Saturday, May 11, 2024

ZADNJE OBJAVE

Washington-Atlanta (analiza pete utakmice)

Kroz cijelu seriju Wizardsa i Hawksa provlači se jedna ključna teza. Starteri Wizardsa rade prednost protiv startera Hawksa, ali klupa Atlante je ona koja dominira nad rezervnom postavom Washingtona. U šestoj su utakmici Wizardsi ipak dobili dovoljno od svoje klupe koja im definitivno nije bila jača strana ni u regularnoj sezoni, niti je u doigravanju. Dobra rola Bojana Bogdanovića i u završnici Kellyja Oubrea tako su bile jezičac na vagi domaćina.

Nova utakmica ali početak je gotovo identičan početku četvrte utakmice. Atlanta nema rješenja za izlaske iz blokova Bradleyja Beala. Tim Hardaway Jr. se opet trudi svim silama otežati mu posao ali Beal je jednostavno šuterski predobar i to je kraj priče. Vjerujem da je i bolji defanzivac od THJ-a zadužen za njega da bi gledali istu priču. Beal otvara s realizacijom 4/4, a ovaj put dobio je pomoć od Markieffa Morrisa koji ubacuje 6 poena i začudo uspio je izbjeći probleme s osobnim pogreškama. Pametnije je on individualno igrao obranu, ali Scott Brooks i stručni stožer Washingtona odlučili su udvajati Paula Millsapa kada primi loptu u ili na postu:

To je dobra strategija za koju Hawksi kao da nisu bili pripremljeni i dosta nespretno su pokušavali riješiti ove situacije.

Kod Atlante na snazi je i dalje socijalistička raspodjela poena, barem u uvodu, zabili su svi ali najviše impresionira Dennis Schroder koji ubacuje 3 trice iz isto toliko pokušaja za 9 minuta igre i tako praktički anulira Bealov učinak. Inače, upravo je Schroder preuzeo Beala kada se ovaj raspucao, a Hardaway Johna Walla. Iste matchupove smo mogli gledati i u obrani Washingtona.

Ono što je Schroder odradio u napadu Hawksa to je Dwight Howard odradio u obrani. I dalje stoji jako blizu obruča, ne izlazi previše prema lopti kada Wall vrti pick igru ili Beal izlazi iz bloka ali energično skuplja skokove, blokade i trudi se otežati šuteve strijelcima Wizardsa kada su u blizini obruča. Bila je ovo jedan od njegovih boljih partija u ovoj seriji. Barem do zadnje četvrtine.

Atlantini starteri su uspjeli izgraditi prednost od 7 poena, ali kada počinju rotacije klupa Wizardsa s kojom igra Beal smanjuje to vodstvo upravo koševima Beala, Oubrea i Bogdanovića. Ovdje bih notirao užasnu igru Kenta Bazemorea koji nastavlja opasno oscilirati. Njegovo forsiranje šuta u ovoj četvrtini koje je završilo 1/ 4 realizacijom te dvije izgubljene lopte. Ništa bolji u ovom periodu nije bio ni Ersan Ilyasova s realizacijom 1/5. I Ersan i Kent su dva igrača s klupe kod Atlante od kojih se očekuje doprinos. Međutim, sve ovo je nekako i očekivano, nije pravilo ali klupa uvijek igra bolje na svom parketu.

Drugu četvrtinu Mike Budenholzer počinje s Millsapom i Mikeom Muscalom na 4 i 5, a u igri je i Mike Dunleavy. Tu je Budenholzer malo promijenio rotaciju u odnosu na prethodnu utakmicu gdje su početkom druge startali Millsap i Ilyasova te THJ umjesto Dunlevyja. Brooks je također malo mijenjao. Beal nakon što je igrao cijelu prvu četvrtinu počinje i drugu. U igri je za Atlantu i dalje Bazemore što nije pomoglo jer je u ovoj četvrtini imao šut 1/5 i tek kada Bud vraća Princea i Hardawayja u igru Hawksi se bude i opet odlaze na +7.

Brooksova reakcija je small-ball s Morrisom na petici uz Oubrea i Bogdanovića, sada se odmara Beal a u backcourtu su Brandon Jennings i Wall. Ova postava nije donijela rezultata i tek kada se vratio Porter u igru uz par poena iz tranzicije Wizardsi opet hvataju priključak.

Budenholzer pokušava iskoristiti činjenicu što centra za Wizardse trenutno igra Morris pa u igru vraća Howarda kojeg preuzima Morris a Oubre ili Porter čuvaju Millsapa što je malo teži posao. Međutim, kada je Howard u igri onda je gotovo uvijek i Marcin Gortat, tako je bilo i sada.

Ono što je važno za ovu četvrtinu je da se Kieff Morris u 3 minute uspio uvaliti u probleme s osobnima, skupio je čak 3 za kratki period i mora na hlađenje. Što je izvrsna vijest za Wizardse jer opet mogu zaigrati small-ball s Gortatom kao jedinim pravim visokim igračem i Porterom i Bogdanovićem kao krilima. Bogdanović sa starterima umjesto Morrisa izgleda dobro, u ovoj četvrtini zabija dvije trice, a da prednost domaćina na poluvremenu ne bude i veća pobrinuo se Schroder sjajnim probijanjima obrane Washingtona i završavanjem na obruču. Na poluvremenu Wizardsi imaju +1.

Puno bolje otvaranje domaćina u trećoj. Porter zabija 8 poena u 3 minute, a sjajno im funkcionira i tranzicija. Koja se nije dogodila slučajno nego zato jer Atlanta ne može apsolutno ništa ni kreirati pa samim time ni zabiti. Nakon uhvaćenog skoka Wall munjevito vuče kontre i polukontre i gomila lagane poen za svoju ekipu. Dodatno, obrana Washingtona ignorira rookieja Princea na šutu kako bi zatvorili Schrodera i Millsapa:

Wizardsi imaju +9 nakon samo par minuta igre, ali problemi se za njih javljaju kada Morris skuplja novi faul, četvrti. Kakvi problemi kada su u zadnjoj četvrtini bez njega profitirali na parketu? Jesu, ali tada su se okrenuli small-ballu, ovdje Brooks ipak ne uvodi Oubrea ili Bojana nego Jasona Smitha. Jer zašto bi se on držao prokušanog recepta (po tisućiti put u ovoj seriji se možemo isto pitati)? Atlanta to koristi, Hardaway zabija dvije trice i opet imamo egal.

Međutim, sljedeći trenerski potez je opet flop. Samo je sada Budenholzer u glavnoj ulozi. On povlači sve startere osim Schrodera na klupu dok Brooks u igri ima i Walla i Beala. Tu opet Wizardsi odlaze na +8, da bi Hawksi ipak smanjili na 4 razlike kada je Wall otišao na odmor.

Za završnicu Brooks u igri od startera ima Beala i Gortata koji je silom prilika unutra jer se Smith ozlijedio. Budenholzer ne može početi s Millsapom jer je u problemima s osobnima pa ima 3 krila i Muscalu uz Josea Calderona, klasičnu nisku postavu. Tu bitku očekivano opet odnosi klupa Wizardsa jer Calderon gubi loptu na centru, Millsap promašuje ulaz, dok se na drugoj strani razigrao Jennings, Bogdanović ne posustaje a Oubre donosi odličnu obrambenu energiju. Wizardsi odlaze na +7, Budenholzer vraća svih 5 startera u igru što Atlantu ipak vraća na -3.

Činjenica je ipak da Hawksi i dalje imaju problema s kreacijom svojih napada i da sve ovo što su zabili Millsap i Schroder da bi smanjili zaostatak rezultat je njihovih talenata i sreće uglavnom. Uslijedila je zanimljiva završnica gdje je Morris skupio tehničku pogrešku, Wall promašio dosta bitne šuteve koji su mogli slomiti utakmicu ali ni Hawksi nisu bili puno uvjerljiviji, Millsap je npr. imao 2/9 realizaciju u ovoj četvrtini. Howard je također nestao s parketa, doslovno je izgledao kao da ne može hodati, dok se Gortat fajtao i postavljao sjajne (i „ilegalne“) blokove za svoje strijelce. Usprkos drami i gustoj završnici domaćini odnose pobjedu jer su ključni igrači Atlante na kraju ostali bez goriva, a na klupi nije bilo nikoga da pomogne.

Završio bih ovu analizu s nekoliko opservacija.

1. Bogdanović

Do zadnje utakmice definitivno je izgledao kao Brooklyn Nets igrač, netko tko nema mjesta u playoffu. Obrana je razočaravajuće loša. Nema utakmice kada ga driblingom ne slome Calderon ili Dunleavy, ili pak Hawksi zovu akcije za Princea koji zabija preko njega. Ok na te smo limite naviknuti jer Babo nije najbrži ni najeksplozivniji igrač, ali ipak, Calderon i Duneavy… U napadu se nije mogao sastati sa šutom do zadnje utakmice. Iz igre u ovoj seriji šutira 37%, za tricu 29%. Dijelom uzroke možemo pronaći u činjenici da većinu minuta igra s Jenningsom i Oubreom, i puno manje sa starterima, ali dijelom se razlozi kriju i u tome da Bogdanović možda ipak nije tako dobar strijelac da bi igrao tu rolu šestog igrača u playoff ekipi. Ili je? Trenutno ne izgleda kvalificiran za tu ulogu, usprkos tome što je zadnju utakmicu odigrao odlično. Pričekajmo pa vidimo što nosi nastavak doigravanja za njega.

2. Wall/Beal – on/off

Naučili smo već da Wizardsi mogu sve preživjeti kada imaju Walla ili Beala na parketu, ili obojicu naravno. To posebno vrijedi za one periode kada su 4 igrača s klupe na parketu uz jednog od njih. Brojke kažu da se Beal puno bolje snalazi bez Walla na parketu nego kada je obrnut slučaj:

Beal, bez Walla/35 min/+9 koš razlika

Wall, bez Beala/26 min/-21 koš razlika

Kakvi su zaključci? Pa trebalo bi analizirati kakvim su suigračima okruženi jedan i drugi, odnosno u kakvom kontekstu ostvaraju brojke, ali kako to prelazi tematski okvir ovog teksta to neću napraviti. Ipak, Bealova sposobnost da lagano zabija i bez problema odrađuje posao prve opcije koji je zbog stila igre manje ovisan  suigračima donosi rezultate Čarobnjacima.

3. Tranzicija i penali

Wizardsi su najbolji kada trče, kada Wall zabija i kreira iz tranzicije. U zadnjoj utakmici Washington je ubacio 20 poena iz tranzicije, Atlanta 12. To je razlika od 8 poena u utakmici koja je završena na 4 poena. Zadatak Wizardsa je od Hawksa učiniti šutersku momčad što oni svakako nisu, a to znači ignorirati Millsapa, Schrodera, Bazemorea i Princea kada su na trici. Naravno da će se događati momenti u kojima Bazemore zabija trice kao u četvrtoj ili Schroder u petoj, ali svaki promašeni skok šut Atlante šansa je za Wizardse da krenu u ubojitu kontru i polukontru.

Slobodna bacanja su jedan detalj koji mi je ostao upečatljiv u zadnjoj utakmici. Razlika je na kraju bila u 2 posjeda. Koliko su poeni iz tranzicije kumovali tome, između ostalog, toliko su i slobodna bacanja. Atlanta je šutirala 14/21 s linije, Wizardsi 22/27.

Latest Posts

NE PROPUSTITE