Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Warriorsi svladali Rocketse, ali priča utakmice je ozljeda Curryja

Skakutao je u mjestu ispred klupe i objasnio trenerima što je u pitanju, otišao dva puta u svlačionicu na tretman i izrazio svoje nezadovoljstvo.

Stephen Curry je sigurno u tom trenutku odigrao svoje u prvom susretu playoff serije između Golden State Warriorsa i Houston Rocketsa. Ne samo jer su Warriorsi kontrolirali utakmicu još od završnih tonova nacionalne himne, nego i zbog dva druga detalja:

– Steph Curry efekt u prvom poluvremenu

– povreda skočnog zgloba

Curry je oštro i nezgodno nagazio desni članak i propustio sve osim 2 minute i 47 sekundi drugog poluvremena, što u suštini nije loše kada uzmemo u obzir da su Rocketsi propustili gotovo cijeli susret. Ipak, povreda je bila dovoljno loša da dovede u pitanje njegov nastup u drugoj utakmici serije.  Dobrodošli u scenarij u kome Warriorsi  nokautiraju Houston, 104-78 u Oracleu, a navijače iz Bay Area i pored toga prolaze trnci.

Curry i bilo kakav medicinski problem koji se veže uz njega, pokreću alarme. Vjerojatno back-to-back MVP, vodeći strijelac lige u regularnom dijelu, član kluba 50-40-90, prvi košarkaš u povijesti koji je ubacio više od 400 trica u sezoni. Čak i u ekipi s dva All-Star igrača, vodećim kandidatom za nagradu Coach of the Year, aktualnim najkorisnijim igračem NBA finala, dva visoka igrača koji su izborili mjesta u All-Defence petorkama u 2015. godini i nekoliko potencijalnih Olimpijaca, Curry je nedvojbeno središnji dio.

Curry i njegov medicinski karton s ozljedama članaka, pokreće lavinu neugode i anksioznosti. Bile su mu potrebne dvije operacije, a jedna od njih je prije četiri godine dovela u pitanje njegovu budućnost u ligi. Povrijedio bi se jednostavno trčkarajući po terenu, bez kontakta ili naglih promjena pravca. Konstantni problemi su doveli Warriorse u dilemu oko potpisivanja četverogodišnjeg ugovora, vrijednog 44 milijuna dolara u 2012., prije nego što se isti pretvorio u jedan od najvećih bagatela u NBA. S ovog aspekta, ta debata se u najmanju ruku čini smiješnom.

Sezone koje su uslijedile, rezultirale su sljedećim brojem nastupa: 78, 78, 80 i u tekućoj 79. Nije bilo problema. Za protivnike – apsolutno. Ali iz zdravstvenog ugla za Curryja, ne.

Ali onda, iznenada – bum.

„Trenutno, ne mogu zamisliti scenarij u kojem neću biti spreman za igru.”

Curry je promašio šut s poludistance na 2 minute do kraja poluvremena, promijenio pravac kretanja u defenzivi i osjetio ‘štipkanje ili nelagodu’ u zglobu. Izašao je nakon minutu, skinuo tenisicu i ubrzo krenuo prema svlačionici. Bio je natrag na terenu početkom trećeg perioda, pokazivajući navijačima da je sve u redu, da bi kratko nakon toga bilo jasno da se Curry ne kreće kako treba.

Trener Steve Kerr ga je izvadio iz igre nakon tri minute igre i Steph se vratio u svlačionicu. Izašao je pred publiku pred početak posljednje četvrtine, u trenirci, sjeo na klupu i pokušavao izboriti svoj povratan na parket čak i u trenutku kada su Warriorsi imali prednost od 22 poena. Lobirao je pred Kerrom, zatim s dva njegova pomoćnika, Luke Waltonom i Bruce Fraserom. Naravno, nisu mu se smijali u lice, ali odgovor u konačnici je bio negativan. U pitanju su bili zglobovi, to je bilo prvih 48 minuta u mogućim mjesecima doigravanja i situacija je bila baš kakva obično bude u dvoboju prve i osme momčadi konferencije. Bio je sretan što ga Warriorsi nisu umotali u gomilu jastuka na poluvremenu i zatražili policijsku pratnju do njegove kuće.

Znate, vidio je da pišem imena petorice igrača koje ću poslati na parket i njegovo ime nije bilo tu. Nije mogao da vjeruje“, rekao je Kerr. „Rekao sam mu da mi se nije svidjelo kretanje nakon povratka, a odgovorio mi je da će sve biti u redu. Naravno da će se tako postaviti, on je strašan natjecatelj.  Želi igrati. Ali nećemo to učiniti sve dok postoji neki rizik za pogoršanje povrede. Očigledno, nadamo se da ćemo nastaviti svoje doigravanje u idućih nekoliko mjeseci, tako da ne želimo iskušavati sreću.“

To vjerojatno uključuje utakmicu broj dva u ponedjeljak. Više ćemo znati nakon okupljanje ekipe na današnjem treningu, odnosno nakon analize stanja zgloba. Za sada, Kerr smatra Stephov nastup upitnim iz očitih razloga i dugoročnih planova.

Trenutno ne vidim scenarij u kojem neću biti spreman za igru“, izjavio je Curry nakon 24 poena u utakmici za samo 20 minuta igre. „Naravno, nije ispravno riskirati težu ozljedu i to je po mom mišljenju jedina stvar oko koje se trebamo brinuti. Tolerancija na bol i slične stvari, mislim da znam s čime se mogu nositi na terenu. Ali ne želim da se desi ništa ozbiljnije, sa zglobovima ili nečim drugim. Obratit ćemo pažnju na idućih nekoliko dana.

Latest Posts

NE PROPUSTITE