Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Washington – konačno playoff ekipa?

Nakon fenomenalnih partija Gilberta Arenasa koji je Washington Wizardse posljednji uveo u doigravanje, draft 2010. godine i novoizabrani John Wall trebali su označiti njihov novi početak. Nakon tri godine polaganog uzdizanja ove sezone su konačno postali ozbiljan playoff  kandidat i s pravom se može pričati o njihovim mogućnostima.

Wizardsi su uoči drafta 2010. godine imali dvije, naizgled nepogrešive mogućnosti, a to je izabrati Walla, igrača kojem predviđaju veliku karijeru, ili Evana Turnera, najboljeg sveučilišnog igrača te sezone, ali i s upitnim mogućnostima. Može se reći da je izbor Walla bio pun pogodak i on je s pravom postavljen za igrača koji bi Wizardse trebao nositi prema uspjesima.

Međutim, iako trenutno zauzimaju odlično peto mjesto na Istoku, njihov omjer od 14 pobjeda i 16 poraza ipak ukazuje na to da Wizardsi imaju još puno toga za popraviti te da je dobar plasman tek rezultat vrlo slabe konferencije.

Ključna točka ovogodišnjih Wizardsa je upravo John Wall koji ove sezone, konačno, igra na All-Star razini ubacujući odličnih 19,9 koševa po utakmici, a s 8,8 asistencija zauzima treće mjesto u ligi. Ove sezone je vidljivo da je Wall sazrio te da mu je razigravanje momčadi na prvom mjestu, stoga i ne čudi da od njega sve manje viđamo “divljanja” i zabijanja u protivničke igrače. Isto tako, čini se da je ovo ljeto dosta radio na vanjskom šutu, pogotovo s poludistance zbog čega i ubacuje najviše koševa u dosadašnjoj karijeri.

S obzirom na to da Wall vodi cijelu igru vidljivo je ove sezone da Wizardsi igraju timsku košarku s podosta dodavanja te uglavnom pozicijske napade bez puno tranzicije (Wall je i jedini igrač koji vuče kontre, ali ih najčešće izvodi sam). Ono što treba naznačiti je da su vrlo dobra šuterska momčad te da s 38,6% šuta za tricu zauzimaju peto mjesto u ligi. Podatak je to koji svakako potvrđuje da igra Wizardsa ima dosta dobar protok lopte koji omogućava otvorene šuteve.

Wizardsi su obrambeno, kao i napadački, osrednja momčad te dopuštaju protivnicima solidnih 99,6 koševa po utakmici. I dok vanjska linija solidno odrađuje obrambeni dio, mali problem postoji u obrani pod košem gdje Nene i Marcin Gortat često znaju popustiti zbog čega Wizardsi imaju najviše problema s momčadima s dobrom visokom linijom. Isto tako, Wizardsi bi trebali poraditi na tranzicijskoj obrani jer često imaju sporo vraćanje.

Kada govorimo o igračima možemo reći da Washington ima vrlo dobar roster. Osim Walla tu je i Bradley Beal (18,0 koševa), igrač koji je druga violina momčadi, odličan šuter (44,7% šuta za tricu) i koji se pretvara u vrlo ozbiljnog NBA igrača. Već spomenuti Nene (13,7 koševa, 5,8 skokova) i Gortat (12,5 koševa, 8,4 skokova) vrlo su dobar tandem pod koševima, a svakako treba spomenuti i Trevora Arizu (14,8 koševa, 5,6 skokova, 2,8 asistencije), vrlo zahvalnog igrača jer osim što je vrlo dobar šuter odličan je i obrambeni igrač i sigurno momčadi daje dimenziju više. S klupe svoj doprinos daju Webster, Booker, Vesely, a ostaje zanimljivo vidjeti i što može rookie Otto Porter, igrač za kojeg se govorilo da je možda najspremniji za NBA od zadnje draft klase, ali koji još ni blizu to nije opravdao te se počelo sumnjati u njegove mogućnosti.

Sve u svemu, ovaj Washington ima potencijal, ali još nije dovoljno spreman za nešto više. Dojma smo da nedostaje jedan pravi visoki igrač koji, prije svega, može dobro igrati na oba kraja terena, ali i još jedan kvalitetni bek koji može kreirati dobre situacije. Međutim, napredak kroz sezone je vidljiv te ostaje pitanje do koje granice može ići.

Latest Posts

NE PROPUSTITE