tržišnu vrijednost i pokazali nedostatak ozbiljnosti u pokušaju ponovnog pregovaranja o njegovom ugovoru ili njegovom potpisivanju boljeg ugovora.

No, to nije bilo zanemarivanje Krausea ili Reinsdorfa. Istina je da je Kukoč imao vrlo oštrog i pametnog agenta u čovjeku po imenu Luciano “Lucky” Capicchioni.

U novom ugovoru je on u osnovi imao opciju odlaska nakon jedne sezone. To je značilo da će Bullsi u slučaju da žele zadržati Kukoča, koji je upravo završio jako solidnu rookie sezonu, morati platiti njegovu trenutnu tržišnu vrijednost ili “iskoristiti” priliku da ga izgube, što svakako nisu željeli.

Kukoč je odličan ugovor znao nagraditi, u sljedećoj sezoni je pružao odlične igre, a 1995-96te je izabran za najboljeg šestog igrača NBA lige te je te sezone osvojio prvi od svoja tri NBA naslova s Bullsima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE