Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Vrtoglave cifre za Adamsa, Goberta, Oladipa, Zellera, Dienga

Kao što već znamo, rok za produžavanje rookie ugovora je završen sinoć u ponoć. Na tržnici se dogodilo dosta stvari, pa krenimo redom.

Oklahoma City Thunder

Čelništvo Oklahoma City Thundera je do isteka roka aktiviralo opcije treće sezone za krilo Johna Huestisa i šutera Camerona Paynea.

Tijekom sezone 2015-16, Huestis se pojavio na samo pet utakmica za Thunder, bilježeći 2,8 poena i 2 skoka za 11 minuta po meču. Izabran od strane Oklahome kao 29. pick na draftu prije dvije godine, produkt Stanford sveučilišta je svoju rookie sezonu proveo u filijali Oklahoma City Blue. U Razvojnoj ligi je bio na prosjecima od 10,3 poena uz 5,7 skokova, 1,1 asistencijom i 1,57 blokada za 33,1 minuta po utakmici.

Payne, 14. izbor na prošlogodišnjem draftu, bilježio je 5 poena uz 1,9 asistencija i 1,5 skokova u 57 utakmica. Za dvije sezone na Murray State sveučilištu, momak porijeklom iz Memphisa je bilježio 18,5 poena uz 5,7 asistencija i 3,7 skokova, te 1,8 ukradenih lopti za 32,4 minute po susretu. Ono što se svakako izdvaja kao glavni podatak u vezi ovog produženja jeste da Russell Westbrook ne mora tražiti novog partnera za ples.

Osim produženja rookie ugovora, na tržnici su se pojavili vijesti vezane i za velike dečke.

Oklahoma City Thunder produžila ugovore s Adamsom i Oladipom

Tim iz Oklahome je potpisao centra Stevena Adamsa i šutera Victora Oladipoa na višegodišnje ugovore, što je potvrđeno od strane generalnog menadžera franšize Sama Prestija.

U više od tri sezone s Thunderom, Adams je odigrao 234 utakmice (170 u startnoj petorci) i bilježio 6,3 poena uz 6 skokova i 1 blokadu za 21,7 minuta po susretu. Novozelanđanin je dva puta izabran u BBVA Rising Stars Challenge u sklopu All-Star vikenda, a u tri utakmice ove sezone je na prosjecima od 13 poena i 9 skokova za 34,9 minuta na terenu. Prema novom ugovoru će zaraditi 100 milijuna dolara za četiri godine trajanja istog.

Biran 12. izborom drafta 2013. godine, Adams je bio dvoznamenkast u poenima 25 puta prošle sezone, te je zabilježio šest double-double učinaka. Tijekom prošlogodišnjeg doigravanja, na pohodu do finala Zapadne konferencije, Adams je upisao još toliko double-double utakmica uz prosjeke od 10,1 poena i 9,5 skokova u 22 utakmice postsezone.

S druge strane, u četvrtoj sezoni NBA karijere, Oladipo na kontu ima 227 utakmica (170 startova) uz prosjeke od 15,9 poena i 4 asistencije, te 4,3 skoka i 1,62 ukradenih lopti za 33,2 minute po utakmici. Biran kao drugi pick drafta 2013. godine, Oladipo je u Thunder stigao putem razmjene iz Orlando Magica ovog ljeta. Po prvom ugovoru nakon debitantskog, zaradit će 84 milijuna dolara tijekom četiri godine.

Produkt sveučilišta Indiana, izabran je u All-Rookie prvi tim, a u ovoj sezoni bilježi 17 poena, 2,3 asistencije uz 3,7 skokova i 1 ukradenu loptu. Oladipo je jedan od tri igrača još od sezone 1985-86 koji je počeo karijeru s tri uzastopne sezone u kojima je imao 1100+ poena, 110+ ukradenih lopti i 70+ pogođenih šuteva za tri poena. Bivši dobitnik nagrade National Co-Defensive Player of the Year na koledžu, izabran je u Select tim SAD ovog ljeta.

Timberwolvesi produžili s Diengom

Minnesota Timberwolves su produžili suradnju s centrom Gorguiem Diengom i potpisali četverogodišnji ugovor vrijedan 64 milijuna dolara.

Senegalac biran kao 21. pick 2013. godine., pokazao je nešto sporiji razvoj u više od tri godine s Wolvesima. Dieng je učvrstio svoje mjesto u startnoj petorci pored Karl-Anthonya Townsa prošle sezone, bilježeći 10 poena, 7 skokova i jednu blokadu po utakmici.
Upisao je double-double u obje utakmice Minnesote ove sezone.

Diengovo prisustvo u reketu dozvoljava Townsu prelazak na poziciju krilnog centra, gdje se ne mora toliko ‘hrvati’ s protivnicima iz noći u noć. Iako mu nedostaje dobar šut za tri, Gorgui je veoma dobar s poludistance i krasi ga odličan osjećaj za floor-spacing, kao i sjajna sposobnost dodavanja iz pick&rolla.

Šesnaest milijuna po sezoni se čini mnogo, ali to je u suštini isti ugovor koji su dobili stariji centri poput Iana Mahinmija i Timofeya Mozgova tijekom ovog ljeta. Dieng je pokazao veći potencijal od obojice, te je četiri godine mlađi. Ovih dana je dobro biti navijač Timberwolvesa.

Jazzeri čuvaju svoje vjetrenjače

Utah Jazz i centar Rudy Gobert su stavili paraf na novi ugovor prema kojem će Francuz dobiti 102 milijuna za četiri godine.

Gobert je odigrao samo 61 utakmicu prošle sezone zbog ozljede koljena, ali je redovito utjecao na igru kada je bio spreman.

Momak visok 216 centimetara, bilježio je 9,1 poena uz 11 skokova i 2,2 blokade prošle sezone. S tim prosjecima, pridružio se Hassanu Whitesideu, DeAndre JordanuPau Gasolu kao jedinim igračima koji su išli preko tih brojki prošle sezone.

Gobert svakako važi za jednog od najboljih rim protectora u ligi. Među igračima koji su branili barem osam šuteva po utakmici, rangiran je kao prvi jer je svodio šuteve protivnika na 41%. U istom kontekstu, Gasol zauzima drugo mjesto s 46,3%. Uzevši u obzir da je Gobert popravio prosjeke šuta iz reketa i za nijansu razvio svoju napadačku igru, Jazzeri su bili voljni platiti veliku svotu da osiguraju njegove usluge.

Michael Jordan dao novi ugovor Codyju Zelleru

Jedan od trojice braće Zeller je prvi unovčio svoj košarkaški talent. Zahvaljujući odličnoj igri u prethodnoj sezoni Hornetsi su odlučili nagraditi svog startnog centra s novim četverogodišnjim ugovorom, a Cody Zeller će u tom periodu zaraditi 54 milijuna dolara.

Hornetsi su Zellera izabrali na draftu 2013. godine kao četvrti izbor. Prošle godine je Cody odigrao najbolju sezonu, te je u 73 utakmice za prosječno 24 minute na terenu bilježio 10,7 poena, 5 skokova, 1 asistenciju i 1,7 blokadu, dok mi je PER (player efficiency rating) učinak iznosio 16,1.

Brooklyn Nets

Vodstvo Brooklyn Netsa je odlučilo iskoristiti team opciju za sezonu 2017-18 u slučaju Rondae Hollis-Jeffersona i  Chrisa McCullougha.

Hollis-Jefferson, biran 23. izborom na draftu 2015. od strane Portlanda (u Netse stigao putem tradea u noći drafta) odigrao je 32 utakmice od čega se u 20 njih našao u startnoj petorci. U prosjeku je bilježio 5,5 poena uz 5,2 skoka i 1,4 asistencije za 21,4 minuta po utakmici.

McCullough je biran kao 29. pick iste godine, a u karijeri je upisao 25 nastupa (četiri kao starter). Njegovi prosjeci su 4,6 poena uz 2,8 skokova za 14,6 minuta po susretu.

Bullsi iskoristili opcije za McDermotta, Granta i Portisa

Chicago Bullsi su aktivirali opciju za četvrtu godinu u ugovoru Douga McDermotta, te opcije za treću godinu šutera Jeriana Granta i krilnog centra Bobbyja Portisa.

Aktiviranjem ovih opcija, navedeni igrači će biti pod ugovorom s Bullsima do kraja sezone 2017-18.

McDermott je u prethodnoj sezoni igrao u 81 utakmici, što je napredak u odnosu na rookie sezonu kada je nastupio samo 36 puta. Zabilježio je 37 dvoznamenkastih učinaka prošle sezone, uključujući rekord karijere s 30 poena, 19. veljače protiv Toronto Raptorsa. S tog stanovišta, također je zabilježen napredak u odnosu na debitantsku godinu kada je imao samo četiri utakmice s deset ili više poena. Njegov procenat za tri poena u protekloj sezoni je iznosio 43%, što ga je smjestilo na peto mjesto NBA ljestvice. Momak biran kao 11. pick 2014. godine za sada je na prosjecima od 7,5 poena i 2,0 skoka uz šut od 45% iz igre, od čega je 41% iza linije za tri poena.

Grant je biran 19. izborom prošle godine, na kojeg su pravo polagali Washington Wizardsi. Sam pick je kasnije razmijenjen Knicksima preko Atlanta Hawksa. U svojoj rookie godini, Grant je odigrao 76 utakmica, od čega je startao šest, i u prosjeku bilježio 5,6 poena uz 1,9 skokova i 2,3 asistencije za 16,6 minuta po utakmici. Njegov procenat slobodnih bacanja (78%) je rangiran kao šesti među novacima prošle sezone. U svojoj posljednjoj sveučilišnoj sezoni, kao igrač Notre Damea, Grant je biran u prvi tim NCAA od strane Associated Pressa.

Portis je u svojoj turbulentnoj debitantskoj sezoni ubilježio 62 utakmice, od čega je počeo samo četiri. No, kao novak je postao prvi Bull kojem je pošlo za rukom upisati 20 poena i 10 skokova u jednoj od svojih prvih pet utakmica još od 1999. Portis je također postao 25. igrač u povijesti franšize koji je zabilježio dvoznamenkast učinak u prvoj utakmici karijere (3. Studeni, protiv Hornetsa). Trenutno je na prosjecima od 7,0 poena uz 5,4 skoka i 0,8 asistencija za 17,8 minuta po utakmici. Šut je dosta siromašan, pa bilježi 43% šuta iz igre, 31% iza linije za tri poena i 73% s linije slobodnih bacanja. Momak sa sveučilišta Arkansas, proglašen je igračem godine u Jugoistočnoj konferenciji u dva navrata (sophomore i senior sezona).

Memphis Grizzlies

Memphis Grizzliesi su iskoristili opciju treće godine u ugovoru Jarella Martina. Martin sada ima važeći ugovor do kraja sezone 2017-18.

Krilni centar je nastupio u 27 utakmica regularne sezone, gdje je bilježio 5,7 poena uz 3,2 skoka za 14,1 minuta. Martin je biran kao 25. pick na draftu 2015. godine, a ove sezone nije bio u protokolu za premijernu utakmicu protiv Timberwolvesa.

Dvadesetdvogodišnjak je također odigrao 10 utakmica za filijalu Grizzliesa u NBA Razvojnoj ligi, Iowa Energy, uz prosjeke od 15 poena i 6 skokova za 28,9 minuta.

Milwaukee Bucks

Administracija Bucksa je aktivirala opciju treće godine za Rashada Vaughna.

Dvadesetogodišnjak je igrao u 70 utakmica u svojoj rookie sezoni, te je bilježio 3,1 poena i 1,3 skokova za 14,3 minuta po meču. U ovoj sezoni je upisao dva poena i jedan skok u otvaranju sezone Bucksa protiv Charlotte Hornetsa.

Definirano uvjetima NBA kolektivnog ugovora, prve dvije godine za pick prve runde drafta su garantirane, dok su treća i četvrta godina zapravo timska opcija.

Rocketsi zadržavaju Capelu i Dekkera

Houston Rocketsi su aktivirali opciju u ugovorima Clinta Capele i Sama Dekkera.

Capela je biran 25. izborom drafta 2014. godine, dok je u prošloj sezoni izrastao u njihovog najboljeg visokog igrača.

Dekker je bio 18. pick na draftu prošle godine, a u ligu je stigao sa sveučilišta Wisconsin. Dekker je većinu svoje debitantske sezone proveo u Razvojnoj ligi gdje je radio na povratku u formu nakon ozljede leđa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE